Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Macaristan’da

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye ziyarette bulundu.Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın Türkiye’den Avusturya’ya Göçün 50.Yılı Etkinlikleri çerçevesinde...

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Macaristan’da
banner98
Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye ziyarette bulundu.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın Türkiye’den Avusturya’ya Göçün 50.Yılı Etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği program kapsamında Viyana’ya giderek buradaki etkinliklere katılan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Viyana’daki ziyaretini tamamladıktan sonra Budapeşte’ye geçti. Kurtulmuş’u Budapeşte’de Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Müsteşar Çağlar Çakıralp, UETD Macaristan Temsilcisi Mehmet İnceoğlu, MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, TİKA Macaristan Temsilcisi Pınar Özcan ve Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül karşıladı.
Budapeşte’nin Gellert Tepesi’ni gezen Kurtulmuş, daha sonra Gül Baba Türbesi’ni ziyaret etti. Türbede dua eden Kurtulmuş, Sultan Abdülaziz tarafından türbeye hediye edilen seccadenin bir an önce koruma altına alınmasını istedi. Daha sonra Gül Baba heykelinin önünde hatıra fotoğrafı çektirildi. MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Kurtulmuş’a eski Macaristan Türk Büyükelçisi Ender Arat tarafından yazılmış olan ‘‘Türk Macaristan’’ kitabını hediye etti.
Ziyareti ile ilgili olarak İHA muhabirine konuşan Kurtulmuş, Budin’e ikinci gelişinin olduğunu, Osmanlı’nın 140 yıl hüküm sürdüğü Budin’de bir sürü tarihi esereler bıraktığını, sadece tarihi eserler değil geniş anlamda kültür bıraktığını, Gül Baba’nın da bu önemli tarihi özelliklerinden birisi olduğunu söyledi. Kurtulmuş, Gül Baba Türbesi’nin restorasyon çalışmasının başlarında olduklarını, Macarların da Gül Tepesi ismini verdikleri bu muhitte olan türbenin yeniden restore edilerek hizmete açılacağını belirtti. Kurtulmuş, “Macaristan’ın diğer şehirlerinde de Osmanlı eserleri var. Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü yer olan Zigetvar’da da ortaya güzel eserler çıkarılacak. Atalarımızın bizlere bıraktığı Estergon, Peç, Zigetvar, Budin olmak üzere eserleri yeniden ihya etmekle yükümlüyüz. Macaristan’la olan iyi ilişkilerimizle birlikte en kısa zaman içerisinde bu eserleri imar ederek yeniden faaliyete sokacağız. Gül Baba’nın manevi huzurunda bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Onlar Osmanlı ordularının içerisinde önce gönül ehli olarak en önde yer aldılar. Bizim başarılarımız kılıçların gölgelerinde ya da kılıçlardan damlayan kanlar üzerine inşa edilmedi. Kılıç erbabının önünde gönül sultanlarının gelmesiyle, Horasan erenlerinin, Anadolu erenlerinin, insanların gönüllerini ve ruhlarını fetheden erenlerin gelmesiyle birçok yeri biz önceden fethetmiştik. Gül Baba’da o erenlerden birisi, Avrupa’da en uzak noktada bulunan Anadolu erenlerinden birisi” diye konuştu.
“MADEN KAZASINDAKİ SORUMLULARDAN HESAP SORACAĞIZ”
Kurtulmuş, maden kazasında hayatını kaybeden madencilerle ilgili olarak da, “Allah rahmet eylesin çok acı bir durum. Bütün sorumlular kimse, bunların ortaya çıkarılması ve bunlardan hesap sorulması dönemidir. Maalesef, madenlerimizin önemli bir kısmında denetimsizlikler, yanlış yapılan işlerin olduğu anlaşılıyor. 18 hayat az buz bir zayiat değildir ve her bir ailenin arkasında nice acı hikayelerin olduğunu biliyoruz. Allah rahmet eylesin. Günler geçmiş olmasına rağmen acaba hayattalar mı? Öldüler mi? Diye onların cesetlerini bekleyen aileler var. Allah rahmet eylesin. Çok acil bir şekilde tedbirler alınarak bu tür maden kazalarının yaşanmamasını temenni ederiz. Bu defterin de kapanmadan, kimin suçu varsa onların da burnundan fitil, fitil getirmek lazım” ifadesinde bulundu.
Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2014, 08:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0