Oyuncaklar çoçukların ayaklarına gidiyor

Uludağ Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle geçtiğimiz aylarda kapılarını açan “Bursa Gezici Oyuncak Kütüphanesi” çocuklardan büyük ilgi görüyor.

Oyuncaklar çoçukların ayaklarına gidiyor
banner98
 UÜ Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Handan Asude Başal, kütüphane hakkında bilgiler verdi. Başal, oyun ve oyuncaklar alanındaki bilimsel yayınlarından dolayı 2003 yılında Paris şehrinde düzenlenen “Oyuncak Kütüphanesi” konulu kongreden davetiye geldiğini ve ilk o zaman projenin ortaya çıktığını belirtti. Türkiye’de Avrupa ülkelerine oranla okul öncesi eğitimde okula gitme oranının yüzde 50’nin altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Başal, “Okul öncesi eğitim modellerden biri gezici anaokulu. Mobil anaokulları ilk kez İngiltere’de 1900 li yılların başında okul öncesi eğitimi artırmak maksadıyla başladı. Bir otobüsü dizayn edip sınıf gibi tasarlıyorsunuz” dedi.
Bu konuda belediyelerden yardım aldıklarını belirten Prof. Dr. Başal, “Belediye size eski bir aracını tahsis ediyor bir şoför görevlendiriyor. Bu araçlar dezavantajlı mahallelere gidiyor ve burada çocuklar oyuncaklarla buluşuyor. Projeye ilk otobüsten gittik ama bir merkezimizin de olması gerektiğini düşündük. Büyükşehir Belediyesi Ali Paşa Hamam Tekkesi’ni restore etti ve çocuklara oyuncak kütüphanesi olarak hizmete açtı. Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitim Bölümü gönüllü öğrencilerinden 3 ve 4 sınıflara hizmet içi 1 hafta süreyle eğitim verildi. Bu öğrenciler gezici eğitimli oyuncak kütüphanelerinde dönüşümlü eğitici olarak görev alacak. Bu öğrenciler, aileleri oyuncakları nasıl kullanacakları konusunca eğitecekler. Merkez Alipaşa Oyuncak Kütüphanesinde ise çocuk eğitimi konusundaki çeşitli branşta uzmanlar, velilere eğitimler ve konferanslar düzenleyecek. Kaybolan geleneksel çocuk oyunları öğretilecek ve Türkiye’de konusunda ilk olan çocukların hayalindeki oyuncakları çizmesi ve atık malzemeler ile ailelerin bu oyuncağı dikmesi projesi hayata geçirilecek” diye konuştu.
Oyuncak Kütüphanesi haftanın altı günü mesai saatlerinde hizmet veriyor. Kütüphaneye yıllık aidat ödemesi şartıyla çocuklar üye oluyor. Üyelik sistemi ile çocuklar oyuncak kütüphanesinden istediği en fazla üç oyuncağı iki hafta süreyle ödünç alıp evine götürebiliyor.
Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2015, 15:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0