''AB Türkiye konusunda samimi değil''

Kazakistanlı tarih profesör ve siyaset bilimci Azimbay Gali, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye gösterdiği iki yüzlü tavrından dolayı, Ankara’nın yönünü doğuya çevirdiğini söyledi.

''AB Türkiye konusunda samimi değil''
banner98
Kazakistanlı tarih profesör ve siyaset bilimci Azimbay Gali, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye gösterdiği iki yüzlü tavrından dolayı, Ankara’nın yönünü doğuya çevirdiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kasım ayında Rusya’ya yaptığı ziyaret sırasında, “Bizi de Şanghay İşbirliği Örgütü’ne alın” sözleri bölgede yankı uyandırdı. Kazakistan’ın eski başkenti Almatı’da bulunan Abay Üniversitesi profesörlerinden ve siyaset bilimci Azimbay Gali, Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye ülkelerinin Türkiye’nin bu talebini değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) özel açıklamalarda bulunan Gali, Türkiye’nin birliği girmesinin hem Türkiye’nin hem de örgüte güç katacağına inandığını ifade etti. Avrupa Birliği’nin Türkiye konusunda yarım asırdır gönülsüz davrandığının altını çizen Gali; “AB, Türkiye konusunda samimi değil. Yıllardır Türkiye’nin üyelik müzakereleri devam etmesine rağmen hala somut adımlar atılmış değil. Türkiye’den yıllar sonra birliğe girmek için müracaat eden ülkeler AB’ye alındı. Ama hala Türkiye AB kapısında bekletilmekte. Batının bu iki yüzlü tutumundan dolayı Türkiye yüzünü artık doğuya dönüyor.” şeklinde konuştu.

Şanghay İşbirliği Örgütü’nü batıya karşı kurulmuş bir örgüt olarak nitelendiren Azimbay Gali, bu örgütün ekonomik ve askeri olarak da güçlü yapısı olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne girme talebinin aslında batı ülkeleri için bir uyarı niteliğinde olduğuna vurgu yapan Gali: “Türkiye, siz bizi birliğe almazsanız biz de Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılırız.” diyerek Avrupa Birliği’nin alternatifsiz olmadığını hatırlattığına dikkat çekti.

TÜRKİYE MÜSLÜMAN BİR ÜLKE OLDUĞUNDAN AB’YE ALMIYORLAR

AB’ye üye ülkeler içinde Müslüman bir ülkenin olmadığını söyleyen Prof. Gali, Türkiye’nin Müslüman ülke olduğundan dolayı birliğe alınmadığına dikkat çekti. Kazak yetkili; Türkiye’nin üyeliğinin ise hala belirsiz olduğunu ve bu belirsizliğin Türkiye’yi alternatif aramaya yönlendirdiğini belirtti. Avrupa Birliği’ne en çok Türkiye’nin hak ettiğine vurgu yapan Gali, özellikle Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sonunda yerle bir olan Almanya’nın yeniden inşasında Türklerin büyük rol oynadığını ve bundan dolayı da Türkiye’nin AB üyeliğini hak ettiğini dile getirdi.
Türkiye’nin Şanghay’a girmesinin pratikte mümkün olduğunun altını çizen Gali, bu sayede Türkiye’nin batıya ders vermiş olacağını iddia etti. Türkiye’nin askeri ve ekonomik olarak son derece güçlü bir ülke olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Azimbay Gali, üye olması halinde Şanghay İşbirliği Örgütü’nün de güçleneceğini söyledi.



Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2013, 13:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0