banner102

Erdoğan: “Eğer Uygun Görülürse Havana’da Cami Yapmak İsteriz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Küba’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada Havana’da cami yapmak istediklerini ifade etti.Erdoğan basın mensuplarına yaptığı açıklamada Raul Castro’yla gerçekleştirdikleri görüşmelere ilişkin bilgi vererek,...

Erdoğan: “Eğer Uygun Görülürse Havana’da Cami Yapmak İsteriz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Küba’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada Havana’da cami yapmak istediklerini ifade etti.
Erdoğan basın mensuplarına yaptığı açıklamada Raul Castro’yla gerçekleştirdikleri görüşmelere ilişkin bilgi vererek, “Sayın Başkan Raul’la çok çok verimli bir görüşme yaptık heyetler arası diyebilirim. Daha sonra da dar kapsamlı bir çalışma yemeğimiz oldu. Türkiye Küba arasındaki ilişkileri geleceğe nasıl çok daha iyi bir şekilde taşırız bunu özellikle aramızda müzakere ettik. Her alanda siyasi, ekonomik, kültürel tüm bu alanlarda neler yapabiliriz müşterek olarak bunları görüştük. Tabi aramızda şu andaki ekonomik işbirliğimiz 28 milyon dolar civarında. Ticaret açığı noktasında pek ticaret açığı yok. Yani adeta paylaşmış gibiyiz. Fakat tabi bu rakam çok çok küçük. Tabi burada Küba’ya yönelik yaptırımların da önemli bir neticesidir bu. Bu konuları da kendisiyle görüştük. Kendilerine yapılan bu yaptırımı doğru bulmuyoruz. İnsani açıdan doğru bulmuyoruz, vicdani açıdan doğru bulmuyoruz. Latin Amerika ülkelerinde tabi bu seyahatteki Kolombiya biliyorsunuz 1 milyar 400 milyon dolar ticaret hacmine sahibiz. Tabi burada Küba’nın hacmi de küçük. 28 milyon dolar olması ama Meksika’da rakam büyüyor. Meksika’da yapacağımız görüşmelerde inanıyorum ki çok iyi olacak. Turizm var, aslında güzel bir destinasyon burası. Türkiye destinasyonla dolu bir merkez ve müşterek bir şeyler yapabiliriz. Bunun içinde önemli bir adımın atılması lazım. O da THY’nin ülkeler arası konusunu görüştük. Meksika’yla da bu konuyu görüştükten sonra bu üç merkeze uçuşların düzenlenmesi hem Türkiye’den Küba’ya gelişi, Küba’dan Türkiye’ye gidişi arttıracaktır. THY olarak biz buna hazırız Küba’da bizim için herhangi bir sorun yok dediler. Meksika’yla onlar da görüşecek biz de aynı şekilde görüşeceğiz ve THY’nin seferleri de başladığı andan itibaren inanıyorum ki Latin Amerika’yla ilgili süreç çok daha olumlu bir şekilde genişleyecek” dedi.
Küba’da yapılması planlanan camiyle ilgili de konuşan Erdoğan, “Suudi Arabistan’la çok öncelere dayanan bir görüşme yapılmış. Bir mutabakatları da oluşmuş. Biz tabi Suudi Arabistan mimarisiyle bizim mimarimiz farklı. Biz kendilerine burada bu işle ilgilenenlere Ortaköy Camisi’yle ilgili bilgi vermiştik. Ben şimdi Ortaköy Camisi’yle ilgili bütün bilgileri proje çalışmalarına varıncaya kadar, görüntülerine varıncaya kadar hepsini sayın Başbakana takdim ettim. Ve biz bunu kendimiz yapacağız yani burada bir ortak falan istemiyoruz dedik. Eğer uygun görürseniz Havana’da yapmak isteriz. Havana’da diğerlerine söz vermişseniz o zaman bir başka ilinde biz Ortaköy Camisi’ni yapabileceğimizi kendilerine söyledik. Bundan sonraki süreci de zaten bizler gerek Diyanet İşleri gerek TİKA vasıtasıyla takip edeceğiz. Tabi TİKA’yla ilgili burada 3 önemli adım atıldı bir adım da bu olacak” dedi.
Erdoğan ABD Küba ilişkileriyle ilgili olarak da, “Şu anda ABD’yle iyi münasebetler içerisindeler. Fakat yaptıkları görüşmelerin sayısı ciddi manada fazla. 233 görüşme yapmışlar. Henüz aldıkları bir netice yok. Bir süre sonra bir zirvede bir araya gelecekler ve bir şeyler olması için beklentileri var. Bunlar nasıl olumlu bir şekilde neticelenir, neticelenmez onu tabi görüşmelerden sonra hep birlikte göreceğiz.
Burası tarihi Küba bir zenginlik bunu takdir etmek gerekir. Ama tabi bunun restorasyonu önemli bir görev. Ben sayın başkana dedim ki Turizm Bakanı’yla birlikte Kültür Bakanı’nı ayrı yapmayın. Siz mümkünse Kültür ve Turizm Bakanı’nı birleştirin bir olsun. Çünkü turizmden elde ettiğiniz gelirleri tamamıyla kültüre aktarın ki eserleriniz ihya olsun ve bunlar Küba’nın gelişimine katkısı olsun. Ben dedi ikisini de kaldırmayı düşündüm dedi. Hakikaten renovasyonlar çok önem arz ediyor. Şu tarihi şehir önemli güzel bir yer. Bakım şart” dedi.
(ES-
KAYNAK: İHA
Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2015, 08:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0