Bursa’nın müzik ruhunda var!

 Bu topraklar birçok sanatçı çıkarmıştır bağrından. En son kaybettiğimiz Müzeyyen Senar bunlardan biridir. Ülke çapında unutulmaz eserlere imza atmıştır.

Birçok söz yazarı, besteci, sanatçının yetiştiği Bursa’mızda müzik her şeyden önemlidir. Bursa’ya ilk geldiğim yıllarda amatör olarak çalışan müzik derneklerinin sayıları bir elin iki parmağını geçmeyecek şekilde idi.

Bir müzik derneğini ziyaret ettiğimde Türk Müziğinin ruha işleyen nağmelerini duyduktan sonra bir daha çıkamadım. Yıllar yılı çok değişik derneklerin faaliyetlerinde yer aldım. Bu derneklerde “şuna” yakından şahit oldum.

Sesi iyi olmayanlar bile içinde yer almak, müziğin nağmelerinden beslenmek, koroda birlikte şarkı söylemek üzere yıllarını harcıyorlar. “Bugün derneklerin sayıları o kadar arttı ki elini atsan birine denk geliyor.”

İnsanların bir araya gelerek uğraşıları yanında birçok belediye kendi kültürel çalışmalarının içinde yer açmış, katkı sağlıyor, gerekli yardımları yapmakta.

Yıllarca belli yaştakilerin oluşturduğu topluluklara son yıllarda orta yaşın altında insanların ilgi duyması, televizyon, radyoya geçmesi; müziğimizin geniş kitlelere ulaşmasına yol açıyor.

Müzik bu şehrin ruhu…

Bu şehirde doğan çocuk müziğin sesiyle gözünü açar. Bursa’nın meziyetlerini sayarken sanayisini, turizmini, doğasının yanında müziğini eklememeleri bir eksiklik…

Müzik insanları, bestecileri, sanatçıları daha fazlasını hak ediyor.

*****

Ambulanslara yol verme kolaylaşır mı?

Şehrin trafiğinin günden güne artması “bazı zorlukları” beraberinde getiriyor. Bir kere bazı saatlerde tıkanma kendini iyice belli ediyor. Metro ulaşımda insanların daha fazla kullandığı bir taşıt.

Bunu lodostan dolayı birkaç gün çalışmadığında otobüslerin yetersiz kalışında gördük. Büyük kalabalıkların duraklarda yığılmasını izledik. Yinede ileriki yıllarda yetersiz olacağı varsayılıyor.

Sadece boylu boyunca uzanan, diklemesine metrolaşmanın olmadığı planlamada “eksikliğin” planlamacılarından kaçmadığı umulmakta. Yukarıdan aşağıya yer altından “ne zaman” yapılacağını merak etmekteyiz.

Her ambulans sesinde taşıtların “hangi deliğe gireceğini bilmemesi” karmaşası yaşanıyor. Uzun süre yolun açılmadığı, hastanın zamanında yetişmediğini gözlüyoruz.

 Birçok ülkenin ambulansa yol açmadaki uygulamaları örnek alınabilir.

Her iki kenara yaslanan taşıtların arasından geçmesi daha kolay görünmekte... Yani, sol tarafın açılmasına çalışmaktan ziyade taşıtların her iki kenara kayması daha mantıklı.

YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0