Suriyeli iki Çerkez aile Bursa Karacabey'de

148 yıl önce Anavatanları Kuzey Kafkasya'dan Suriye'nin Golan bölgesine sürülen Çerkezler şimdi iç savaş yüzünden yeniden topraklarını bırakmak zorunda kalıyor. Bursa Karacabey ilçesine ikiSuriyeli Çerkez aile geldi.

Suriyeli iki Çerkez aile Bursa Karacabey'de
banner98

Suriyeli iki Çerkez aile Bursa Karacabey'de

148 yıl önce Anavatanları Kuzey Kafkasya'dan Suriye'nin Golan bölgesine sürülen Çerkezler şimdi iç savaş yüzünden yeniden topraklarını bırakmak zorunda kalıyor. Bursa Karacabey ilçesine iki Suriyeli Çerkez aile geldi.

Suriye'de iç savaşın başlamasıyla birlikte özellikle güney kesimlerde Golan bölgesinde yaşayan ve 148 yıl önce Anavatanlarından zorla göç ettirilen Çerkezler bu defada doğdukları Suriye topraklarından ayrılmak zorunda kaldılar. Yaşanan şiddet olayları nedeniyle yaklaşık bin 400 Çerkez Suriye'yi terk etti. Suriye rejimi ile muhalifler arasında 2 yılı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle ülkeyi terk etmeye başlayan halklar arasında, Çerkezler de önemli yer tutuyor.

Suriye'de yaşayan yaklaşık 130 bin Çerkez, ağırlıklı olarak Hama, Humus, Halep ve Şam'da ikamet ediyor. Ancak çatışmaların yoğunlaşmasıyla ülkeyi terk etmeye başlayan Çerkezler, anavatanları Kafkasya'ya dönmenin yollarını arıyor. Bu konuda Rusya yönetiminden talepte bulunan ve şu ana kadar çok sayıda diplomatik girişimlerde bulunan Çerkezlerden 400'nün Kafkaya'ya gittiği 700 civarında ailenin de Türkiye'de olduğu açıklandı.

Bursa Karacabey ilçesine de iki ailenin Suriye'nin Golan bölgesinden geldiği açıklandı.

Bursa Karacabey Hayırlar köyüne ailesiyle birlikte gelen Selahaddin Muhammed Emin Golan Bölgesi Berajam köyünden bir hafta önce geldik, geldiğimiz Hayırlar köyünün ilgisinden memnunuz, Suriye de ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır ve can güvenliğiniz yok kimin kime vurduğu belli değil, karşınızda savaşacağınız kişi belli değil herkesin canı tehlikededir, özellikle çocuklarınız dışarı çıktığında acaba sağ salim dönebilecekler mi ? hep bunları düşünüyorsunuz gündüz dahi dışarı çıkma imkanımız yoktu bu tür sıkınlar ne yazık ki yaşanmakta ve artmaktadır açıklamasında bulundu.

Selahaddin Muhammed Emin'in Sena Abdülkerim Emin ise bizim en büyük korkumuz aslında kendimiz değildik biz belli bir yaşı aldık ama bizim korkumuz tedirginliğimiz çocuklarımızdı, biz oradan mümkün olduğu kadar çocuklarımızı uzaklaştırmayı çalıştık. Suriye'de içinde bulunmadığımız bir savaş yaşanıyor. Bizi muhalif veya değil hiç ilgilendirmiyor biz Çerkez toplumu olarak sadece canımızı kurtarma sadece yaşama derdindeyiz dedi.

Kafkas Derneği Federasyonu Güney Marmara Kriz Komitesi Başkanı Levent Turgut 150 yıl önce yaşanan savaşlarda sürgüne gönderilen Çerkezlerin bir kısmı o dönemde Suriye'ye yerleşmişler şuanda orada yaşanan iç savaştan dolayı bu Çerkez ailelerde zarar görmekteler. Bizler Türkiye'de yaşayan Çerkezler olarak bu duruma sessiz kalamazdık ve Kafkas Derneği Federasyonu olarak hemen kriz yönetimi komitesi oluşturduk, bu kriz komitesi eşliğinde Türkiye'ye gelen ailelerin nereye hangi bölgelerde barınacakları konusunda çalışmalarına başladık. Federasyona bağlı 61 dernek kendi bölgesinde çalışmalara başladılar öncelikle Çerkez köylerindeki boş bulunan evlere Suriye'den gelen aileleri yerleştirmeye başladık. Güney Marmara bölgesine şuan için 80 kişi yerleşmiş durumdadır toplam 27 ailedir bizler hepsini ziyaret edip gerekli olan ihtiyaçlarını da karşılıyoruz açıklamasında bulundu.

Bursa Abhaz Derneği Başkanı Cengiz Koç ise Suriye'den göçmek zorunda olan Çerkez kardeşlerimize yardımcı olmak destek olmak onlara Suriye'de yaşadıklarını unutturabilmek amacıyla Bursa bölgesinde tüm Kuzey Kafkas kökenli dernekler başkanları yönetim kurulları ve üyeleri bir araya gelmiş durumda şuanda tüm dernekler bu bölgeye gelen kardeşlerine soydaşlarına yardım için elbirliği içerisinde çalışmaktalar ve özellikle yaklaşık 3 yıldır devam bu işbirliğinin tüm Türkiye'deki kardeşlerimize örnek olmasını diliyorum dedi. 
Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2013, 12:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0