Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi KURTULAN: Geleceğin Yıldızı Olacağız

 Yatırımlarla kalkınan Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, ilçesinin tarihi ve kültürel zenginlikleri ile Türkiye'nin em önemli yerlerinden biri olduğunu belirterek, uygun yatırımlarla Mustafakemalpaşa'nın hak ettiği yerlere geleceğine inandığını söyledi.

Gazeteci Necmi İnce'nin gerçekleştiği röportajda tüm sorulara içtenlikle yanıt veren Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, ilçenin geçmişini, gelecek hedeflerini ve kalkınma adına hayata geçirilen projelerini tek tek anlattı. Mustafakemalpaşa'nın turizm ve altyapı konusunda büyük yol kat ettiğinin de altını çizen Kurtulan, "Büyükşehir ve merkezi yönetiminde desteği ile Mustafakemalpaşa'yı geleceğe taşıyacağız" dedi.

 

Necmi İnce:Başkanım sohbetimize başlamadan önce sizin için çok değerli olduğunu bildiğimiz rahmetli anneniz hakkında düşüncelerinizi almak isterim...

Sadi Kurtulan: İnsanların en etkili ve tesirli  muallimleri anneleridir.Bizim birinci öğretmenimiz ve ben her sabah Fatihalar okur işe öyle giderim ve sabah evden çıkarken 2 şeye dua ederim Allah'ım derim benim üzerimde emeği olanların yüzünü kara çıkartmayacak işler yapmayı bize nasip et, onlara layık olmayı bize emekleri olanların bize katkı sunanların bugüne kadar bizim yetişmemizde emeği olan herkesin yüzünü ak edecek memleketimize faydalı işler olacak yapacak işleri bize nasip et derim. Bunların başında kendi anne ve babamız geliyor. Bizi biz yapan en önemli değer aile yapımızdır. Dünyada aile yapısı bu kadar güçlü bir ikinci millet yok oda bizim milletimiz bizim yüzlerce yıldır binlerce yıldır tarih sahnesinde kalmamızın kültür köklerine baktığımızda aile yatar oda anne babadır.O anne babaya karşı olan görevlerimizi yerine getirmek çok önemli ,ben anne ve babası şu anda hayatta olup da onarın kıymetini bilemeyenlere yazıklar olsun diyorum.Her karşılaştığım insana dünyada işlerinizin rast gitmesini istiyorsanız anne ve babanınız duasını alınız bizim için çok önemli bir kavramdır.

N.İ: 1 Kasım seçiminin ardından Bursa kendi içinden 2, birde Urfa'dan olmak üzere 3 bakan çıkardı. Bursa'nın 3 bakana sahip olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yerelde sizlere ne gibi katkıları olacaktır.

S.K: Öncelikle şair velhasıl Bursa sudan ibarettir demiş ,velhasıl siyasete de Bursa’nın damgasını bu seçimlerde de görüyoruz. Tabi gerek sağlık bakanımız , gerek iç işleri bakanımız bizim için ülkemizin yetiştirdiği çok önemli değerleridir. Ama Faruk bey bu ülke için AK Parti teşkilatlandırma çalışmalarından başlayarak geçmişiyle diğer bakanlıkta yaptığı hizmetlerle gerek grup başkan vekilliğiyle Bursa'ya büyük değerler kazandırmış bir siyaset adamımız ve en zor bakanlıklardan birini devraldı.Türkiye için tarım kalkınmada önemli lokomotif ve motor bunun çağdaş doğrulara gelmesi tarımla uğraşan sektörün tekrar hayatı bulması için önemli bir bakanlık. Ben geçmiş bakanlıklarda gösterdiği performansın daha güzelini bu bakanlıkta göstereceğine inanıyorum. Tabi bu 3 bakanımız Bursa’ya büyük değerler katacaktır...

N.İ:Mustafakemalpaşa ilçesini okuyucularımız için tanıtır mısınız ?

S.K: 131 mahallemiz var 101 bin nüfusumuz var. 1700 km2 Bursa’nın yüz ölçümü en büyük ilçesiyiz. Balıkesir’le Bursa’nın tam ortasındayız.Ticaret yolları üzerinde bir ilçeyiz tarımla, sanayi ile tarımsal sanayi ile süt ve süt teknolojisi ile ve et ve et ürünleri teknolojisi ile gelişen bir ilçe ama bunun yanında bir organize sanayisi var çevreye en duyarlı organize sanayi  4. 5ci sınıf tarım arazisine yapılmış bir organize sanayi hızla doluyor. Bunun yanın mermer organize sanayimiz var. Linyit, mermer ver bor ilçemizin değerleri küçük ve orta ölçekte esnafımız var bunların her biri üretimden gelen gücünü iyi kullanan insanlardır. Bunlarla birlikte üretim sahasında yer altındaki kaynaklarımız gibi yer üzerinde bir doğa harikası şalelerimiz, kaplıcalarımız, termal sularımız ve bunların içinde bulunduğu hem orman hem göl hem şelalenin içinde bulunduğu bir alan var. Burada hem Türkiye’nin tek  dağ bisikleti iniş parkurumuz var. Yamaç paraşütü yapılan yerlerimiz var. Rahatlıkla rafting yapılacak yerlerimiz var. Bunların her birini organize eden bir turizm anlayışımız var. Bunlarla beraberde unutamayacağınız  Mustafakemalpaşa’nın değeri Mustafakemalpaşa peynir tatlısı o marka ile de dünyanın her tarafına bu tadı gönderen bir ilçeyiz.

