banner102

Tunus ile Bursa arasında ticari köprü kuruluyor

Türkiye'nin ihracatının artırılması amacıyla alternatif pazar arayışlarına ağırlık veren MÜSİAD, Afrika pazarına Tunus aracılığıyla odaklanacak.

Tunus ile Bursa arasında ticari köprü kuruluyor
Türkiye'nin ihracatının artırılması amacıyla alternatif pazar arayışlarına ağırlık veren MÜSİAD, Afrika pazarına Tunus aracılığıyla odaklanacak. Global ekonomik kriz nedeniyle geleneksel pazarlarda kan kaybeden ihracata ivme kazandırmak için kolları sıvayan MÜSİAD, Afrika'nın giriş kapısı olarak nitelendirilen Tunus'la işbirliği köprüsü kurmak için Tunus Uluslararası İşbirliği Kalkınma ve Yatırım Bakan Yardımcısı Noureddine Kaabi ve beraberindeki heyeti Bursa Şubesi'nde ağırladı. Tunuslu Bakan Yardımcısı Kaabi, Türk işadamlarına kapılarının ardına kadar açık olduğunu kaydetti.

Müstakil Sanayici ve işadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, Tunus ülke tanıtım toplantısı gerçekleştirdi. MÜSİAD Bursa Şubesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Tunus Uluslararası işbirliği Kalkınma ve Yatırım Bakan Yardımcısı Noureddine Kaabi, Tunus Türkiye Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya, Tunus Yatırım Ajansı (FIPA) temsilcisi Mokhtar Chouarı, Tunus İhracat Teşvik Birliği (CEPEX) temsilcisi Riadh Attia, Tunus APIA temsilcisi Bechir Ounissi, MÜSİAD Yönetim Kurulu ve üyeleri ile iki ülkenin ihracatçıları katıldı.

MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni, özellikle İslam ülkeleriyle yapılan ekonomik işbirliğine büyük önem verdiklerini söyledi. Çepni, şöyle konuştu: “Kurulduğu günden bugüne yaklaşık 23 yıldan beri MÜSİAD, İslam Ekonomik İşbirliği noktasında IBF adı altında her yıl İslam ülkeleriyle birlikte ekonomik iş formu düzenlemektedir. MÜSİAD, bu formu İslam ülkeleriyle yaptığı ekonomik ziyaretlerle de desteklemektedir. Geçen yıl yaklaşık 200 kişilik bir işadamı heyetiyle Tunus’ta bulunmuştuk. Altı ay önce de Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Kuzey Afrika bölgesi ziyaretlerinde bir kez daha Tunus ile temas gerçekleştirildi. Değerli misafirlerimizin Türkiye ziyaretinde özellikle Bursa’yı seçmeleri gerçekten büyük anlam ifade ediyor. MÜSİAD Bursa Şubesi olarak bizler, bu işbirliği hamlesine en güzel şekilde cevap vereceğiz ve kısa zaman sonra da Tunus’a bir iş gezisi gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki 2014’un Kasım ayında gerçekleşecek olan Uluslararası MÜSİAD Fuarı'nın çok büyük anlam ifade ettiğini ve kendileri ile birlikte Tunuslu işadamlarını bu fuarda görmek istediğimiz belirtmek istiyorum.”

Bursa’nın 2012 yılında Tunus’a gerçekleştirdiği ihracatın yaklaşık 100 milyon dolar olduğunu kaydeden Çepni, "Türkiye ve Tunus pazarının daha iyi bir şekilde tanınmasını ve güvenin artırılmasını sağlayacağımızı düşünüyorum. Bu toplantıyla karşılıklı işbirliği noktasında çok önemli bir adım atmış olacağız.”

Tunus Uluslararası işbirliği Kalkınma ve Yatırım Bakan Yardımcısı Noureddine Kaabi ise, “Tarihi ve kültürel olarak birçok ortak yanımız var. Benzerliğimizin en önemli göstergesi ülke bayraklarımızın yakınlığıdır” dedi. Türkiye ile Tunus arasında karşılıklı yatırımların korunmasıyla ilgili olarak protokol imzalanmasının gündemde olduğunu ifade eden Kaabi, "Açık hükümet sloganıyla çalışmalar başlatmış bulunmaktayız. Tunus Yatırım Teşvik Kanunu'nda ana hedefimiz, basit ve anlaşılabilen bir yatırımın sağlanabilmesidir. Bu, yatırımcının şeffaf ve hür bir şekilde ticaretini geliştirmesini sağlamaktadır. Bu bağlamda biz, Türk Yatırım Teşvik Sistemi’ni inceledik ve istifade ettik. Tunus ve Türkiye arasında ilerde oluşabilecek işbirlikleri, yalnızca bu iki ülkeyi değil bölgelerindeki diğer ülkelerinde kazanımlarını artıracak niteliktedir. Tunus, Türk yatırımcılar açısından bölgede yatırım yapılabilecek en önemli noktalardan bir tanesidir. Hiç şüphesiz bu toplantı ilktir ama son olmayacaktır. Stratejik işbirliğinin sağlanması açısında da bu toplantı kayda değer bir niteliktedir.” diye konuştu.

Tunus Türkiye Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya da, Bursa’nın tarihi ve köklü bir şehir olduğunu, geleceğinin ise parlak olduğunu dile getirdi. Tekaya, şunları dile getirdi: “Burada bulunuşumuz, Bursa’yı keşfetmek ve sizinle tanışarak ilişkiler kurmak amacıyladır. Ülkelerimiz arasında geçmişe dayanan güçlü ve kardeşlik içeren köklü ilişkilerimiz vardır. Karşılıklı ticari ilişkilerin geliştirilmesi için bu kardeşliğin önemi çok açıktır. Tunus’ta gerçekleşen devrimle birlikte ilişkilerimiz daha büyük bir ivme kazanmış durumdadır. Tunus tarihinde çok önemli bir yere sahip olan bu hassas süreçte, Türkiye bizim yanımızda durdu. Ben, Tunus Büyükelçisi olarak sizlere her türlü desteği sağlayacağımın sözünü veriyorum.”

Toplantıda daha sonra Tunus FIPA, Yatırım Ajansı temsilcisi Mokhtar Chouarı, Tunus CEPEX, İhracat Teşvik Birliği temsilcisi Riadh Attia ve Tunus APIA, Tarım Kalkınma Ajansı temsilcisi Bechir Ounissi tarafından Tunus’un yabancı yatırımcılara yönelik ne gibi imkânlara sahip olduğunu gösteren ve Tunus hakkında detaylı bilgilerin paylaşıldığı bir sunum gerçekleştirildi.

Konuşmalar sonrasında soru cevap bölümüne geçildi ve toplantıya katılım sağlayan işadamlarının soruları detaylarıyla cevaplandırıldı. Toplantı sonunda Tunus Uluslararası işbirliği Kalkınma ve Yatırım Bakan Yardımcısı Noureddine Kaabi ve Tunus Türkiye Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya’ya MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni tarafından plaket takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2013, 12:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0