Rehabilitasyon Ödemeleri Kafaları Karıştırdı

SGK’nın rehabilitasyon tedavilerini ödemediği yönündeki söylentiler hastaları tedirgin etti.

Rehabilitasyon Ödemeleri Kafaları Karıştırdı
banner98
 Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Hüseyin Çelen, “A grubu hastalıkların tamamı ödeme listesinden çıkarılmış değil” dedi. 
Bursa Özel Hayat Hastanesi hekimlerinden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Hüseyin Çelen, fizik tedavi ve rehabilitasyonun isminden de anlaşıldığı gibi fiziksel tıpla uğraşmasının yanı sıra rehabilitasyon alanında ilgilenen hekimlerini ifade eden bir branş olduğunu söyledi. Çelen, “Rehabilitasyon bir vücut bölgesinin ya da bir vücut fonksiyonunun kaybından sonra o kaybın mümkün olduğunca yerine konmasını sağlamaya yönelik işlemlerdir. Bu bağlamda rehabilitasyon dediğimiz hastalar, bir takım sebeplere bağlı olarak vücut işlevlerini yitirmiş hastaları ifade ediyor. Örneğin, felçli hastalar, beyin tıkanma ya da kanamalara bağlı olarak vücutların yarısındaki kas gücünü ve becerilerini kaybetmiş insanlar, rehabilitasyondan ciddi derecede fayda görecek kişilerdir” dedi.

İLETİ KAYBI YAŞAYAN HASTALARA REHABİLİTASYON TEDAVİSİ

Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen hasarların tedavisinde rehabilitasyonun büyük faydasının olduğuna işaret eden Çelen, “Omurilik yaralanması dediğimiz bel, sırt ve boyun bölgesinde olmasına göre vücutta çok ciddi fonksiyonlarda seyreden durumlarda söz konusudur. Vatandaşlar tarafından çok fazla bilinmez ama kronik hastalık dediğimiz Parkinson hastalığı kişinin hem bilinçsel fonksiyonlarını bozan hem de organlardaki kaslara beyin tarafından verilen emirlerin bozulmasıyla kişinin ileti kaybına yol açan hastalıklarda da rehabilitasyondan çok ciddi faydalar görülebilir. Örneğin bir hemiplejik hasta, vücudunun sağ tarafındaki kas güçleri neredeyse sıfır, hiç reaksiyon vermiyor. Bu hastaların hem gözetim altında tutulması, hem de iyileşme periyodundaki kas güçlerinin mümkün olduğunca sağlanabilmesi, o kişinin oturabilmesi, kişisel bakımlarında yol alabilmesi, ayağa kalkması, eliyle bir şeyleri başarabilmesi yönünden rehabilitasyon çok önem arzeder” ifadelerini kullandı.

SGK HANGİ TEDAVİLERİ ÖDÜYOR?


Hastalarda SGK’nın ödemeleri konusunda bir yanılgı oluşmaya başladığına vurgu yapan Çelen, “SGK rehabilitasyon tedavi ücretlerini hiçbir şekilde ödemiyor diye algılandı. Hastalarımız neredeyse başvurmaktan çekinir hale geldiler. SGK belli şeyleri çok kısıtlamış olsa bile yeni olmuş vakalarda, daha önce rehabilitasyon uygulaması görülmemiş durumlarda halen ödemeleri mevcut. Örneğin a grubundaki hastalıklar tamamıyla ödeme dışına çıkarılmış değil. Seans kısıtlaması var. Bu da uzun zamandan buyana uygulanan bir şey. Son revizyonla beraber bazı hastalıklar ödeme listesinden çıkarıldı. A grubu sınırlamalardan ziyade D grubu hastaların sınırlandırılmasıyla kendini hissettiriyor. Daha önce A, B, C grubunda olmayan hastaları, sadece tanı göstererek D grubuna alabiliyordunuz. Asıl sınırlandırma D grubundaki 7-8 genel hastalıklarda söz konusu” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2015, 12:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0