N.İ: Yerel seçimler olalı 2 yıl oldu. Bu anlamda 2 yıllık süreçte neler yaptınız? Hangi projeleri hayata geçirdiniz?

S.K: Mustafakemalpaşa’nın en büyük derdi alt yapıdır. Geçmiş dönemde alt yapıyla ilgili bir çok çalışmayı gerçekleştirdik. Kredi bulma aşamasına kadar getirdik. Planları projeleri hazırlandı. Fakat alt yapı , kanalizasyon, içme suyu,yağmur suyu, atık suların bertaraftı ve katı atık depolama tesisi gibi projelerin hazırlandığı bu imkanı biz belediye meclisimizden bunların kredilerin alınmasıyla ilgili gerekli desteği alamadığımız için Büyükşehir'in devreye girdiği 2014’te artık alt yapıyla ilgili bütün planlar projeler büyükşehir aracılığı ile yürütülecek. 131 Mahallemize aynı hizmeti götürmek üzere canla başla çalışıyoruz. Spor sahalarından, Mahalle konaklarından, oyun alanlarından, sosyal tesislerin onarımına kadar her birini yapıyoruz. Biz 4 önemli yapmamız gereken iş var. ilki Gençlik Merkezi. 2. Kirmasti Deresi etrafının rekreasyon çalışmalarını devlet su işlerimizle başladık. Oraya BURFAŞ'tan koyacağımız bir kule restoranımız var. Bunun şu anda proje çalışmaları bitmek üzere ihale aşamasına geldi. Bunun dışında bizim ulaşımla ilgili sıkıntılarımız 2 ulaşım köprüsünü hizmete sokmaya çalışıyoruz. Birinin projeleri bitti diğerinin devam ediyor. Önümüzdeki yıl bunların ihaleleri yapılarak ağır tonajlı vasıtaların şehir içinden geçmeyip şehir dışından çevre yoluna ulaşmasını sağlayacağız ve bununla beraber Su uçtu ve Tümbüldek'i turizme hazırlama çalışmalarımız devam ediyor. Bunların bu 4’dü bu ilçe için önemli projeler bunlarla çıktık. Biz seçim broşürünü verdiğimiz her şeyi adım adım gerçekleştirmek üzereyiz.

N.İ: Bütün şehir yasası sizin için iyimi oldu yoksa kötü mü?

S.K: Hata yapmayan kimler diye sorarsanız. Hiç bir şey yapmıyorsanız hiç hata yapmazsınız. Statiğin 1. Kanunu duruyorsanız durmaya devam edin ama şarkıda diyor ki 'Dünya dönüyor sen ne dersen de yıllar geçiyor fark etmesen de... Hareket ediyorsunuz iş yapıyorsunuz hatada yaparsınız. Bütün şehir yasası bu ülkenin merkezi idare eden kurtulup yerel yönetimleri güçlenmesi için çıkarılmış bir yasa. Eksiği var noksanı var ama düşünce sistemi ve mantık olarak hizmetlerin organizasyonu yetkili ve yeterli olması açısından güzel bir sistem. Biz 131 mahalleye Ankara’dan bir hizmetin gelmesi için ne kadar sürenin geçtiğini biz çok iyi biliyoruz. Ama şimdi bunun Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonu içerisinde onların yapı işleri, fen işleri müdürlüğünde oturuyoruz planlıyoruz anında çözmek için fırsatımız doğuyor. Geriye ne kalıyor bu işlerin planı programı ve takibi. Bunların hangisine ihtiyaç var, hangisi öncelikli bunları da bir arada yapmak büyükşehir yasasının bize getirdiği kolaylık. Bu ilçenin 40 yıldan beri yapılmayan alt yapısı var. Bizim bütçemiz buna yetmez . Ama Büyükşehir  eli buraya değer ve şu anda 20 milyona aşkın bir yatırım gerekli bu ilçeye buda ancak bu ilçelere büyük bir elin değmesiyle gerçekleşecek.  Bunu vatandaşımız önümüzdeki günlerde hizmetlerin artarak geldiğini gördükçe hissediyorlar, hissedildiği içinde 1 kasım bunun sonuçları oldu.

N.İ: Görev sürenizin dolmasına 3 yıl var. Yeniden aday olur musunuz bilinmez ama ilçede yapmayı planladığını projeler neler?

