Bal Üreticileri Raftaki Fiyatlara İsyan Etti

Bal üretiminde Dünya’da 5’nci sırada bulunan Türkiye’de balın raftaki fiyatı yüzünden tüketilememesi Muğlalı bal üreticilerini isyan ettirdi. Muğla BALDER Başkanı Fikret Çalca yaptığı açıklamada, ”Bal üretimi bol olan ülkemizde...

 Bal Üreticileri Raftaki Fiyatlara İsyan Etti
banner98
Bal üretiminde Dünya’da 5’nci sırada bulunan Türkiye’de balın raftaki fiyatı yüzünden tüketilememesi Muğlalı bal üreticilerini isyan ettirdi. Muğla BALDER Başkanı Fikret Çalca yaptığı açıklamada, ”Bal üretimi bol olan ülkemizde üreticiden 850 gram balı 7,50 liraya alarak market zincirine aktaran ve marketlerde de aynı bal 30-35 liraya satan bir sistemle karşı karşıyayız” dedi.
Türkiye’nin en önemli çam balı üretim merkezlerinden Muğla’da bu yıl çam balı rekoltesinin hava şartları nedeniyle üretimin düşmesi ve raftaki bal fiyatlarının yüksek tutulması tüketiciyi vuruyor. Üreticilerden çam balı, 7,5, çiçek balı ise 8,5 liradan alınırken, rafa geldiğinde fiyatının 30 lirayı aşması Muğlalı arıcıları isyan noktasına getirdi.
Muğla Bal Alıp Satanlar İhraç Edenler ve Paketleyenler Derneği Başkanı (BALDER) Fikret Çalca, bal üreticilerinin ürettikleri balı direkt üreticilere satış yapamadıkları için tüccarlara bağımlı kaldıklarını söyledi. Çalca, ”Bilindiği üzere, bal üretiminde Türkiye Dünya’da 5 ‘inci sıradadır. Ancak, vatandaşlarımız ne yazık ki, bal üretimi bol olan ülkemizde üreticiden 850 gr balı 7,50 liraya alarak market zincirine aktaran ve marketlerde de aynı bal 30-35 liraya satan bir piyasa göze çarpıyor. Dolayısıyla, tüketicilere aynı kalitedeki balı fahiş fiyatla satarak ticari ahlaka aykırı bu sistemi kırmak çok kolay ve tüketicilerimizin elindedir. Yani, marketlerde satılan firma etiketi olan ballar hijyen, kaliteli ve tahlil edilen ballar olup, fiyatı yüksek olan bal ve marketi değil, fiyatı yüksek olmayan balı ve marketi tercih etmeleri gerekir" ifadesini kullandı.
ARICILAR FİYATLARA TEPKİLİ
Balın raftaki fiyatlarının yüksek olması Marmarisli bal üreticilerinin de tepkisini çekti. 25 yıldır bölgede çam balı üreten Hikmet Yayla yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Aslında Türk toplumu tatlıyı çok tüketen bir toplum. Ancak bu gereksinimini genel olarak şeker ve glikozlu gıdalardan daha doğrusu mısır şuruplu gıdalardan temin etmeye çalışıyor. Bunun sebebi de fiyatların çok yüksek olması. Aslında eş değer balların 14 ile 20 lira arasında satılması hem üreticiyi kurtarıyor hem de tüketici rahatlıkla dengeli düzenli beslenme imkanı buluyor. Ancak bizim toplumumuzda olumsuz medya reklamları insanları baldan soğuttu. Onun için bal tüketimi yapılmıyor. Yapılmadığından dolayı sektör krizde. Mutlaka bunu arttırmamız için Tarım Bakanlığının kontrolündeki balların 14 ile 20 lira arasında satılanları tüketicinin tercih etmesi ve sektörü canlandırması gerekmektedir."
Karacasöğüt Mahallesi’nde yaşayan arıcı Hüseyin Karlı ise, "Bu sen uzun bir uğraşlar sonucu iyi denilecek şekilde balımızı çıkarttık. Kaliteli bal ürettik. Fakat maalesef üreticiden çıktığı gibi makul karlarla satılmıyor.Tüketici pahalı olduğu için bal tüketemiyor. Bizden çıkan bal yaklaşık 3 kat fiyatla satıldığı için bizimde sürümümüz düşüyor. Mal satılamıyor elimizde kalıyor. Bunun için önlem alınıp fiyatlar mı ayarlanıp, ne olacaksa tüketiciye kaliteli balı ucuz yedirmenin yolları araştırmamız gerekiyor" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2015, 12:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0