Kıbrıs Türkü Yalnız Değildir

Turan Ulusal Türk Uygarlığı İl Başkanlığı, düzenlediği basın açıklaması ile Doğu Akdeniz'deki tehlikeye dikkat çekti.

Kıbrıs Türkü Yalnız Değildir
banner98

Turan Ulusal Türk Uygarlığı İl Başkanı Halit Gökhan Gül tarafından okunan basın açıklamasında ''Doğu Akdeniz, sahip olduğu enerji kaynakları ile Uluslar arası siyaset’te önemini arttırmıştır. Doğu Akdeniz pek çok devletin ve petrol şirketinin ilgisini çekmekte yeni bir rekabet alanı haline gelmektedir. Yaşanan gelişmeler Türkiye’yi denklemin dışına itmeye çalışan girişimlerin arttığını göstermektedir. GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ ve YUNANİSTAN, yanlarına İSRAİL ve MISIR’ ı da alarak bölgede bir blok oluşturmaya çalışmaktadır. Geçtiğimiz günlerde, adı geçen bu dört ülkeye ek olarak İTALYA, ÜRDÜN ve FİLİSTİN ’nin katılımı ile Doğu Akdeniz Gaz Forumunun kurulmuş olması ortaya çıkan bu bloğu gözler önüne sermektedir. Diğer bir sorunumuz olan Suriye’de oluşacak olan yeni siyasal yapılanma ve güç dağılımı, bölgedeki enerji kaynaklarının kimler arasında ve nasıl paylaşılacağını belirleyecek bir potansiyele sahiptir. Herhangi bir küresel ya da bölgesel aktörün Suriye’de elde edeceği bir nüfuz ve etki, bu aktöre Doğu Akdeniz denkleminde avantaj kazandırabilecektir. Bu nedenle pek çok aktör Suriye’de nihai çözümün kendi çıkarlarına uygun şekilde gerçekleşmesi için çabalamaktadır. Kısacası Doğu Akdeniz deki enerji meseleleri ile Suriye’deki savaşı birbirinden ayrı ele almak hiçte akıllıca olmaz. Türkiye açısından Doğu Akdeniz son derece kritik bir sorun yaratmaktadır.

Birincisi; Suriye’deki kriz Türkiye nin güneyinde Akdeniz’e dek uzanan bir terör koridoru oluşması riskini ortaya çıkarmıştır. Türkiye son yıllarda izlediği sınırlarının ötesinde başlayan güvenlik stratejileriyle bu risklerin önüne geçmeyi büyük ölçüde başarmıştır.

İkincisi; Türkiye nin enerji koridoru olmayı hedefleyen politikaları açısından Doğu Akdeniz deki gelişmeler ciddi riskler yaratmaktadır. Türkiye bu alanda tek taraflı girişimlere itiraz etmekte ve oldubittilerin önüne geçmeye çabalamaktadır. 

Üçüncüsü;  Doğu Akdeniz Kıbrıs sorunu bağlamında büyük önem taşımaktadır. Kıbrıs Türk halkının çıkarlarının korunması Türkiye nin önceliklerinden biridir.

Türkiye nin uzun yıllardır temel dış politika sorunlarından biri olan Kıbrıs sorunu halen çözümsüz bir vaziyettedir ve yaşanan gelişmeler çözüm için herhangi bir umut doğurmamaktadır.

                                     KIBRIS TÜRKLÜĞÜ YALNIZ DEĞİLDİR………

Türkiye nin Doğu Akdeniz de şu ana dek izlediği politika herhangi bir oldubittiye izin vermemek ve tek taraflı hamlelerin önüne geçmek biçimindedir. Bu politikanın özellikle Suriye bağlamında başarılı olduğu söylenebilir. Suriye’nin kuzeyinde sınır hattı boyunca uzanan bir terör koridoru Türkiye tarafından güvenli bir bölgeye dönüştürülmüştür.

Bu güvenli bölge son zamanlarda Fırat’ın doğusuna taşınmak istenmektedir. Bu sayede ABD’ nin bir takım oluşumlarla işbirliğine dayanan Basra’dan Akdenize uzanan bir enerji hattı oluşturma çabası önlenmiştir.

Türkiye aynı kararlılığı Doğu Akdeniz deki sondaj faaliyetlerinde de göstermektedir. Bir süredir ihtilaflı parsellerde gerçekleştirilmek istenen araştırma faaliyetleri Türkiye tarafından önlenmiştir. Doğu Akdeniz Gaz Forumunun kurulması sonrasında geçtiğimiz günlerde yapılan Milli Güvenlik Kurulu Toplantısında konu gündeme gelmiş ve Türkiye tüm tedbirleri alacağını bildirmiştir. Türkiye meseleye yüksek bir önem verdiğini ve ulusal Güvenlik Sorunu olarak ele aldığını uzun bir süredir göstermektedir'' denildi.

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2019, 00:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0