S.K: Bir kere vatandaşın hayatına kolaylık getirecek projeler, özelde tekrar trafiğin düzenlenmesi otoparklarımız ve Mustafakemalpaşa Belediyesinin ortamızdan akan şehri ikiye bölen Kirmasti Çayı'nın etrafının tekrar düzenlenip sosyal hayat kazandırılması, oradaki Lala Şahin Paşa Külliyesi'nin tekrar hayata kazandırılması çok önemli... Su uçtu ve Tümbüldek'in turizme kazandırılması önceliklerimiz ve vatandaşın gezerken mutlu olacağı sosyal alanlar, parklar, bahçeler, sosyal alanları ve vatandaşın her kesiminin ihtiyacı olan bütün seminer kurs ve organizasyonu gerçekleştirmek birinci önerimiz. Bizim bir tek sloganımız var.Yaptığımız her tesisin önüne yazıyoruz. 'Siz istediniz biz yaptık' Onların istekleri bizim projemiz.

N.İ: Kentsel dönüşümle ilgili projelerini var mı?

S.K: Deprem Türkiye’nin gerçeği bu gerçekleri yaşamak zorundayız.99 depremi Türkiye de bir devrim gerçekleşti. İnsanların oturduğu mekanlar tekrar A’dan Z’ye gözden geçirdiler. Planından projesinden inşaat tekniğinden mekansal planlamaya kadar her şey tekrar gözden geçirildi.Biz vatandaşımızın bu konuda ki isteklerine cevap veriyoruz. Gerek TOKİ ile yaptığımız çalışmalar gerek yeni alanlarda yapacağımız kentsel dönüşümler bizim için önceliklidir. Bu konuda planlarını, projelerini hazırladığımız bir çok alanda yepyeni konutlar inşa ediyoruz. Bunların ihtiyacını tespit edip vatandaşımıza bunların gerçekleştirilmesini sağlıyoruz. Ama buradaki motor vatandaşımızın ve müteşebbisimizin ve inşaat sektöründeki müteahhitlerin önceliğidir. Bu bir ekonominin hayata kazandırılacağı dinamizmdir. Biz geldiğimiz de 2009 da durgun olan inşaat sektörünün Mustafakemalpaşa'da 1 yıl içerisinde nasıl canlandığını vatandaşımız şahit. Gerekli tedbirler olarak önlerini açtık.

N.İ: Mustafakemalpaşa Tatlısı ile dünyada tanınıyorsunuz. Böyle başka marka ürünlere de sahip misiniz?

S.K: Mustafakemalpaşa'nın markası insanı zaten adımız zaten marka... Türkiye'de daha büyük bir isim var mı? Yani bize teslim edilen emanet edilen Cumhuriyet var. Bu Cumhuriyet'in kurucularının emeği geçenlerinin adını taşıyan bir ilçedeyiz. Cumhuriyetin ideallerini gerçekleştirmek için ne kadar proje varsa biz onların devamını sağlıyoruz. Bursa bir medeniyetle şehri Bizans'tan Osmanlı'ya Cumhuriyetimize kadar yer altındaki sahip olduğu değerleri yeryüzüne taşıyoruz. Mustafakemalpaşa'da da marka dediğiniz zaman önce tatlımız gelir. Onun önünde insanımız gelir, ürettiklerimiz gelir, doğa harikaları gelir,Bor gelir, linyitimiz gelir. Bu insan gücünün ortaya koyduğu değerleri biz herkesle paylaşıyoruz. Ama biz önümüzdeki yıllarda bu ormanlarımızla beraber birleşen sağlık turizmini, yamaç turizmini, trekking turizmini insanların doğa ile beraber olabileceği hem sağlıklı yaşam kültürünü gerçekleştirdiğimiz alanlarımız var.Turizm Bakanlığımızın ilan ettiği 5 milyon km2’lik bir turizm yatırım bölgeleri var. O bölgelere yatırım yapacak herkese ihtiyaçları olan termal suyu vermeyi de biz belediye olarak taahhüt ediyoruz. Buyurun gelin görün  o şelalenin arkasında oturun suyun şıkırtısını ağacın güzelliğini havanın temizliğini hissedin sonrada dünya yaşamaya değer diyin.

N.İ: Son olarak neler söylemek istersiniz?

S.K: İnce ince bakıp doğruları söylemek imkanı tanıdığınız için teşekkür ederiz. Her şey sağlıkla birlik beraberlik içerisinde olsun. Şunu unutmayalım zaman su gibi akıp geçiyor. Üstad Necip fazıl diyor ki 'Elindeyse zamana dur diye dayat bir sigara içmekten kısadır bu hayat' o halde biz bütün yanlışları kötülükleri kulağımızın arkasına atmakla mükellefiz. 2016 da güzel işler yapalım güzel şeyler düşünelim güzel hedeflere varalım ve sağlık mutluluk bütün insanlığa olsun diyorum...

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0