Azerbeycanlı Vekil Mirkişili'den Türkiye'ye Destek!

Azerbaycanlı Milletvekili Mirkişili, Azerbaycan-Türkiye ilişkileri ve bölgede yaşanan son gelişmelere dair çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Azerbeycanlı Vekil Mirkişili'den Türkiye'ye Destek!
banner98

    Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve AGİT heyeti üyesi Tahir Mirkişili, Azerbaycan-Türkiye ilişkileri ve bölgedeki son gelişmeleri Türkiye gazetesinden İsmail Okan Ukav’a değerlendirdi.

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Mirkişili, “FETÖ’nün darbe girişiminin başarılı olması demek Türkiye devletinin yok edilmesi demektir. Hiçbir Azerbaycanlı Türkiye’nin trajik bir şekilde imha edilmesine kayıtsız kalamaz.” dedi.

“KARABAĞ SORUNU ERMENİSTAN HÜKÜMETİNİN DEVAM KAYNAĞI”

Azerbaycan toprağı Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a bağlı işgalcilerin provokasyonları sürüyor. Azerbaycan'ın bu tahrik edici terör eylemlerine cevabı ne olacak?

Erivan yönetimi için Dağlık Karabağ sorunu hükümetin devam kaynağı olarak kabul ediliyor. Bu açıdan barış görüşmelerini sabote etmek ve askeri çatışmalar çıkarmak Serj Sarkisyan rejiminin çıkarlarına hizmet eden bir araç niteliğinde. Siyasi amaçlarına uzanmak isteyen politikacılar cephe hattındaki provokasyonlarla Ermenistan halkının dikkatini farklı bir yöne çekmeye çalışıyor. Ancak her defasında işgalci güçler büyük hezimete uğruyor.

“ÖLMEK İSTEMİYORLARSA İŞGAL ETTİKLERİ TOPRAKLARI TERK ETMELİLER”

2016'daki çatışmalarda sivillerin de bulunduğu bölgeye saldıran Ermenistan güçlerine karşı harekete geçen Azerbaycan ordusu geniş bir bölgeyi kısa sürede özgürleştirdi. Ermenistan'ın provokasyonlarına Azerbaycan'ın en sert şekilde cevap vereceği açıktır. Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in de söylediği gibi, Ermeni askerleri ölmek istemiyorsa işgal ettikleri toprakları terk etmeli. Aynı zamanda Azerbaycan sorunun barışçıl yollarla çözülmesinden yana olduğunu defalarca ifade etmiştir.

Karabağ konusunda alınan kararların uygulanmasında sıkıntılar yaşanıyor. Sorunun çözümü yönünde atılan adımlar neler?

Ermenistan'a bağlı işgalci güçlerin Azerbaycan topraklarından çıkarılması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan 4 karar var. Ancak bütün bu kararlar kâğıt üzerinde kaldı. Uluslararası teşkilatlar bu kararların hayata geçirilmesi konusunda çifte standart uyguluyor. Bazen alınan kararlar birkaç saat içinde uygulanırken bazı kararların uygulanması on yılları buluyor. Ermenistan'a ciddi yaptırımlar uygulanmalı ama bunun tam tersini görüyoruz. Ermeni diasporasının etkisi altındaki bazı ülkeler Ermenistan güçlerinin işgalini meşrulaştırarak Azerbaycan'ı tahrik ediyor.

“AZERBAYCAN ORDUSU TOPRAKLARINI GERİ ALACAK GÜCE SAHİPTİR”

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorun yalnız iki ülkeyi değil tüm dünyayı ilgilendiriyor. Azerbaycan olarak sorunun çözülmesi yönünde Birleşmiş Milletler (BM) ve AGİT de görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Heyetimiz Ermenistan'ın uluslararası hukuk normlarını kabul etmesi için çalışıyor. Azerbaycan Milli Meclisi, AGİT'e, Ermenistan'a yaptırım uygulanmasını ısrarla öneriyor. Bu durumun Avrupa'nın güvenliğini de tehdit ettiğini ifade ediyoruz. Dağlık Karabağ'daki işgal daha fazla devam edemez. İşgal altındaki Azerbaycan toprakları özgürleştirilmeli. Görüşmeler sonuç vermezse Azerbaycan ordusu tüm imkânları ile topraklarını geri alacak güce sahip.

“ERMENİSTAN MİLLİ İDEOLOJİSİ 1915 OLAYLARI ÜZERİNE KURULU”

Dünyanın, 1915 olaylarına ilişkin soykırım yalanlarıyla Türkiye'yi suçlayan Ermenistan'a yaklaşımı ve bölgedeki Türk/Azerbaycanlılara yönelik katliamları görmezden gelen tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Soykırım" iddiası Erivan yönetiminin siyasi ideolojisi haline dönüştü. Yani Ermenistan milli ideolojisi, vatanseverlik, bağımsızlık, egemenlik gibi değerler üzerine değil yüz yıl önceki olaylar üzerine kuruldu. Ermenistan'ın Türkiye'nin ortak komisyon kurma önerisini reddetmesi de bu durumun kanıtı. Ermenistan yönetimi Ermeni halkını bu ideolojiyle zehirleyip kendi terörist ve işgalci faaliyetlerini haklı göstermeye çalışıyor. 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan devletler ise bunu Ermenistan halkına acıdığı için değil, Türkiye'nin güçlenmesine engel olmak için yapıyor.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2017, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0