Ertelemeyi reddetti!

IKYB lideri Mesud Barzani, ABD ve koalisyonun referandumu erteleme karşılığında yaptıkları öneriyi reddettiklerini duyurdu.

Ertelemeyi reddetti!
banner98
 IKBY Başkanı Mesud Barzani referandumun ertelenmesine ilişkin önerileri reddettiklerini açıkladı. Barzani, "Hiç kimsenin sözünü dinlemeyin, referanduma gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi üyesi dört ülke ve BM Irak Özel Temsilcisinin katıldığı ve IKBY adına Barzani'nin yer aldığı dört saatlik görüşmede, temsilciler içinde Kerkük'ün yer almadığı bir konfederal yapıyı önermişlerdi. Yaklaşık 1 saat önce kurmaylarıyla bir araya gelen Barzani, dünkü toplantıda yer alan ABD, Fransa, Almanya, İngiltere ve BM temsilcisine kendisine düşünmesi için verilen 72 saati beklemeden cevabını iletti.

Dohuk'un Amedya kasabasında bağımsızlık referandumu mitingine katılan Barzani, "Bize sunulan plan teklifini Kürtlerin çıkarına hiçbir fayda sağlamadığı için reddediyoruz" açıklamasında bulundu.

Türkiye Gazetesi'nin görüştüğü Kürt diplomatik yetkililer ABD'nin öncüülğünde yapılan teklifin ardından, Barzani'nin bölgedeki siyasi parti yetkilileri ve kendi kurmaylarıyla ayrı ayrı toplantılar gerçekleştirdiğini ve ABD'nin öncülüğündeki üyelerin önerdiği konfederalizm planında Kerkük'ün yer almamasından dolayı, 72 saat bekelemden ret kararını aldıklarını ilettiler.

Kürt yetkililerin yarından itibaren referandumun güvenliği ile ilgili geniş çaplı bir güvenlik planlaması hazırlyacakları öğrenilirken Kürt yönetiminin Erbil ve Dohuk merkezindeki askeri gücünün bir bölümünü Kerkük ve Kürt bögesinin konuşlandıracağı öğrenildi.

Bölgedeki güvenlik kaynaklarının gazetemize verdiği bilgilere göre, İran'ın paramiliter üslerinin komutanı ve Kudüs Ordusu komutanı olarak bilinin Kasım Süleymani'nin Kerkük ve Süleymani'ye kentlerine gelerek bazı görüşmeler yaptığı, bunun akabinde Irak'ın Şii silahlı gücü Haşdi Şabi'nin 9 bin kişilk bir gücünün Kerkük için hazırlandığı iddiaları Kürtleri harekete geçiriyor.

2014 yılında Kerkük'ün etrafını hendeklerle çeviren Kürt yönetimi, burdaki güvenlik önlemlerini sıklaştırma kararı aldı.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2017, 18:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0