Gümülcine'den Bilecik'e ziyaret

Yunanistan'ın Batı Trakya Bölgesi Gümülcine kentinde yaşayan Türklear, Bilecik'in Osmaneli ilçesini ziyaret etti.

Gümülcine'den Bilecik'e ziyaret
banner98
 Kaymakam Edip Çakıcı, Belediye Başkanı Münür Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Serkan Diker ile Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kalay tarafından karşılanan Gümilcine Tarım Hayvancılık Araştırma Enstitüsü (THAE) üyeleri, tarihi Osmaneli evleri ve konakları gezdi.

Daha sonra karpuz üretiminin yoğun olduğu Medetli köyünde incelemede bulunuldu. Burada heyet adına açıklama yapan THAE Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Sadık, Gümülcine bölgesinde ziraat mühendisleri ve veterinerlerle bir araya gelerek enstitüyü kurduklarını anlatarak, şunları kaydetti:

''Amacımız Batı Trakya Bölgesi'nde yaşayan Türklere tarım konusunda gerekli bilgileri ve destekleri vermek. Tarımı daha da profesyonel hale getirerek, ihracata dayalı ürünleri yetiştirmek. Bizim bölgemizde daha çok tütün ekilmektedir. Yeni karpuz üretimine başladık. Karpuzun merkezi olarak bildiğimiz Osmaneli ilçesine gelerek, karpuz ekimi yapan köylülerle birebir konuşarak, onlardan da gerekli bilgileri aldık. Yunan hükümeti bizlere hala ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmaktadır. Geçtiğimiz yıl Yunan hükümeti bizim bölgemizde toprak konusunda çalışmalar yaptı. Bu çalışmaların tamamı Rum köylerinde oldu. Biz Türklerin yaşadıkları bölgelerde hiçbir çalışma yok. Bizler de onun için Türkiye'ye müracaat ederek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yardım istedik ve bizlere yardım elini uzattılar. TİKA destekli bu eğitim ve araştırma gezimiz üç gün sürdü. Aldığımız eğitimler ve bilgiler sayesinde, Gümülcine bölgesinde Karpuz üretim işini bundan sonra daha profesyonelce yaparak, Almanya'ya karpuz ihraç etmek istiyoruz.'' 

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2018, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0