banner101

ARAP DEVLETLERİ 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI UTANILACAK BİR DURUŞ SERGİLEDİ

“Uluslararası Darbe İle Mücadele ve 15 Temmuz Sempozyumu”nda konuşan Irak'ın eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Tarık El-Haşimi, Katar dışındaki Arap ülkelerinin darbeye karşı utanılacak bir duruş sergilediğini söyledi

ARAP DEVLETLERİ 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI UTANILACAK BİR DURUŞ SERGİLEDİ

Türkiye Hukuk Platformu tarafından İstanbul da düzenlenen, "Uluslararası Darbe ile Mücadele Mücadele ve 15 Temmuz Sempozyumu"nda konuşan Irak'ın eski Cumhurbaşkan Yardımcısı Dr. Tarık El-Haşimi, “İki, üç Arap devleti dışında tüm Arap ülkelerinin darbe karşısında tutumları ileride utanılacak bir tutumdur” dedi.

Açık bir şekilde askeri vesayeti reddedip Türkiye'nin yanında duran tek ülkenin Katar olduğunu vurgulayan Dr. Tarık El-Haşimi şöyle devam etti: “Darbe girişiminin ilk saatlerinde Katar Emiri, Türkiye'yi aradı bütün halkıyla tüm ekonomisi ile Türkiye'nin yanında olduğuna dair destek verdi ve darbe girişimini en sert şekilde protesto etti."

Arap halkının yüzde 87'si darbeye karşı durdu

Arap dünyasında, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, darbe girişimine karşı Arap coğrafyasının tavrının ortaya konulduğunu aktaran Dr. Haşimi, şöyle konuştu: “Bazı Arap devletleri sona oynadı ve bekledi. Darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlanınca da ufak tefek açıklamalarda bulundular. Fakat darbeye karşı Arap halkını, iktidarlarından ayırarak düşünmek lazım. Darbe girişiminden sonra yapılan araştırmalara göre, Arap halkının yüzde 87'si darbeye karşı durdu. Bunların yüzde 13'ü Türkiye'nin yanında yer aldığını belirtiyor ama iç işlerine karışmıyoruz şeklinde bir tavır sergiledi. Yani Türk halkı, 15 Temmuz denilen hain, alçak darbeye karşı nasıl bir duruş sergilediyse Arap halkının kâhir ekseriyeti de aynı onurlu duruşu sergiledi. Arap dünyasının kalbi de gönlü de sizin yanınızdaydı. Onlar Türkiye'nin, demokrasinin yanında saf tuttular.”

Darbe girişiminde Arap ülkeleri gibi Avrupa Birliği ülkeleri ve NATO’nun da Türkiye Devleti'nin yanında yer almadığını belirten Dr. Haşimi, darbeyi ilk andan itibaren reddeden, protesto eden bir yaklaşım ortaya koymadılar. En azından bugün bunu burada çok rahatlıkla söyleyebilirim. Arap halkının gönlü sizin gönlünüz gibidir. Tabii Türkiye'nin 15 Temmuz’daki duruşu, Türk halkının darbeye karşı bedenlerini ortaya koyarak onurlu bir duruş sergilemeleri, bütün Arap coğrafyasına örnek model oldu. Artık, Araplar da 'Biz hak, hukuk ve meşruiyet için bunu başarabiliriz' demeye başladılar” diye konuştu.

15 Temmuz İslam Dünyasına umut oldu

Türkiye Hukuk Platformu’nun sempozyumunda konuşan Moritanyalı Prof. Dr. Muhammed El-Moctar El-Shinqiti ise şunları kaydetti: “Türkiye'de darbe girişimi olduğunu duyduğumda ilk tepkim; 'Bu darbe girişimi başarısız olur' şeklindeydi. Çünkü Türkiye'nin siyasi kültürü, anayasal kültürü halk bilinci artık darbelere izin vermez. Türkiye'de herkes darbeye karşı durdu. Ama Mısır'da siyasi elitin, tabakanın büyük bir bölümü askeri darbeye destek verdi. Bu nedenle Mısır'daki darbe başarılı oldu, Türkiye'deki olmadı. Türkiye'deki askeri darbe girişiminin başarısız olması İslam dünyasına da umut verdi. İnsanlar kendi kaderleri için her türlü askeri diktaya karşı direnebilirler bilincini oluşturdu."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0