Yıldırım'da Çevreye duyarlı nesiller yetiştiriyor

Sürdürülebilir çevre politikası kapsamında çalışmalarına devam eden Yıldırım Belediyesi, Enerji Tasarrufu Haftası’nda Yıldırımlı öğrencilere enerjinin doğru kullanımı hakkında eğitimler verdi.

Yıldırım'da Çevreye duyarlı nesiller yetiştiriyor
banner98

Yıldırım Belediyesi, Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle ilçede eğitim veren okullarda hafta boyunca enerjinin doğru ve etkili kullanımı hakkında bilinç aşıladı. Öğrencilere enerji ve enerji tasarrufu nedir, evde ve okulda enerji tasarrufu nasıl yapılır, enerji nasıl yenilenebilir konularında bilgiler verilirken, boyama etkinliği ile de miniklerde enerji tasarrufu ile ilgili farkındalık oluşturuldu. Enerji konusunda tasarruf metotlarının anlatıldığı, bireysel olarak günlük hayatlarında alacakları tedbirler ile ülke ekonomisine katkı sağlayabilecekleri konusunda bilinçlendirilen öğrencilere, hava, su ve toprağı birlikte korumak ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak için uygulaması kolay teorik bilgiler aktarıldı. Dünya üzerinde ülkeler arasında yaşanan savaşların ve gerginliklerin temelinde enerji kaynaklarına hakim olma isteği bulunduğunu vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Ülkelerin en büyük harcamaları enerji üzerine. Dünyadaki birçok savaşın sebebi enerji gücüne sahip olmak için gerçekleşiyor. Orta Doğu’daki ve İslam coğrafyasındaki savaşların en büyük nedeni emperyalist devletlerin Müslümanların sahip olduğu en önemli yer altı enerji kaynağı olan petrole ulaşma ve kullanma isteğinden ortaya çıkıyor. Bu bağlamda sahip olduğumuz kaynakların değerini bilerek gereksiz tüketimden kaçınmalı ve çocuklarımızın daha yaşanabilir bir geleceğe sahip olması için enerji tasarrufu tedbirlerine yönelilmelidir” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ VURGUSU

Enerji üretiminde doğal kaynaklar kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının da büyük önem taşıdığını işaret eden Başkan Edebali, “Enerji konusunda dışa bağımlı olan bir ülke olarak bunu azaltmak için tasarrufa ihtiyacımız var. Dünyada birçok ülke yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyor. Su gücü, güneş ve rüzgar enerjisi yenilenebilir kaynakların başında geliyor. Ülkemizde de yapılan çalışmalarla da hidroelektrik, rüzgar ve güneş santrallerine yönelerek enerji konusunda dışa bağımlılık azalmakta. Kaynakları israf etmeden sınırlı bir şekilde kullandığımızda daha yaşanabilir bir dünya oluşturacağız. Unutulmamalıdır ki doğal kaynaklar sınırsız değil. Gelecek nesillerimize daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına gereksiz enerji kullanımının önüne geçerek yenilenebilir enerjiye yönelmek dünyanın ömrünü uzatacaktır. Sürdürülebilir enerji politikasını Yıldırım’da uygulayarak yapılan geri dönüşüm çalışmalarıyla çevre koruma ve kaynakların doğru kullanılmasına katkı sağlıyoruz” dedi.

BELEDİYEDEN TASARRUF ÖRNEKLERİ

Belediye olarak tasarruf konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Edebali, “Bilinçsiz tüketimle mücadele ederek, kaynakların korunmasını önemsiyoruz. Doğal kaynakların, korunması ve bilinçli tüketilmesi için başta geri dönüşüm projeleri olmak üzere her türlü çalışmayı, yerel yönetimlerin öncelikli sorumluluklarından birisi olarak görüyoruz. Bu amaçla geri dönüşüm çalışmalarında önemli bir mesafe kaydederek, özellikle cam atık toplamada Avrupa standartlarını yakalayan ilk belediye olduk. Yine kağıt kullanımını azaltarak, ağaçların korunması amacıyla hayata geçirdiğimiz Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile bürokratik işlemlerimizi dijital ortama taşıdık. E-imza çalışması ile evrak işlemlerini kısa sürede tamamlamanın yanı sıra hem daha güvenli belge takibi yapıyor hem de dijital arşiv ile fazla kağıt kullanımına son vermiş oluyoruz. Doğru enerji kullanımını savunan bir yerel yönetim olarak, kendi bünyemizde yaptığımız çalışmalarda da gereksiz enerji kullanımının önüne geçmek için yaklaşık 3,5 kilowatt enerji harcayan eski ampulleri son teknoloji led ampullerle değiştirerek, önemli enerji tasarrufu da sağladık” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2019, 11:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0