banner102

Science Expo, geleceğe ilham verecek

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediyesi tarafından 26 – 29 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan ve bilim severlerin Bursa TÜYAP Fuar Merkezi’nde birbirinden renkli etkinliklerle buluşacağı ‘7. Turkish Airlines Science Expo Bilim Festivali’nin, kentin geleceğine ilham kaynağı olacağını söyledi

Science Expo, geleceğe ilham verecek
 Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliğiyle ‘Geleceğin Teknolojileri’ temasıyla düzenlenen Türkiye’nin en büyük bilim festivali ‘7. THY Science Expo’, Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılan basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, toplantıda yaptığı konuşmada, ‘7. THY Science Expo Bilim Festivali’nin değerine işaret etti. Festivalin 26 – 29 Nisan tarihlerinde bilim tutkunlarını TÜYAP Fuar Merkezi’nde bir araya getireceğini söyleyen Başkan Aktaş, “Türkiye’nin en kapsamlı bilim festivali olan ve bu yıl 7.’si düzenlenen ‘Turkish Airlines Science Expo 2018’, Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Hava Yolları sponsorluğunda, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) destekleri ile gerçekleştiriliyor. Science Expo kapsamında bu yıl 4.’sü düzenlenen proje yarışmasının teması ise ‘Geleceğin Teknolojileri’ olarak belirlendi” diye konuştu.

‘Yerlilik’ ve ‘millilik’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyetle üzerinde durduğu ‘yerlilik’ ve ‘millilik’ kavramlarını hatırlatan Başkan Aktaş, “Özellikle son dönemlerde bu konunun önemi bir kez daha ortaya çıktı. Yerli ve milli olmak, başkalarının taklitçisi olmamak, halka ve değerlere yabancı olmamak, istiklal ve istikbal için fedakarlık yapmak, sahici ve samimi olmaktır. Ancak bu şekilde güçlü bir millet oluruz” dedi.

Başkan Aktaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönlendirmeleriyle yerlilik ve millilik kavramlarının artık sözde kalmadığını Afrin Zeytin Dalı Harekatı’nda da milli ihalar başta olmak üzere ordunun kullandığı savunma sistemlerinin yerli ve milli olduğunu ifade etti. Başkan Aktaş, yerli ve milli kullanımının üretimin tüm alanlarına yayılmasının hedeflendiğini de belirterek, “Eğitim, özendirme ve bilinçlendirme çok önemli… Bu yıl 7.’sini gerçekleştireceğimiz organizasyon, yerli ve milli olmak için atılmış adımlardan biridir. Çocuklarımızın ve gençlerimizin ufkunu açma hedefiyle gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik, inşallah geleceğin bilim insanlarına ilham kaynağı olacaktır. Bilimde, sanayide, teknolojide, sanatta, kültürde yerli ve milli olmanın anlamını bu gibi etkinliklerle çocuklarımıza aşılayabilirsek, ne mutlu bize…” şeklinde konuştu.

Başkan Aktaş, 2017 yılında yapılan bilim şenliğinde, Türkiye’nin bilim alanındaki ilk dünya rekoruna imza atıldığını da hatırlatarak, Science Expo’nun yeni rekorlara adını yazdıracağına inandığını sözlerine ekledi.

Bursa için önemli bir değer

BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim de ‘7. Turkish Airlines Science Expo’ çerçevesinde yapılacak çalışmaları anlattı. Gerim, Bursa’daki binlerce çocuğa atölye çalışması yaptıracak olan kapsamlı organizasyondan dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Aktaş’a teşekkür etti. Geçmiş yıllarda yapılan bilim şenliklerinde, kendilerine yeni iş imkanları oluşturanların ve projelerine patent dahi alanların olduğunu anlatan Gerim, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin (BTM) çocuklara ve gençlere bilimi sevdirdiğini, farklı illere de örnek olan bir merkez haline gelen BTM’nin Bursa için önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ise Türkiye’nin en büyük bilim festivalinin hem öğretmenler hem de öğrenciler tarafından heyecanla beklenen büyük bir değer olduğunu belirtti. Dülger, festival atölyelerinde aktif rol almanın ciddi bir mutluluk olduğunu sözlerine ekleyerek, organizasyonun gerçekleştirilmesine destek veren Başkan Aktaş’a teşekkür etti.

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) Koordinatörü Fehim Ferik ile Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Nurettin Acır’ın da katıldığı toplantıda, etkinliğe sponsor olan şirketlerden Türksat Bölge Müdürü Serkan Bircan, Limak Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytaç ve Aydın Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Toprak da katılım sağladı.

Zengin program

‘7. Turkish Airlines Science Expo’ kapsamında 8 farklı kategoride proje yarışması, 100 farklı alanda atölye çalışmaları, bilim gösterileri, simülatörler, bilim konferansları, insansız hava araçları uçuşları ve drone gösterileri yapılacak. Etkinliğe Polonya, Fransa, İtalya, Hollanda, Singapur, Tayvan ve Suudi Arabistan’dan katılacak ekipler atölye çalışmaları ve bilim gösterileri gerçekleştirecek.

Science Expo bünyesindeki 100 atölye alanında 150’ye yakın bilimsel atölye çalışması yapılacak. 4 gün boyunca toplamda yaklaşık 100 bin atölyenin yapılması hedeflenen festivaldeki proje yarışmasında da bu yıl toplamda 110.000 TL ödülün dağıtılacak. Çocuk mucitler, genç mucitler, usta mucitler, insansız hava araçları, drone, mangala turnuvası, autodesk tasarım ve modelleme yarışması ve meslekler yarışıyor olmak üzere farklı kategorilerde yapılacak yarışmalarda yarışmacılar hünerlerini sergileyecek.

Proje yarışmaları çerçevesinde Türkiye’nin 79 ilinden bin 265 başvuru alındı. Science Expo Proje yarışmalarında 50 proje, insansız hava araçları ve drone yarışmasında 50 ekip, autodesk tasarım ve modelleme yarışmasında 25 ekip, mangala yarışmasında 4000 öğrenci ve ‘Meslekler Yarışıyor’da 35 ekip finalde mücade edecek. Finale kalan tüm proje ve eserler Science Expo süresince sergilenmeye hak kazanacak.

‘7. Turkish Airlines Science Expo’ kapsamında bilimsel gösteriler, konserler, bilim söyleşileri de düzenlenecek. Eğitim Nobel’i olarak bilinen ‘Küresel Öğretmen Ödülü’nde son 10 finalist arasına kalan Nurten Akkuş da Science Expo’da yer alacak.

Uluslararası bir bilimsel etkinlik

Geçen yıllarda Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliğinde ‘Bilim Şenliği’ adı altında gerçekleştirilen etkinlik bu yıl sponsorların desteği ile daha da büyüdü. ‘Uluslararası bir bilimsel etkinlik’ haline gelen ‘7. Turkish Airlines Science Expo’ya bilime değer veren firma ve işletmelerin destek vermesi, gelecek adına umutlandıran bir adım olarak dikkati çekiyor.

BEBKA ve Türk Hava Yolları (THY) ile Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteklediği ‘7. Turkish Airlines Science Expo’ya Türksat, Roketsan, Atış Yapı, Ilıca İnşaat, Autodesk, Muradiye Su ve Aydın Okulları da sponsor olarak bilime destek veriyor. TÜYAP’ta gerçekleştirilecek olan Türkiye’nin en büyük bilim-toplum etkinliği ile ilgili detaylı bilgiye ‘bursabtm.org’ ve ‘scienceexpo.org’ adreslerinden ulaşılabilir.

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2018, 12:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0