banner101

CUMALIKIZIK ÖZÜNE DÖNÜYOR

CUMALIKIZIK ÖZÜNE DÖNÜYOR -YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI OKTAY YILMAZ, UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NDE YER ALAN YILDIRIM’IN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI CUMALIKIZIK’I TURİZM MERKEZİ HALİNE GETİRMEK İÇİN İLGİLİ KURUM VE KÖY HALKI İLE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRDİ. -CUMALIKIZIK, BAŞTA ALTERNATİF ULAŞIM GÜZERGAHI OLUŞTURULMASI, KÖY MEYDANI SİLUETİNİN TARİHİ YAPISINA UYGUN HALE GELMESİ, YÖRESEL ÜRÜNLER ÇARŞISI KAZANDIRILMASI VE OTOPARK SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ GİBİ YAPILACAK BİR DİZİ ÇALIŞMA İLE HAK ETTİĞİ DEĞERE KAVUŞACAK. -YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI OKTAY YILMAZ: “ÖNCELİĞİMİZ, CUMALIKIZIK’IN EKONOMİK DEĞERİNDEN ZİYADE TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİNİ KORUMAK.” -UNESCO BURSA ALAN BAŞKANI PROF. DR. NESLİHAN DOSTOĞLU: “AMACIMIZ CUMALIKIZIK’IN YARARINA ÇALIŞMALAR YAPMAK VE BU YERLEŞİMİ GELECEĞE SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE TAŞIYACAK ADIMLARI ATMAKTIR.” -İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜR VEKİLİ DR. ABDULLAH DAMAR: “CUMALIKIZIK, UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NE GİRDİKTEN SONRA, BURADAKİ SİLUET OLDUKÇA DEĞİŞTİ.” -BURSA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU MÜDÜRÜ ERDAL ÇETİNDAĞ: “CUMALIKIZIK’TA YAPILAN KİRLİ UYGULAMALAR İLERİYE YÖNELİK BURSA’NIN, TÜRKİYE’NİN PRESTİJ KAYBETMESİ ANLAMINA GELİR.”

CUMALIKIZIK ÖZÜNE DÖNÜYOR

Yıldırım Belediyesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Cumalıkızık’ı aslına uygun olarak korumak ve gelecek nesillere aktarmak için düğmeye basıyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve ilçenin en önemli değerleri arasında bulunan Yıldırım’ın dünyaya açılan kapısı Cumalıkızık’ı turizm merkezi haline getirmek ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için ilgili kurum ve köy halkı ile değerlendirme toplantısında bir araya geldi. Cumalıkızık Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Başkan Oktay Yılmaz’ın yanı sıra UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarihi Kültürel Miras Şube Müdür Vekili Ali Altınoğlu, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Erdal Çetindağ, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Dr. Abdullah Damar, Cumalıkızık Muhtarı Emin Yavuz, Cumalıkızık Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Yavuz, Cumalıkızık Kadınlar Derneği Başkanı Şerife Uludağ, Tarihi Bursa Kızıklar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İzzet Güngör, belediye bürokratları ve Cumalıkızık sakinleri katıldı.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ

Toplantıda, köyün tarihi siluetinin korunması, Değirmenönü Mahallesi içerisinden sağlanan ve trafik yoğunluğu oluşturan ulaşım sorunu karşısında Büyükşehir Belediyesi ile oluşturulacak alternatif ulaşım güzergahı, köy meydanındaki satış tezgahlarının meydan dışında oluşturulacak yöresel ürünler çarşısında, düzenli ve takip edilebilir hale gelmesi ve köy içerisinde araç girişini önleyerek hem yoğunluğun engellenmesi hem de oluşturulacak otopark alanlarıyla bu araç parkı sorununun ortadan kaldırılması gibi alınacak bir önlemler ele alındı. Cumalıkızık’ın sadece Yıldırım’ın veya Bursa’nın değil Türkiye’nin hatta dünyanın bir kültürel zenginliği olduğunun altını çizen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Bu kapsamda Yıldırım Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve UNESCO Bursa Alan Başkanlığı olarak hem bölge halkımızla sohbet etmek hem de Cumalıkızık’ın turizm pastasından hak ettiği payı alması için yapılması gerekenleri değerlendirmek için bir araya geldik. Bu emaneti yaşatma noktasında bir takım çalışmalar yaptık. Geçmişten gelen ve Cumalıkızıklı hemşehrilerimizin de sahip çıktığı çalışmaları değerli buluyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu değeri korumak, dünyaya tanıtmak noktasında üzerimize düşenleri konuşmak üzere buradayız” dedi.

