Klasik Otomobil Müzesi Ziyaretçilerini Hayran Bırakıyor

Dünyanın dört bir köşesinden getirilen yüz binlerce liralık klasik otomobiller, Mehmet Arsay Otomobil Müzesi’nde sergileniyor. Otomobillerinin büyük çoğunluğunu günlük hayatta da kullanan iş adamı Cengiz Arsay’ın müzesinde Atatürk’ün...

 Klasik Otomobil Müzesi Ziyaretçilerini Hayran Bırakıyor
banner98
Dünyanın dört bir köşesinden getirilen yüz binlerce liralık klasik otomobiller, Mehmet Arsay Otomobil Müzesi’nde sergileniyor. Otomobillerinin büyük çoğunluğunu günlük hayatta da kullanan iş adamı Cengiz Arsay’ın müzesinde Atatürk’ün TBMM’de sergilenen makam aracı da restore ediliyor.
Dünyanın dört bir yanından getirilen klasik otomobiller, İstanbul İkitelli’de bulunan Mehmet Arsay Otomobil Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Müzenin ve otomobillerin sahibi Cengiz Arsay’ın babası Mehmet Arsay’ın adının verildiği müzede yüzlerce klasik otomobil sergileniyor. Müzenin arka tarafında bulunan tamirhanede ise araçların bakım ve onarımı yapılıyor. Müzede ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün Anıtkabir’de sergilenen makam araçlarından biri de aslına uygun şekilde onarılıyor. Genelkurmay Başkanlığı ve TBMM’nin izniyle onarımı yapılan otomobil, tamirhanedeki kameralarla 24 saat izleniyor. En küçük detayına kadar yenilenen otomobilin onarım işleminin gerçekleştirildiği müzede görüntülenmesine ise izin verilmiyor.
Hafta sonları 09.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyaretçilerine kapılarını açan müzenin bir misafiri de Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün oldu. Otomobillerin sahibi Cengiz Arsay’ın rehberliğinde müzeyi gezen Başkan Akgün, Arsay’dan araçların tarihi geçmişi ve özellikleri hakkında bilgiler aldı.
“BABAM TÜRKİYE’DE GÖRSEL EĞİTİME KATKI İÇİN MÜZE OLUŞTURDU”
Kendisini otomobillerin bakıcısı olarak tanıtan iş adamı Cengiz Arsay, müzenin asıl sahibinin rahmetli babası Mehmet Arsay olduğunu belirtti. Aynı zamanda Klasik Otomobilciler Federasyonu Başkanı olan Arsay, “Babamın böyle bir koleksiyonu ve sonunda da bunu müzeye çevirmek isteyişinin en büyük sebebi de Türkiye’deki görsel eğitime bir miktar katkı sağlayabilmek arzusuydu. O bunu gerçekleştirdi, biz de bunu devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi.
“BU OTOMOBİLLERLE YURT DIŞI SEYAHATLERİME DE GİDİYORUM”
Müzedeki otomobillerle sık sık trafiği çıktığını, hatta yurt dışı seyahatlerini de bu araçlarla gerçekleştirdiğini kaydeden Arsay, “Trafikte en çok hoşuma giden gençler ve çocukların tepkisi. Genelde bir tebessüm hakim oluyor otomobillerime bakan insanlarda. Beklenmedik, belki de hiç görmedikleri araçları görüyorlar. İşin keyifli tarafının yanı sıra bunun teknik gerekliliği de var. Çünkü bu otomobiller uzun süre kullanılmadan yattıkları zaman arıza yapmaya başlıyorlar. İki çocuğum var, ümit ederim ki bu koleksiyonu devam ettirirler. Otomobillerin çok büyük çoğunluğunun onarım ve bakımını müzemizdeki tamirhanede yapıyoruz. Bazı özellik gerektiren işler olduğu zaman dışarıdaki kaynakları da kullanıyoruz. Büyük ölçüde restorasyonları burada gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
“MALİYETİ AĞIR AMA GELİRLERİMDEN ARTTIRIP BURAYI AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYORUM”
Müzeyi ayakta tutmanın maliyetli olduğuna değinen Arsay, “Eğer bunların hepsini burada bırakıp yola çıkarmasak, umursamasak maliyet belki daha da aşağılara iner. Ama ben bu araçları yolda tutma azmiyle de devam ettiriyorum. Ayrıca otantik restorasyonlar yapmaya çalışıyorum burada. Hepsinin vergisini de ödüyorum. Bunların hepsi tabi ağır bir yük getiriyor. Ticaret lojistik ve imalattan oluşan farklı işlerim var. Hepsinden arttırıp burayı ayakta tutmaya çalışıyorum” dedi.
ATATÜRK’ÜN TBBM’DE SERGİLENEN MAKAM ARACI BU MÜZEDE RESTORE EDİLİYOR
Atatürk’ün TBMM’de sergilenen makam aracının restorasyon görevini büyük uğraşlar sonucu alabildiklerini söyleyen Arsay, “Bu restorasyonun birincisini bitirmek üzereyiz. Son rötuşları yapılıyor. 17 aylık bir çalışmanın sonucunda yapıldı. Çok detaylı bir çalışma oldu. Bazı parçalarının Türkiye’de yapılması mümkün değildi. Amerika’ya, Kanada’ya gönderdik. En küçük detayına kadar aslına sadık kalınmak üzere çok meşakkatli bir restorasyon oldu” ifadelerini kullandı.
Arsay, Atatürk’ün makam aracının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan önce Anıtkabir’e gönderileceğini de belirtti.
“MÜZEDEKİ OTOMOBİLLERİN HEPSİNDE BİR RUH VAR”
Müzeyi gezen ve gördüğü otomobiller karşısında hayranlığını gizleyemediğini dile getiren Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Baktığınız zaman otomobillerin her birinde bir ruh, estetik, güzellik, ahenk var. Yani ben bir şeyim diyor. Sanki canlı gibi ben bu arabalarla konuşuyorum. Burada yüzden fazla araba var. Arabanın ilk icat edildiği günden itibaren çok muhteşem antika otomobiller sergileniyor bu müzede” dedi.
“BU KADAR MUHTEŞEM BİR ARABA KOLEKSİYONU GÖRMEDİM”
Başkan Akgün, Atatürk’ün aracının müzede onarılmasına ilişkin ise, “Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün otomobilinin de burada Cengiz Bey’in başkanlığı altındaki bu idarede bakıma alınması benim için çok kutsal. Bu zenginlikte bu kadar muhteşem bir araba koleksiyonu görmedim. Cengiz Arsay ülkemize çok güzel bir klasik otomobil müzesi kazandırmıştır” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2015, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0