banner101

Çanakkale Kara Savaşları’nın 101. Yıl Dönümü

Çanakkale Kara Savaşları’nın 101. yıl dönümü nedeniyle Çanakkale Şehitler Abidesi’nde tören düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve yabancı ülke temsilcileri katıldı.Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’nde...

Çanakkale Kara Savaşları’nın 101. Yıl Dönümü
Çanakkale Kara Savaşları’nın 101. yıl dönümü nedeniyle Çanakkale Şehitler Abidesi’nde tören düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve yabancı ülke temsilcileri katıldı.
Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’nde düzenlenen tören, Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın anıta çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından Çanakkale’de şehit düşen askerler için dua edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri adına Tuğgeneral İsmail Gürgen, İtilaf devletleri adına Fransa Büyükelçisi Charles Fries, Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal konuştu. Bakan Ünal, Çanakkale Savaşı’nın öneminden bahsederek, "Burada üzerinden bir asır geçen Çanakkale Muharebeleri’nin 101. yılı münasebetiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu vesileyle muharebelere yer altından göğe kadar şahitlik etmiş olan Gelibolu tarihi alanında toprağa düşmüş bir nesil şehidimizi bugün saygıyla, minnetle, rahmetle yad ediyoruz. Çanakkale Savaşları gerçekleştiği yüzyılda tarihi şekillendiren olay zincirinin birinci halkasıdır. Günümüze kadar tarihte yer alan savaşların çoğu muhakkak ki harp tarihindeki yerini almıştır. Fakat bunların hiçbiri toplumların hafızalarında Çanakkale Muharebeleri kadar yer etmemiştir. Çanakkale Muharebeleri içinde bulunduğu 20. yüzyılın tüm milletler katında dengelerini değiştiren ve aynı yüzyıla büyük bir kuvvetle yön veren bir savaş olmuştur" dedi.
Konuşmaların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği’nin konserinin ardından tören geçişi yapıldı. Tören geçişine Türk askerleri, yabancı askerler, gaziler, izciler ve Çanakkale Kara Savaşları’nda şehit veren liselerin öğrencileri katıldı. SOLOTÜRK’ün bir gösteri sunduğu törenler, Bakan Ünal ve Fransa Büyükelçisi Fries’in Şehitlik Defterini imzalaması ve ardından şehit mezarlarına karanfil bırakmasıyla sona erdi.
Düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Fransa Büyükelçisi Fries, Avustralya Büyükelçisi James Larsen, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, yabancı ülke temsilcileri, askeri ve mülki erkan katıldı. Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen törenlerde ülke temsilcileri ayrı ayrı anıta çelenk sunarken, bu yıl savaşlara katılan 18 ülkenin çelengi anıta önceden yerleştirildi.
Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2016, 14:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0