banner101

Hititler Korelilere Tanıtılıyor

Hititler’in başkenti Hattuşa ile önemli merkezleri Alacahöyük, Şapinuva ve Eskiyapar’ın tanıtımı amacıyla düzenlenen “Kore-Çorum Dostluk ve Kültür Buluşması”nda Koreli konuklara Hitit yemekleri ikram edildi.Türkiye’nin önemli...

Hititler Korelilere Tanıtılıyor
Hititler’in başkenti Hattuşa ile önemli merkezleri Alacahöyük, Şapinuva ve Eskiyapar’ın tanıtımı amacıyla düzenlenen “Kore-Çorum Dostluk ve Kültür Buluşması”nda Koreli konuklara Hitit yemekleri ikram edildi.
Türkiye’nin önemli kültür değerlerinden olan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan Hititler’in başkenti Hattuşa ile en önemli merkezlerinden Alacahöyük, Şapinuva ve Eskiyapar’ın tanıtımı için harekete geçen Çorum Valililiği, Kore Büyükelçiliği ile birlikte “Kore-Çorum Dostluk ve Kültür Buluşması” projesi hazırladı. Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun desteklediği proje ile Hititler’in tanıtımı amacıyla bir dizi etkinlik düzenlendi. Müze bahçesinde düzenlenen Dostluk ve Kültür Buluşması’na Vali Ahmet Kara, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Çorum Milletvekili İlksen Ceritoğlu Kurt, Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Yunsoo Cho, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dongwoo Cho, Kore Turizm Organizasyonu İstanbul Ofisi Müdürü Kuensoo Kim ile Koreli seyahat acentesi yöneticileri, Koreli iş ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden 27 kişi olmak üzere toplam 35 Koreli katıldı.
Etkinlik, her iki ülkenin geleneksel el sanatı sergileri ile başladı. Daha sonra Koreli heyete arkeolojik kazılar sırasında bulunan tabletlerde yazılı bazı yemek tariflerinden elde edilmiş ve birçoğu günümüzde halen uygulanan Hitit yemekleri ikram edildi. Hitit mutfağı Koreliler’den tam not aldı. Buluşmada Büyükelçi Yunsoo Cho, Kore gazileriyle de yakından ilgilendi. Büyükelçi Cho, lisede demir çağını işlerken Hitit kelimesini ilk kez duyduğunu belirterek, “O zamandan bugüne kadar ziyaret etmenin hayalini kuruyordum. Büyükelçi olarak atandıktan sonra bu hayalim gerçek oldu. Türkiye’ye gelen turistlerin farklı gruplar olduğu görülüyor. Güneşin az aldığı Almanya ve Rusya’da her iki ülkenin vatandaşları güney sahillerinde güneşin tadını çıkarıyor. Su ve ağacın az olduğu Araplar Karadeniz’de su ve ağacın tadını çıkarıyorlar. Güney Koreliler Türkiye’nin köklü tarihi ve güzelliklerini görmek için buraya geliyorlar. Hattuşa, Koreliler’in ilgisini çekecek tarihi ve kültürel potansiyele sahip. Hattuşa’yı en güzel şekilde tanıtacağız” dedi.
AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu da, 1950 yılında Kore’ye giden tugayın adının ‘Şimal Yıldızı’ olduğunu ve kutup yıldızı dendiğini belirterek, “Kore ürettiği markalar, ürettiği katma değerlerle ve sahip olduğu töreyle, değerlerle bugün dünyanın kutup yıldızı oldu. Hem kendi değerleriyle barışık yaşadı hem de teknoloji yarışında bende varım dedi. Bugünkü toplantı 1950’li yıllarda başlayan bu dostluğu daha da güçlendirecek. Bu dostluğa çok sağlam temeller atan Kore gazilerimizi de selamlıyorum” diye konuştu.
Vali Ahmet Kara da, Türkler ile Koreliler’in akraba olduğunu belirterek, Türkler’in Orta Asya’dan Anadolu’ya geldiğini, Koreliler’in de Anadolu’dan Kore adasına gittiklerini söyledi. Türkler’in Kore’ye akrabalarına yardımcı olmak için gittiğini ifade eden Vali Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1950 yılında başlayan dostluk hala devam ediyor. Ben 2002 Dünya Kupası’nda Koreliler’in Japonya-Türkiye maçında yüzlerini ay yıldızla boyayarak Türkiye’yi desteklemelerini hala unutamıyorum. Sizden Kuzey Koreli kardeşlerinizi kesip ayrı birer devlet yapıp sizin hala canınız yandığı gibi bizim güneyimizde de bizden vilayetleri ayırıp devletçikler yaptılar. Bizim de 100 yıldır canımız yanmakta. Sizin kalkınma modeliniz bizim kalkınma modeline benziyor. Bizde sizin yöntemlerinizle daha modernleşip yerlileştiriyoruz. Dünyanın gözünün Türkiye’ye yönelmesine neden oluyoruz.”
Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2015, 08:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0