banner101

En Büyük Korkuları Filistin’e Geri Dönmek

Anadolu Üniversitesi’nde burslu doktora kazanan ve Filistin’den gelen 25 yaşındaki Nabil Sammour ile 22 yaşındaki eşi Sarah Abed, eğitim dönemi bittiğinde İsrail’in uyguladığı terör sonucu Filistin’e geri dönmenin korkusunu yaşıyor.8...

 En Büyük Korkuları Filistin’e Geri Dönmek
Anadolu Üniversitesi’nde burslu doktora kazanan ve Filistin’den gelen 25 yaşındaki Nabil Sammour ile 22 yaşındaki eşi Sarah Abed, eğitim dönemi bittiğinde İsrail’in uyguladığı terör sonucu Filistin’e geri dönmenin korkusunu yaşıyor.
8 ay önce Filistin’in Gazze şehrinde evlenen Nabil Sammour ile Sarah Abed çifti, evliliklerinin ilk ayında burslu doktora imkanını elde edince Eskişehir’e gelmek üzere yola çıktı. Gazze’den yaklaşık 12 saat süren Türkiye yolculuğunu, Mısır’da yaşanan iç savaş nedeniyle 44 saatte tamamlayabilen çift, büyük zorluklarla karşılaşmasının ardından Eskişehir’e ulaştı. Halen kentte burslu doktora yapan Nabil Sammour ve 3,5 aylık hamile karısı Sarah Abed, Haziran’da tekrar Filistin’e döneceği için büyük korku yaşıyor. Anadolu Üniversitesi’nde finans doktorası yapan Sammour, eşi ile birlikte Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) bünyesinde hizmet veren Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde de (TÖMER) Türkçe öğreniyor.
"12 SAAT SÜREN YOLU 44 SAATTE GELDİK"
Filistin’deki ailesinden ilk kez ayrıldığını söyleyen ve Türkiye’deki yaşamlarını anlatan Sarah Abed, Filistin’deki terör sonucu zor günler geçirdiğini söyledi. Abed, “Biz daha yeni evlendik 8 ay önce. Evlendikten 1 ay sonra buraya geldik. Kocam burs kazandı, burada doktora yapıyor. Biz Filistin’den Gazze’den buraya gelmekte çok güçlük çektik. Yol Mısır tarafından her zaman kapalı oluyor, ancak biz geldik. Gazze’den buraya kadar sadece 12 saat sürüyor, ama biz 44 saatte gelebildik. En zor olan Mısır tarafından gelmek. Ben ilk defa ailemden ayrılıyorum. Burada yaşamak da çok zor, çünkü dili farklı, hiçbir şey bilmiyoruz. İnsanları tanımıyorum. İlk ay biraz zor oldu, ama son dönemde TÖMER’e gelince yavaş yavaş insanlarla nasıl konuşacağız, nasıl yaşarız daha iyi öğreniyoruz. Şimdi ben hamileyim, bebek bekliyorum” dedi.
“BURADA EN GÜZEL ŞEY HUZUR”
Filistin ve Gazze’de bulamadıkları huzuru Türkiye’de bulduklarını ve geri nasıl döneceklerini düşündüklerini kaydeden Abed, “En güzel şey burada huzur. Çünkü Filistin ve Gazze’de huzur yok, her zaman savaş var. Hayat orada çok zor ve durum zor değil çok zor. İş yok, maaşlar yok, elektrik yok, su yok ve insanlar çok acı çekiyorlar. Biz buraya geldik çünkü daha iyi gelecek planlamak için geldik. Bir ay sonra ülkeme döneceğim, ama inşallah yol iyi olur. İyi olmazsa ben gidemeyeceğim” ifadelerini kullandı.
“ÜLKEMİZE DÖNMEK İSTİYORUZ AMA DURUM AYNI OLURSA NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ”
Doktorasını tamamlandıktan sonra iyi bir fırsat bulurlarsa Türkiye’de kalabileceklerini de aktaran Abed, şöyle devam etti:
“Eğer doktora bittikten sonra oradaki durum aynı olursa nereye gideceğiz bilmiyoruz. Ülkemize dönmek istiyoruz, ama eğer durum kötü olursa biz belki burada kalırız ya da döneriz bilmiyoruz. Burada çok iyi bir fırsat bulabilirsek kalacağız. Burada yabancılar için yaşam biraz zor.”
Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2015, 11:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0