Sarıbal'dan Termik Santral Tepkisi

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, DOSAB’ta kurulması planlanan termik santralinin hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, “ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açacağız. Yaz, kış, gece, gündüz hiç durmadan havamızı kirletecek, pencerelerimizi bile açamayacağımız hale getirecek bu santralin kurulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Sarıbal'dan Termik Santral Tepkisi
banner98
 Milletvekili Orhan Sarıbal, DOSAB’a kurulması planlanan kömür santraliyle ilgili basın açıklaması yaptı. Fosil yakıtların içerisinde en kirletici olan yakıt türünün kömür olduğuna dikkat çeken Sarıbal, “Hangi yakma teknolojisi kullanılırsa kullanılsın, kömürün içinde var olan tehlikeli maddeler, yanma sonrası tamamen bertaraf edilemediğinden, soluduğumuz havaya, suya ve toprağa karışır” dedi.
Türkiye’nin, dünya genelinde, özellikle ABD ve AB’deki gerileme eğilimine rağmen, kömür kaynaklı enerji üretimindeki muazzam artışı sebebiyle takip altına alınan ülkelerden biri olduğunu ileri süren Sarıbal, “80’i aşkın yeni kömürlü termik santral proje aşamasında. Bu planlar, ülkeyi Avrupa bölgesindeki en büyük, dünyada ise Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü büyük kömür yatırımcısı haline getirecek. Kömürden üretilen elektrik birim maliyetinin doğalgaza nazaran yüzde 53 avantaj sağladığı sanılıyor. Ancak kömürden elektrik üretimine kirlilik ve halk sağlığı gibi maliyetler dâhil edildiği takdirde yenilenebilir enerji kaynaklarının güç üretimi için kullanımının kömürden daha ucuz olduğu görülecektir" diye konuştu.

"DOSAB’TAKİ FİRMALAR ENERJİ SIKINTISI YAŞAMIYOR"

DOSAB’ın, Osmangazi ilçesi sınırları içerisinde 484 hektar alan üzerine kurulu, bünyesinde 428 faal firma bulunan bir organize sanayi bölgesi olduğunu söyleyen Sarıbal, "Bu firmalar içinde enerji sıkıntısı sebebiyle üretim yapamayan firma bulunmamaktadır. Yeni bir buhar ihtiyacı yoktur. Bursa'nın elektrik santrali kurulu gücü 2 bin 923 MW'dır. Toplam 37 adet elektrik enerji santrali bulunan Bursa'daki elektrik santralleri yıllık yaklaşık 14 bin 666 GW elektrik üretimi yapmaktadır. Bursa’nın yıllık yaklaşık 12 bin 222 GW elektrik tüketimi mevcuttur. Yani Bursa’da elektrik üretimi, tüketiminden fazladır. DOSAB verilerine göre tesiste günde bin 200 ton kömür yakılacak. Bir ailenin ortalama 1,2 ton kömür kullanarak kış ayını geçirdiği düşünülürse, tesisin bin ailenin bir yılda yakacağı kömürü 1 günde yakacağı anlamına gelmektedir. Kömürün 60 kapalı kasa araç ile getirileceği iddia edilmektedir. Kireç ve kül taşıması ile birlikte günde 90 araçlık bir hareket olacaktır. DOSAB akışkan yataklı kömür yakma teknolojisi kullanacaktır. Bunun da yeni nesil bir teknoloji olduğu iddiası da gerçekçi değildir. DOSAB’ın yeni nesil teknoloji olarak adlandırdığı akışkan yataklı yakma hücreleri 40 yıldan fazladır kullanılmaktadır" dedi.

"ÖLÜMCÜL ETKİLERİ VAR"

Santral kurulduğunda halk sağlığının olumsuz etkileneceğini anlatan Sarıbal, “Kömürlü termik santrallerin solunum sistemi ve kalp damar sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa, hatta kansere ve erken ölümlere yol açtığı bilinmektedir. Akut etkiler göğüs sıkışması, öksürme ve şiddetli astım krizleri gibi solunumla ilgili belirtileri de içerir. Hassasiyeti olan çocuklar, yaşlı insanlar ve hastalar bu tip etkilere daha açıktırlar. Santralden kaynaklanacak zehirli kimyasalların havamıza, suyumuza karışacak olması bir yandan asit yağmurlarına sebep olacak, diğer yandan da iklimi değiştirerek küresel ısınmaya katkıda bulunacaktır. Santralın suyumuzu kirletecek olması nedeniyle bu suyla sulanacak tarım arazilerimizde yetişen gıda maddeleri kirlenecek, aynı zamanda topraklarımızın verimi de düşecektir" diye konuştu.
Sarıbal, termik santral yapmak için sanayi bölgesi içerisinde yeterli alan bulamayan DOSAB yönetimi, bölgenin doğusundaki tarım alanına gözünü diktiğini söyledi. Sarıbal, ÇED raporuyla ilgili yürütmeyi durdurma talebiyle mahkemeye başvuracaklarını sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2015, 16:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0