banner101

TOBB, Kosova’yı Avrupa Odalar Birliği Üyesi Yapacak

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kosova Ticaret Odası’nın 16 Ekim tarihinde Avrupa Odalar Birliği’ne (Eurochambres) üye olacağına inandıklarını belirtti.Eurochambers Genel Kurulu’na sunulmak üzere bir rapor hazırlamak için Kosova’ya...

TOBB, Kosova’yı Avrupa Odalar Birliği Üyesi Yapacak
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kosova Ticaret Odası’nın 16 Ekim tarihinde Avrupa Odalar Birliği’ne (Eurochambres) üye olacağına inandıklarını belirtti.
Eurochambers Genel Kurulu’na sunulmak üzere bir rapor hazırlamak için Kosova’ya gelen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, başkent Priştine’de gerçekleştirdiği temaslarda önemli mesajlarda bulundu. Kosova’yı, Avrupa Odalar Birliği Başkan Yardımcısı sıfatıyla da ziyaret eden Rifat Hisarcıklıoğlu, ilk temasını Kosova Ticaret Odası Başkanı Safet Gërxhaliu ile gerçekleştirdi. Kosova Ticaret Odası’nda yapılan görüşmeye, Kosovalı ticaret kurumları temsilcileri ile işadamları ve Kosova’daki Türk şirketleri ile TİKA gibi kurum temsilcileri katıldı.
Kosova’nın uluslararası kurumlara üyeliği ile iki ülke arasında ticari ilişkilerin daha ileriye taşınmasını amaçlayan konuların ele alındığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlendi. Kosova Ticaret Odası’nın, bin 700 Odası ve içinde 20 milyon çalışanı barındıran Eurochambres’e üyeliğine kabul edilmesini beklediklerini, TOBB’un bu örgütte Kosova’nın sesi olmaya devam edeceğini belirten TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kosova’nın güçlü olabilmesi, Kosova tüccarı ve sanayicisinin Avrupa’daki partnerleriyle aynı bir konuma gelebilmesi için güçlü bir Ticaret Odası’na ihtiyacı olduğunu belirtti. Bu kapsamda Sovyet döneminden kalmış olan zihniyetin terk edilmesi gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Kosova’nın kanuni bir yapıya kavuşarak güçlü bir Oda’ya ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Kosova ile Sırbistan arasında yürütülen normalleşme sürecini yakından takip ettiklerini belirten Rıfat Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede Kosova ile Sırbistan Ticaret Odaları’nın girişimlerini desteklediklerini ve 22 Mayıs’ta iki ülke Ticaret Odaları’na Ankara’da ev sahipliği yaptıklarını hatırlattı.
“Huzur olmadan, ticaret olmaz. Ticaret olmadan zenginlik olmaz. Zengin olmak istiyorsanız ticaretin önünü açacaksınız. Ticaretin de yapılabilmesi şartları ancak huzurla sağlanır. Siyasilerin huzur ve barış arayışlarına hepimiz destek vermeliyiz. Bu çabalarınız daha müreffeh, daha zengin ve iktisadi olarak daha gelişmiş, kendi ayaklarında durabilen bir Kosova’nın inşasına katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullanan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kosova’nın ekonomik olarak müthiş potansiyelinin farkında olduklarını, özellikle Batı Balkanlar’ın en genç nüfusuna sahip olduğunu belirtti. Yabancı dil seviyesinin en üst sıralarda olduğu Kosova’nın, bu kapsamda doğrudan yabancı sermaye çekme çabası içinde olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Ticaretin önündeki engelleri, bariyerleri kaldırmak lazım. Bu kapsamda yakın bir zamanda Avrupa Birliği (AB) üyelik perspektifi Kosova’nın gündemine gelecektir. Büyük bir ihtimalle Türkiye’den önce bu sürecin içine dahil olursunuz” dedi.
Kosova’nın gerek Türkiye ile gerek ise diğer ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmaları ile ticaretin önünü açıyor olması gerektiğinin altını çizen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Biz gerek tarihi gerek ise kültürel olarak birbirimizle aynıyız. Bu kapsamda güçlü bir Kosova’ya her zaman için katkı sağlamaya hazırız” ifadesini kullandı.
İki ülkenin iş dünyası kuruluşları olarak ikili işbirliğini ve iki ülke işadamlarının iş kapasitesini artırabilmek için bir Çalışma Komitesi’nin kurulduğunu belirten TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, bu Çalışma Komitesi kapsamında ticari ilişkiler ile iki ülke Ticaret Odaları arasındaki ilişkilerin güçlenmesini hedeflediklerini vurguladı. Kosova Ticaret Odası Başkanı Safet Gërxhaliu da, 2030 yılında dünyanın 10’cu ekonomisi olacak bir ülkenin son derece önemli bir kurumunun başkanını ağırlamaktan şeref duyduklarını belirterek, TOBB’un, Kosova Ticaret Odası’na uluslararası meşruiyet kazandırması yönünde uğraşı vermesinden dolayı teşekkürlerini ifade etti. Gërxhaliu, TOBB’un , uluslararası platformda, Kosova iş dünyasını tanıttığını, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Kosova ekonomisinin gerçek büyükelçisi olduğunu belirtti. Gërxhaliu, 16 Ekim tarihinde Kosova’nın Eurochambres’e üyelik haberini büyük bir heyecanla beklediklerini, üyeliğin de TOBB ve Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun sayesinde olacağına vurgu yaptı.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Hykmete Bajrami ile de bir araya geldi. Görüşme basına kapalı yapıldı.
Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2015, 16:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0