Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işik:

TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları 2014 Finali Kupa Töreni’ne katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, elektrikli araçlarla deneme turu attı. Ödül töreninde konuşan Işık, "2023 Türkiye’sinin yerli motorunu bu...

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işik:
banner98
TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları 2014 Finali Kupa Töreni’ne katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, elektrikli araçlarla deneme turu attı. Ödül töreninde konuşan Işık, "2023 Türkiye’sinin yerli motorunu bu güneş enerjili araçları üreten gençler yapacak" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, katıldığı TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları 2014 Finali Kupa Töreni’ndeki konuşmasında yerli otomobil çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Fikri Işık, yarışlara katılan alternatif enerjili araçların olduğu stantları bir bir ziyaret edip, Karabük Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen ‘Nar’ isimli aracın direksiyonuna geçerek tören alanına geldi.
Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilen ve iki gün süren alternatif enerjili araç yarışlarında, her iki kategoride de İstanbul Üniversitesi birinci oldu. Hidromobil kategorisinde Uludağ Üniversitesi 2., Kırıkkale Üniversitesi 3. oldu. Elektromobil kategorisinde ise Sakarya Üniversitesi 1., Orta Doğu Teknik Üniversitesi 2., Dokuz Eylül Üniversitesi üçüncü sırayı aldı.
Ödül töreninde söz alan Bakan Işık, hibrit araç üretimi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Hibrit ve elektrikli araç teknolojisinin gelişim süreci var ve yavaş yavaş da ticarileşmeye başladı. Artık pek çok ünlü markanın hibrit araçlarını piyasada görmeye başladık. Ancak bu büyük markaların bir anda elektrikli araca veya hibrit araca geçişi de kolay değil. Türkiye maalesef, içten yanmalı motor teknolojisine dayalı otomobil üretiminde treni kaçırdı. Keşke Devrim otomobili, o dönemin siyasi iktidarı tarafından sahiplenilseydi de bugün Türkiye’nin bir dünya markası olmuş olsaydı. Bunu kaçırdık ama şimdi önümüzde çok önemli mi ama önemli bir fırsat var. Artık yeni gelişen teknolojiyi Türkiye ıskalamamalı. Türkiye, mutlaka ama mutlaka, hibrit ve elektrikli araç, ki buna hidrojenli araçları da dahil ediyorum, teknolojisine dayanan otomobil üretimindeki hak ettiği yeri almalı. Bununla ilgili Türkiye’de önemli bir çalışmayı yürütüyoruz. TÜBİTAK’ın önderliğinde, önce hibrit olarak başlayacağımız, seri hibrit araçlı otomobillerin Türkiye’de yerli üretimi konusunda önemli bir çalışma yapıyoruz” dedi.
Yarışlarda dereceye giren araçların oluşturulmasında emeği olan tüm öğrencilere seslenen Işık, “Türkiye kendi yerli otomobilini üretecek. Ve bunu 2022’den önce inşallah üreteceğiz. Ve bu yerli otomobilin de Ar-Ge’sini artık Türkiye’de biz yapacağız. Yani sizler yapacaksınız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları 2014 Finali’nde dereceye giren araçların sahipleri, kupa töreninde ödüllerini Bakan Fikri Işık ve beraberindeki protokolün elinden aldılar. Ödül töreninin ardından katılımcı öğrenciler, yetkililer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile beraberindeki Kocaeli Valisi Ercan Topaca, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın da katılımıyla hatıra fotoğrafı çekildiler.
Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 08:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0