Dershane dönüşümü hızlı ve sıkıntılı geçiyor.

 Eğitim politikalarının esası okul ve dershane sisteminin çelişkisinin birbirinin alanına girmesine dayanır. Olumsuz yanlarına karşılık sınav sistemine dayalı, üniversiteye girmenin şartıdır dershane.
Eğitime fazla katkısı olmayan bu kurumların kaldırılması dilendirilmişti gelen iktidarlarca. Tüm bu söylemlere karşın çığ gibi büyümüş, kene gibi yapışıp, kanını emmişti eğitim sisteminin.
“Şu anki iktidarın kaldıracağız söylemi de ilk yıllarda pek önemsenmedi diğerleri gibi.” Bu güçlenmiş dokunanı ezen, sistemin kolay kaldırılacağını “kimse” dikkate almadı.
Derken işin ciddiliği iktidar ve cemaatin kavgasından sonra ortaya kondu. Dershanelere; okullaşmaya dönüşmesi, yoksa kaldırılacağı, şartları yerine getirmesi için süre verildi.
Sınav liselerine dönüşmesi için lise müfredatını uygulayacak okullara dönüşecekti. Çabuk olması gerekiyordu,” biryandan öğrencilerini kaybetmekte, diğer yandan maddi büyük sıkıntılar belini bükmeye başlamıştı.”
Daireler ya da katları kiraya tutarak hizmet edenlerin okullaşma sağlamaları çok zor. Okullaşmanın yanında; dört yıl sonra kolej türüne geçmesi “büyük maddi güç” istiyor. Birçoğunun sistemden ayrılması kaçınılmaz.
Dershane yetkililerin “bizde yıllardır bu sistemden memnun değildik ne hafta sonumuz vardı ne gece gündüzümüz!” “Normal okullaşmaya geçmek bizimde isteğimiz” sözü pek inandırıcı gelmedi. Daha çok söylenen” üniversite sınavları devam ettikçe dershane kaçınılmaz!” olmuştu.
2015 Eylülüne kadar dosyasını tamamlamayan, okullaşmaya uygun olmayan yerler kapanıyor. “Dershane ayrımı var mı?” konusunda yaptıkları “hayır” kelimesi “yani siyasete değil,”uygunluğuna bakıyorlar” bende inandırıcı olmadı.
Eğitimde; öğrencilerin bilgi alma yanında sosyalleşmesini sağlayacak spor, konferans salonu, kütüphane, laboratuar gibi yerlerin olmadığı bir eğitim düşünülemez. Belirli süre “kâğıt üzerinde tamamlamakla yetinilecek” anladığım kadarıyla.
Özel okullara teşvikin yararı olmakla birlikte asıl istenen eğitime daha fazla artısı düşünülen eğitimdeki % 18 KDV’nin % 1’lere düşürülmesi. Öğrenciye teşvik sınırlı kalır, verginin azalması “bütün sisteme katkı.”
Dershanelerin kaldırılması birçok eğitimcinin yıllarca bahsettiği konuydu. Bu yapılan herkes tarafından olumlu karşılanıyor. Yanlış olan yine pilot uygulamanın yapılmadan uygulanması…
Öğrencilerin hayatın belli dönemlerinde sosyalleşmelerinin önüne geçerek onları çoktan seçmeli sorulara gömmenin hayatlarında “nasıl tahribatlar” yaptığı bilinmekte.
Dershanecilerden duyduğum 4+4+4’ün kaldırılacağı söylemi hemen uygulamanın etkisi “yanlış olan” 5.sınıfların ortaokul yapılması.
Bütün dershanelerin okullaşmaya dönüp, ardından kolej olmasını Bursa kaldırmaz! Bazıları sistemden çekilecek. Bunun yanında özel okulların çoğalması; eğitimde rekabeti artıracağı unutulmasın!
YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0