banner102

Ulucami’de Tesbih Krizi

Tarihi Bursa Ulucami’de her namazdan sonra cemaatin kullandığı tesbihler kaldırıldı. Sultan Yıldırım Beyazıt Han’ın camiyi yaptırdığı 1402 yılından bu tarafa hiçbir zaman tesbihlerin eksik olmadığını belirten vatandaşlar, hijyen...

Ulucami’de Tesbih Krizi
Tarihi Bursa Ulucami’de her namazdan sonra cemaatin kullandığı tesbihler kaldırıldı. Sultan Yıldırım Beyazıt Han’ın camiyi yaptırdığı 1402 yılından bu tarafa hiçbir zaman tesbihlerin eksik olmadığını belirten vatandaşlar, hijyen gerekçe gösterilerek kaldırılan tesbihlerin geri konulmasını istediler.
Yerli ve yabancı her gün binlerce kişinin ziyaret, ibadet için onbinlerin toplandığı Ulucami’de köklü bir değişiklik yapıldı. Suudi Arabistan’daki mescitlerde olduğu gibi Osmanlı eseri Ulucami’den de tesbihler mikrop saçtığı gerekçesiyle kaldırıldı. Cemaat ise, bu uygulamanın dini bakımdan sünnet olan tesbihatın unutturulması ve terk edilmesinin adımı olarak yorumladı. Ulucami’de 60 yıldan fazla cemaate devam eden esnaf Ahmet Hulusi Ayhan,uygulamanın çok yanlış ve mahsurlu olduğunu söyledi.
Asırlardır ecdadımızın tesbihlerden dolayı her hangi bir salgın hastalığa maruz kalmadığını belirten İnşaat Mühendisi Ahmet Hulusi Ayhan, “Nilüfer ilçesinde oturuyorum. Orada da birkaç camide kısa süre önce tesbihler kayboldu. Bunları kimin ne talimatla kaldırdığını bilmiyorum. Ancak Ulucami’de, böyle bir uygulama hepimizi derinden yaraladı. Bu gidişat her namazdan sonra sünnet olan tesbihatın unutturulmasına yöneliktir. Çünkü Suudi Arabistan’da vehhabiler, namazdan önce ve sonra sünnet olan rekatları kılmadıkları gibi, tesbihatta yapmıyorlar. Bazı kişilerin Vehhabi anlayışına benzemek adına yaptıkları bu operasyona Bursa Müftülüğü’nün engel olmasını istiyorum. Müftülük yetkilileri camilerde tesbih bulundurulması hususunu sıkı bir şekilde kontrol etmelidirler. Tesbihleri hijyen gerekçesiyle kaldıran dernek yetkilileri, önce camilerin genel temizliği ve havalandırması ile alakadar olsunlar. Birçok camide tarihi havalandırma menfezleri kapalı tutuluyor. Camiler havalandırılmıyor. Bu konuda diyanet yetkililerini de göreve davet ediyorum” dedi.
Ulucami civarındaki tesbihçi esnafı ise, her türlü ağaç ve tabii malzemeden üretilen 99’luk tesbihlerin artık dünyada Türklere ait bir sanat dalı olarak kabul edildiğine işaret ederek, “Bugün dünyadaki Müslüman ülkelere Türkiye’deki ustaların yaptıkları tesbihler gidiyor. Yerli yabancı birçok kolleksiyoner türk tesbih ustalarına sipariş vererek uzun süre tesbihinin yapılmasını bekliyor. İznik’teki atölyelerde her gün binlerce tesbih çıkıyor. Zaten hijyen endişesi olan kolayca şahsi tesbihini temin edebilir. Hac döneminde Hicaz bölgesinde satılan kuka tesbihlerin en kaliteli ve tercih edilenleri Bursa’nın İznik ilçesinden gönderiliyor. Böyle bir kültürü yok etmeye yönelik bu harekete ağır tepki gösterilmesi gerekir. Ulucami’den tesbihlerin kaldırılması kararını cami derneği tek başına verebilecek durumda değildir. Mütfülükten bu karara destek olanlarda ortaya çıkartılmalıdır. Tesbihlerin camiye geri getirilmesini istiyoruz. Sadece Ulucami değil, Nilüfer’de Ataevler Şeyh Edebali ve Fatih Sultan Mehmet Camilerinde de tesbihatlar, 99 lük tesbihlerle sağlanmalıdır” dediler.
Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2015, 14:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0