Burkina Fasolu kızın umut ışığı Türkiye'de

Burkina Faso'da doğuştan görme engelli 10 yaşındaki Wend Kuni Grace Rouamba, görebilme umudunun gerçeğe dönüşmesi için Türkiye'den yardım istedi.

Burkina Fasolu kızın umut ışığı Türkiye'de
banner98

VAGADUGU/İSTANBUL - Kaan Bozdoğan

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da doğuştan görme engelli olan ancak kontrollerde gözünün ışığa kısmi tepki verdiği saptanan 10 yaşındaki Wend Kuni Grace Rouamba, Türkiye'nin kendisine umut ışığı olmasını istedi. Rouamba'ya yardım ele uzatan Yetim Vakfı, kızın tedavisi için çalışmalara başladı. 

Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da 2006 yılında evlenen Abrham Rouamba-Bladin Comfolbo çiftinin 10 yaşındaki kızları Wend Kuni Grace Rouamba, görme engelli olarak dünyaya geldi.

Ailesi tarafından 3 aylıkken görmediği tespit edilen kız çocuğu, maddi imkansızlık, ülkedeki sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve pahalılık nedenleriyle bu yaşa kadar sadece birkaç kez hastaneye götürülebildi. Hastanedeki tedavilerinde doktorların "Gözlerinin açılması mümkün değil." denilen kız çocuğu, annesini ve gökyüzünü görebileceği günü umut ederek hayallerinin peşinden koşmaya devam etti.

Derslerindeki başarısı ve bireysel yetenekleri ile dikkati çeken ilkokul 2. sınıf öğrencisi Rouamba, okul birinciliğini iki yıldır kimseye kaptırmıyor. Karanlık dünyasını hayata sıkı sıkıya tutunarak aydınlatmaya çalışan Rouamba, yaşıtları çeşitli oyunlar oynarken çoğu zaman kendi imkanlarıyla eğlenmeye çalışıyor. Görme yetisi olmamasına rağmen tek başına bisiklet süren, aynı zamanda enstrüman çalmaya meraklı olan Rouamba, masa ve sıra gibi malzemelerle ritim tutarak şarkı söylüyor.

Tedavisi için Türkiye'den yardım istedi

Rouamba'nın geçen yıl okulunda gerçekleştirilen sağlık kontrolünde gözünün ışığa kısmi tepki verdiği belirlendi. Göz doktorunun okul yönetimine ve ailesine verdiği bilgi doğrultusunda umutları yeşeren Rouamba, tedavisi için ülkesine en fazla yardım eli uzatan ülke Türkiye'den yardım istedi.

Yetim Vakfı, hayata geçirdiği "Hayallere Değen Resimler" projesi kapsamında Burkina Faso'nın da içinde bulunduğu 13 ülkede Vakıf Katılım sponsorluğunda birer çocuğun hayalini gerçeğe dönüştürmek için çalışıyor. Bu kapsamda, Rouamba'ya ulaşan vakıf heyeti, ilgili kurum ve yöneticilerin de duyarlılığı ve desteğiyle Rouamba'nın gözlerini açtırmak için çalışmalara başladı. Kız çocuğunun tedavisi için Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor.

Kaderdaşları için göz doktoru olmak istiyor

Okula her gün gidip gelebilme imkanı bulunmadığı için kendisine gönüllü olarak bakan ve okula yakın oturan bir ailenin yanında kaldığını belirten Rouamba, eğitimini başarıyla tamamlayarak ülkesindeki insanlara yardımcı olmak istiyor. Rouamba, gözleri tedaviye olumlu yanıt verdiğinde görebilirse eğitimini tamamladıktan sonra göz doktoru olmayı ve kendisi gibi aynı kaderi paylaşanlara yardımcı olmayı istiyor.

Gözleri açıldığında en çok annesinin yüzünü ve gökyüzünü görmek istediğini anlatan Rouamba, "Gözlerimin açılmasını istiyorum. Aynı zamanda güzel olduğumu düşünüyorum, gözlerim açılırsa kendimi de göreceğim. Hem iyileşirsem anneme de mutfak işlerinde yardım edebileceğim." dedi.

"Yaşıtları oynarken ben ağlıyorum"

Anne Bladin Comfolbo, kızının sağlığına kavuşması için dua ettiğini aktarırken, "Anne olarak kızımı bu halde görünce her gün üzülüyorum. Bu çocuk küçükken böyle olacağını bilmiyordu. Büyüdüğünde her şeyin farkına vardı, durumu kavradıktan sonra sordukları içimizi parçaladı. Genel itibarıyla okul ya da evde zaman geçiriyor. Arkadaşları ile oyunlar oynayamıyor. Arkadaşlarını sokakta oyunlar oynayarak eğlenirken görmek içimi sızlatıyor. Yaşıtları oyunlar oynarken ben çoğu zaman bir köşeye geçip ağlıyorum." ifadesini kullandı.

Hristiyan baba 2 yıl önce Müslüman olmuş

Bu arada, Hristiyan bir ailenin çocuğu olan baba Abrham Rouamba'nın, anne ve babasını küçük yaşta kaybettiği için Müslüman dedesinin yanında büyüdüğü, evlendikten sonra Müslüman komşularıyla yakın bağ kurduğu ve kendisine verilen vaazlardan etkilenerek Müslümanlığı seçtiği öğrenildi.

Bladin Comfolbo eşinin Müslümanlığı seçmesine saygı duyduğunu, kendisinin de İslam'la tanışmak için girişimlere başladığını anlattı.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0