ÖNCELİĞİMİZ TARİHİMİZ VE KÜLTÜRÜMÜZ

Yaptıkları incelemeler ve gerçekleştirdikleri görüşmeler neticesinde bölgenin öncelikli sorununun köy meydanında yaşanan keşmekeş olduğuna işaret eden Başkan Yılmaz, “Hem araçların park etmesi, indirme bindirme yapmaları, yöresel tezgahların yoğunluğu, tarihi siluetin ve değerin algılanmasında bir sıkıntı ortaya koyuyor. Bununla ilgili ciddi şikayetler de aldık. Buradaki önceliğimiz ve miras olarak ele aldığımız, Cumalıkızık’ın ekonomik değerinden önce tarihi değerini ortaya çıkarmak. Köyde yaşayan hemşehrilerimizin de desteği ile bu tarihi değeri daha da önemli hale getirecek çalışmalar yapmak istiyoruz. Dükkanlarda ve satış alanlarında yöreyle ilgisi olmayan ürünlerin bulunması buraya yakışmıyor. Sadece çarşı düzenlemesi değil, köyün elektrik hatları ve diğer alanlarla ilgili düzenlemelerimizi de ilgili kurumlarımızla yürütüyoruz. Ancak ilk olarak bu tarihi silueti ortaya çıkarmadan, düzenlemeler gerçekleştirmeden bir adım atamayız. Bu sorunu ortadan kaldırmak, köye alternatif yol ile ulaşım, araç parkını önleme, yöresel ürünler çarşısı ve diğer adımların atılmasını kolaylaştıracaktır” diye konuştu.

TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bu tarihi mirasa, Cumalıkızıklıların olduğu kadar, tüm vatandaşların sahip çıkması gerektiğine vurgu yapan Başkan Yılmaz, belediye olarak kendi sorumluluklarının farkında olduklarına işaret ederek, “Bu anlamda köye, tarihimize, değerimize sahip çıkacağız. Bu noktada asla taviz vermeyeceğimizi ifade etmek istiyorum. Bunu da köyün geleceği için yapacağız. Başta köy sakinlerimiz olmak üzere herkesten bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Bu işleri yaparken de bütün paydaşlarımızla birlikte yapmayı, uzmanların ve kanaat önderlerinin fikirlerini almayı önemsiyoruz. Bursa, Osmanlı’nın kurucu akla sahip şehri. Cumalıkızık da bunu yansıtan, günümüze ulaşmış en önemli eserlerimizden biri. İnşallah bu değerimizi hep birlikte yaşatacağız” ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ

Yaklaşık 35 yıldır  Cumalıkızık ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü belirten UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, “Bu güne kadar, alan çalışmaları yaptık, çalıştaylar düzenledik. Cumalıkızık’ın hakkettiği UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki yerini laması için katkı sağlamaya çalıştık. Şimdi katılımcı bir süreç yürütüyoruz. Amacımız Cumalıkızık’ın yararına çalışmalar yapmak ve bu yerleşimi geleceğe sağlıklı bir şekilde taşıyacak adımları atmaktır. Başkanımız Oktay Yılmaz’ın da büyük desteğini görüyorum. İstişareler yürüterek farklı fikirler üzerinde konuşuyoruz. Cumalıkızıklılarla birlikte kendilerinin de sonucundan memnun olacağı kararları belirlemeyi amaçlıyoruz. Köy sakinlerini destekleyeceği, mutlu olacağı ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak, çocuklarımıza daha sağlıklı, verimli bir Cumalıkızık bırakabileceğimiz bir süreç olmasını temenni ediyorum” dedi.

RADİKAL KARARLAR ALACAĞIZ

Cumalıkızık’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olması bizler için bir prestij kaynağı olduğunu dile getiren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Erdal Çetindağ da bu listeden çıkmanın ise Türkiye için büyük bir onur kaybı olacağını söyleyerek, “Cumalıkızık’ta yapılan kirli uygulamalar ileriye yönelik Bursa’nın, Türkiye’nin prestij kaybetmesi anlamına gelir. Dolayısıyla hepimizin bu bilinç ve farkındalıkta olmamız gerekir. Bu riske karşı Sayın Valimiz, Sayın Başkanımız Oktay Yılmaz, İl Kültür Turizm Müdürümüz, Sayın UNESCO Alan Başkanımız bir araya gelerek çalışmalar yapıyor. Radikal tedbirler elbette alınacaktır. Buraya gelen insanlar buradan mutlu ayrılmalı. Ancak burayı bir bütün olarak kontrol altına alma gereği var. Şu anki görüntünün önüne geçmek için bir mücadele içinde olacağız ve Sayın Başkanımızı bu kapsamda destekleyeceğiz” diye konuştu.

KOMŞULUĞUN YERİNİ REKABET ALDI

Cumalıkızık’ta yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Dr. Abdullah Damar ise “Cumalıkızık, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdikten sonra, buradaki siluet oldukça değişti. Bu listede olma sebebi, burada 7 asırdır korunan bir kültürün, komşuluğun olması. Komşuluk burada ticari rekabete dönüştü. Cumalıkızık artık dışarıdan güzel görünmüyor. Bu değer kayboluyor, yok oluyor. Bunu yok etmeye başta köy sakinlerimiz olmak üzere hakkımız yok. Bir karar vermek durumundayız. Cumalıkızık yine bilinen tarihi değeri ile Cumalıkızık olmalıdır” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından köy sakinleri de beklentilerini, taleplerini dile getirerek, yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi aldılar.


Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0