Edirne’de Meriç Ve Tunca Nehirlerinde Son Durum

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve beraberindeki heyet, Tunca ve Meriç köprülerine gelerek, sel ve su taşkını alanlarında incelemelerde bulundu. Belediye Başkanı Gürkan, Yunanistan ve Türkiye arasında gerçekleştirilecek olası bir protokol...

Edirne’de Meriç Ve Tunca Nehirlerinde Son Durum
banner98
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve beraberindeki heyet, Tunca ve Meriç köprülerine gelerek, sel ve su taşkını alanlarında incelemelerde bulundu. Belediye Başkanı Gürkan, Yunanistan ve Türkiye arasında gerçekleştirilecek olası bir protokol ile nehirlerin temizliğinin sağlanması ile sel ve su taşkınlarının kentin kaderi olmaktan çıkarılabileceğini söyledi.
Bulgaristan’da yaşanan şiddetli yağışların ardından, bölgede bulunan yaklaşık yirmi büyük bentten suların taşmasıyla Meriç ve Tunca nehirlerinin su debileri yükselmiş ve Edirne sele teslim olmuştu. Nehir yataklarından taşan sular başta Tunca ve Meriç köprüleri olmak üzere, kentte bulunan 7 tarihi köprüyü ve araç trafiğini kapattı. Edirne Merkezi başta olmak üzere Kırkpınar yağlı güreşlerinin yapıldığı er meydanı, merkeze bağlı köyler ve Karaağaç mahallesinde, sel ve su taşkınları 9 gündür hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.
“NEHİR TAŞKINLARI KENTİN KADERİ OLMAKTAN ÇIKARILMALI”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve başkan yardımcıları bölgeye gelerek sel ve su taşkınları ile ilgili incelemelerde bulundu. Gürkan, Tunca Köprüsü’nde yaptığı açıklamada, Yunanistan ve Türkiye arasında gerçekleştirilecek olası bir protokol ile nehirlerin temizliğinin sağlanması ile sel ve su taşkınlarının kentin kaderi olmaktan çıkarılabileceğini kaydetti.
Gürkan, sel ve su taşkınlarının Edirne’nin kaderi olmaktan çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, “Ben şuna dikkat çekmek istiyorum, bu bir kader değil, kader olmamalı. Çünkü özellikle 2006 yılında yaşadığımız büyük selden bu yana en yüksek debiye bu selde ulaştık. Bu selde gördük en yüksek debiyi. Hatırlayacaksınız daha önce 800-900 saniye/metreküp gibi debilerde aynı şekilde su basıyordu hatta daha fazla basıyordu. Bu yıl 2014’te 1400-1500’lerde su basmaya başladı. Bundan 4 yıl önce Avrupa Birliği projesi kapsamında Meriç Nehri’nin yatağının sadece sınırlarımız içerisinde kalan 12,5 kilometrelik bölümünün bir bölümü temizlenmişti ve debi neredeyse iki katına çıktı. Bu şunu gösteriyor bize, demek ki biz Meriç ve Tunca Nehri’ni tümüyle temizlesek, Edirne’yi sel basması su basması tamamen Edirne’nin gündeminden çıkacak” dedi.
“NEHİRLERLE İLGİLİ TALEBİMİZİ BAŞBAKAN’A İLETECEĞİZ”
Gürkan, Meriç ve Tunca nehirlerinde temizleme çalışmalarının iki ülke arasında yapılacak protokolle mümkün olabileceğini dile getirerek “Bunu da yapacak kurum belli. Bu DSİ Bölge Müdürlüğü’nün imkanlarını da aşan bir olay. Ben kimseye haksızlık yapmak istemiyorum. Onlarda gerçekten gayretli çalışıyor. Bu hükümetler arası bir mesele. Bir devlet meselesi. Bunun çözümü de şu, DSİ Meriç Nehri’nin 12,5 kilometrelik alanında dışında kalan diğer bölgelerde hükümetler arası devletler arası bir anlaşma olmadan Meriç Nehri’nde bir temizlik yapamıyor. Bu anlaşmayı yapacak makamda belli. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti devleti. Şimdi ayın 24’ünde sayın Başbakan Edirne’ye geliyor, ayın 23’ünde de sayın bakanlar gelecek. Biz Edirne’nin yöneticileri olarak, bu talepleri hem sayın Başbakan’a hem de ilgili bakana sayın Veysel Eroğlu’na ileteceğiz. Bir an önce Yunanistan hükümeti ile bir anlaşma sağlayarak, Meriç Nehri’ni topraklarımıza girdiği noktadan başlayarak Enez’e kadar temizleyerek hem Edirne’yi hem de Yunanistan’ı bu su taşkınlarından, sel felaketlerinden kurtarmak gerekiyor” diye konuştu.
Zarar tespitlerinin suların çekilmesinin ardından yapılacağını belirten Gürkan, “Vatandaş beklenti içerisinde. Bu nehirlerin zemin kotları çok fazla dolmuş. Bunun temizlenmesi gerekiyor. Yılda aşağı yukarı 1 milyon 750 bin metreküp kum geliyor Balkanlar’dan nehirlerimize. Ama ne yapalım ‘Kum geliyor, toprak geliyor, erozyon var’ diyerek buna teslim olmamamız, bunu kader olmaktan çıkarmamız gerekiyor” dedi.
Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2014, 16:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0