Tarmakbir Yönetim Kurulu Üyesi Armağan: “Tarımsal Mekanizasyon Desteği Şart“

Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Erkunt Armağan, tarımın bir bütün olarak görülmesi gerektiğini söyleyerek, 2016 yılında verilmesi planlanan tarımsal mekanizasyon desteğinin...

Tarmakbir Yönetim Kurulu Üyesi Armağan: “Tarımsal Mekanizasyon Desteği Şart“
banner98
Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Erkunt Armağan, tarımın bir bütün olarak görülmesi gerektiğini söyleyerek, 2016 yılında verilmesi planlanan tarımsal mekanizasyon desteğinin önemine vurgu yaptı.
İzmir’de gerçekleştirilen basın toplantısında, 2014 yıl sonu rakamlarına göre, Tarım Makineleri sektörünün Makine Sektörü içinde en fazla ihracat yapan altıncı sektör konumunda olduğunu açıklayan Armağan, “2050 yılında dünya nüfusu 9 milyara ulaşacak. Toplam nüfusun gıda ve kısmen enerji ihtiyacını karşılamak için, bugünkünün 2 katı tarımsal üretim yapılması gerekecek. Bu nedenle tarım bugün olduğu gibi, yarın da dünyanın geleceğinde en önemli sektör olma konumunu pekiştirecek” dedi.
Bitkisel üretim kadar, tarımsal mekanizasyonun da mutlaka desteklenmesi gereğine dikkat çeken Zeynep Erkunt Armağan, “Böylece tarım sektöründe verimlilik de beraberinde gelecektir. Bu zamana kadar verilen her hibe desteğinin sektöre ne büyük katma değer olarak döndüğü rakamlarla kayıt altına alınmışken, mekanizasyona verilen desteğin kesilmesinin sektörde büyük bir sıkıntı ve belirsizlik yaratacağı bilinen bir gerçek. Çiftçi, üretmeye çalışırken en az 5 yıl önünü görmek, sık değişen politikaların belirsizliğinden etkilenmemek ister” diye konuştu.
Sanayi sektörünün GSMH içindeki payının küçüldüğü bu dönemde tarım politikalarının çok daha fazla önem kazandığını savunan Armağan sözlerine şöyle devam etti:
“Hali hazırda yüzde 50 olarak uygulanan tarımsal kredi faiz desteğinin, 2016 yılında yüzde 100’e yükseltilmesi durumunda, mekanizasyon hızla gençleşecek ve çiftçimiz eski traktöründen kurtulmak için büyük bir adım atacak. Türk çiftçisinin ve bu kıymetli sektörün buna gerçekten ihtiyacı var. Ayrıca, Tarım Bakanlığı bünyesinde kurulacak Tarımsal Mekanizasyon Dairesi, sektörde eşgüdüm sağlayarak kalıcı ve nihai kararların daha hızlı alınmasını ve uygulanmasını hızlandıracaktır.”
"TRAKTÖRLERİN YARISI ÖMRÜNÜ DOLDURDU, HURDA TEŞVİĞİ ŞART"
Türkiye’de trafiğe kayıtlı 1,5 milyon traktör bulunuyor. Hurda sınıfında değerlendirilen mekanik ömrünü tamamlamış 25 yaş üzeri traktörler TARMAKBİR’in raporuna göre ekonomide yıllık 11 bin TL kayba neden oluyor. (6 bin TL iş gücü + 5 bin TL yakıt ve onarım) Bu traktörlerin sayısı ise 735 bin ile tüm traktör parkının yaklaşık yarısını oluşturuyor.
Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun tarım sektöründe çalıştığını ve tarımsal verimliliğin artırılmasının ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirten Armağan, “Yeni traktörlerin kullanılmasının önünü açacak ve tarımda mekanizasyonun artırılmasını sağlayacak bir hurda teşviği gerekiyor. Hurda teşviğinin onaylanması ve beraberinde kredi desteği de sağlanması durumunda, her yıl 10 - 15 bin çiftçinin traktörünü yenileme imkânı doğacak. Sektörün beklediği en önemli kararlardan birisi de budur.
Traktör kullanımının bu şekilde devam etmesi mazot ve bakım maliyetlerinin artmasına, çiftçilerin işlerini yaparken zaman kaybı yaşamasına neden oluyor. Traktörlerin yaşlı ve ekonomik ömrünü tamamlamış olmasının yanı sıra; bir diğer önemli konu ise bu traktörlerin donanımının çiftçinin güncel ihtiyaçlarını karşılayamaması. Parkta bulunan traktörlerin sadece yüzde 20’sinin dört çeker olması buna iyi bir örnek olarak verilebilir. Dört çeker traktör oranı Avrupa’da yüzde 90’dır” ifadesini kullandı.
"KDV SIKINTISI KEPENKLERİN İNMESİNE SEBEP OLUYOR"
“Sektörde pek çok firmada biriken KDV alacağı, sermayeyi geçti. Sektörün sürdürülebilirliği için bu uygulamanın acilen durdurulması gerekiyor” diyen Armağan, “Yerli tasarım otomobil konusu gündemdeyken, tarım makineleri üreticileri KDV oranı konusunda büyük bir sıkıntının içine itildi. Milli gelirinin önemli kısmını tarımsal üretimden elde eden bir ülkede küçük ve orta ölçekli firmalar, biriken KDV’sini aylar sonra alabiliyor. Sektörün büyümesini yavaşlatan bu sorunun acilen çözüme kavuşturulması gerekiyor” şeklinde konuştu.
TARMAKBİR HAKKINDA
TARMAKBİR 1978 yılında kuruldu. Traktör ve ekipman ana faaliyet konularında çalışan imalatçı, ihracatçı ve ithalatçılardan oluşan 240 üyeye sahip. “Makine Sanayi Sektör Platformu”na üye imalatçı dernekler içinde, geçmişi en eski 2’nci dernek konumunda. Bakanlar Kurulu kararıyla unvanının başında “Türk” kelimesini kullanıyor. TARMAKBİR; Tarımsal mekanizasyon sektörü için ortak bir platform sunmak, sektör paydaşlarını bir araya getirecek etkinlikler düzenlemek, benzer etkinliklere destek olmak, sektörü ilgilendiren mevzuatlar, standartlar ve diğer konularda, sektör ve ülke menfaatlerini gözeterek Bakanlıklar nezdinde müzakereler yürütmek gibi amaçlar hedefliyor.
Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2015, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0