Macaristan’da 400 Yıllık Osmanlı Çeşmesi Tika Tarafından Restore Edildi

Macaristan’ın Pecs kentinde 16. yüzyıldan kalma tarihi bir Osmanlı çeşmesi TİKA tarafından restore edilerek yeniden hizmete açıldı.2010 yılında İstanbul ile birlikte Avrupa’nın kültür başkenti olan Pecs’te Osmanlı egemenliği döneminde...

Macaristan’da 400 Yıllık Osmanlı Çeşmesi Tika Tarafından Restore Edildi
banner98
Macaristan’ın Pecs kentinde 16. yüzyıldan kalma tarihi bir Osmanlı çeşmesi TİKA tarafından restore edilerek yeniden hizmete açıldı.
2010 yılında İstanbul ile birlikte Avrupa’nın kültür başkenti olan Pecs’te Osmanlı egemenliği döneminde yapılan 16. yüzyıla ait olan İdris Baba Çeşmesi, TİKA ve Pecs Belediyesi’nin birlikte çalışmasıyla yeniden restore edildi. Osmanlı çeşmesinin açılışını Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Pecs Belediye Başkanı Zsolt Pava ve TİKA Macaristan Temsilcisi Pınar Özcan birlikte yaptı. Macar medyasının ve Pecs halkının da büyük ilgi gösterdiği Osmanlı çeşmesi açılışının Pecs halkını mutlu ettiği gözlerden kaçmadı.
Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı açıklamasında Pecs kentine geldiğinde bu çeşmenin taş ve toprak yığını olduğunu, yanından her geçtiklerinde üzüldüklerini, Pecs Belediyesi’nin girişimiyle ve TİKA’nın ciddi desteği ile tarihi çeşmeyi tekrar ayağa kaldırdıklarını belirtti. Fakılı ayrıca, ‘‘Şimdi artık çeşmemizden sular akıyor. Yanından geçenler Osmanlı dönemini Türkleri hatırlıyorlar. Türkler zaten Macaristan’a su getirdiler, hamam getirdiler, banyo getirdiler, dolayısıyla temizlikte suyla beraber geldi. Bu bir medeniyettir. Tekrar Türk çeşmesinin canlandırılması çok hoş bir şey, çok mutluyuz’’ dedi.
Pecs Belediye Başkanı Zsolt Pava ise, Pecs kentinin Osmanlı İmparatorluğu’nun Macaristan egemenliği döneminde önemli bir yeri olduğunu söyledi. Pava, Pecs kentinde Yakovalı Hasan Paşa Cami, Gazi Kasım Paşa Cami ve İdris Baba Türbesi’nin de TİKA tarafından restore edilmesi çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Macar Belediye Başkanı, hem Türkiye’nin Macaristan Büyükelçiliği’ne, hem de TİKA’ya özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ettiğini, kısa zaman içinde İdris Baba Türbesi’nin onarımına başlanacağı müjdesini verdi.
TİKA Macaristan Temsilcisi Pınar Özcan, çeşmenin isminin İdris Baba Türbesi’nin hemen yanında olduğu için İdris Baba Çeşmesi, ya da Türk çeşmesi olarak geçtiğini belirtti. 16 yüzyıl ya da 17. yüzyılın hemen başında yapıldığı tahmin edilen bu Osmanlı çeşmesinin 1 ay içinde tüm restore işlemlerinin bitirildiğini, TİKA’nın Pecs şehrinde yapacağı geniş kapsamlı projelerinin İdris Baba Türbesi’nin restorasyonu olduğunu, en kısa zamanda bu projeye başlayacaklarını ümit ettiğini açıkladı.
Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2014, 19:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0