SEPSİS’E KARŞI FARKINDALIK EĞİTİMİ VERİLDİ

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, sepsis hastalığına dikkat çekmek ve hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla 13 Eylül Dünya Sepsis Günü’nde bir eğitim düzenledi.

SEPSİS’E KARŞI FARKINDALIK EĞİTİMİ VERİLDİ
banner98

Türk Yoğun Bakım Derneği’nin iş birliği ile İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitimde Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferda Kahveci katılımcılara sepsis hastalığı ile ilgili çeşitli bilgiler aktardı. Eğitime Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, kamu ve özel hastaneden hekimler ve sağlık personelleri katıldı.

Eğitimde konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa’da sağlık risklerini tespit etme ve  sorunları çözmek için önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Sepsis’in de bunlardan birisi olduğunu vurgulayan Dr. Akan, hastalığın hastane ve yoğun bakımlarda en önemli ölüm nedenlerinden birisi olduğunu dile getirdi.

Dr. Akan, “Kamu ve özel hastanelerden hekimlerimiz buradalar, hastanelerde acilden genel servise, yoğun bakımından ameliyathanesine kadar bütün süreçlerde çalışan hekimlerimizin bu hastalığın tanısını ve ileri tedavisini uluslararası normlarda bilmesi lazımdır. Hastalıkla mücadelede Türk Yoğun Bakım Derneği ile ciddi bir iş birliği içerisindeyiz” dedi.

Küresel Bir Sağlık Sorunu

Akan’ın konuşmasının ardından Türk Yoğun Bakım Derneği temsilcisi Prof. Dr. Ferda Kahveci ise, sepsisin milyonlarca kişiyi ilgilendiren küresel bir sağlık sorunu olduğunu dile getirdi. Bu hastalığa bağlı ölüm oranının hem yüksek gelirli hem de orta-düşük gelire sahip ülkelerde yüksek seyrettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kahveci, “Her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve 8 milyona yakın ölüme yol açan sepsis, dünyada her üç saniyede bir kişinin ölümüne yol açıyor. Büyük oranda hastanede yatan hastalarda gelişen bir klinik tablo olarak gündeme gelen sepsis, aynı sıklıkta olmasa da toplumda sık görülen enfeksiyonların seyri sırasında hastane dışında da gelişebiliyor” şeklinde konuştu.

Erken Tanı Kritik Öneme Sahip

Sepsis’in erken tanınması ve hızlı tedavisinin kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kahveci, “Nitekim erken tanı, enfeksiyonun tedavisi ve organ destek tedavilerinin erken başlanması sayesinde ölüm oranlarının gelişmiş ülkelerde yıllar içerisinde azalmaya başladığı ancak, gelişmekte olan ülkelerde yüksekliğini halen koruduğu bilinmektedir” dedi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0