banner101

Mermer fuarı sektörde 10 milyon dolar katkı sağladı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde Bursa’ya kazandırılan dünyanın kapalı alandaki ilk ‘Blok Mermer Fuarı’ kapılarını açtı. Maden-Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) ile TÜYAP’ın iş birliğiyle düzenlenen fuarda şimdiden 10 milyon dolara yakın satış yapıldı.

Mermer fuarı sektörde 10 milyon dolar katkı sağladı
 Son dönemde gerçekleştirdiği yenilikçi fuarlarla dikkat çeken Bursa, gayrimenkul özel bölümü ile gerçekleştirilen ‘Bursa İnşaat Fuarı’, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ‘EvStil Fuarı’ ve Otel, Restoran, Hastane ve İkram Endüstrisi İş Kontratları Fuarı’nın (COHO) ardından şimdi de dünyanın ilk blok mermer fuarı olan ‘Blok Mermer ve İş Makineleri Fuarı’na BTSO öncülüğünde ev sahipliği yapıyor. MADSİAD ile TÜYAP’ın iş birliğiyle düzenlenen fuarın açılış törenine Başbakanlık Başmüşsaviri Ali Osman Koca, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, TÜYAP Bursa Genel Müdürü İlhan Ersözlü ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
FUARIN 3-4 YIL İÇİNDE 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA İMZA ATMASINI HEDEFLİYORUZ
Törende konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünya doğal taş rezervinin yaklaşık yüzde 40’ına sahip olan Türkiye’nin sektörde yaklaşık bin 500 adet doğal taş ocağına, 2 bin 100 civarında fabrika ölçeğinde tesise ve 9 bine yakın atölyeye sahip olduğunu ifade etti.
300 bin kişiye istihdam sağlayan sektöre ‘Blok Mermer Fuarı’nı kazandırmak için aylar öncesinden çalışmalara başladıklarını hatırlatan Başkan Burkay, bu fuarın 3-4 yıl zarfında Türkiye blok mermer ihracatının en az yüzde 50’sini gerçekleştirerek, 1 milyar dolarlık ihracata imza atmasını hedeflediklerini söyledi.
Burkay, “Sektör temsilcilerimizin de beklentileri doğrultusunda hazırladığımız Blok Mermer ve İş Makineleri Fuarı’mızı 7 ayrı salonda ve 40 bin metrekarelik kapalı alanda gerçekleştiriyoruz. Böyle stratejik bir fuarda stant açan 150 firmamızın 70’i standlarındaki taşların tamamını daha şimdiden sattığını öğrendim. Fuarımızın daha açılmadan 10 milyon dolara yakın bir iş bağlantısı gerçekleştirmesi, sektör açısından ne kadar doğru bir adım attığımızı ortaya koydu” dedi.
BURSA’YA MERMER OSB PROJESİ
Başkan Burkay, mermer sektörünün son yıllarda yükselen bir değere ulaştığını ifade ederek, “Mermer sektörünün gelişmesi için BTSO olarak her zaman firmalarımızın yanındayız. MADSİAD ile birlikte güzel çalışmalara imza atmayı istiyoruz. Bu zenginliği yer yüzüne çıkartırken oluşan çevre zararlarını da minimuma indirmeyi hedefliyoruz. Özellikle sanayide de çarpık endüstileşmenin önüne geçme adına ise Bursa’da Mermer OSB’yi hayata geçirmeyi istiyoruz” diye konuştu.
Ekonomi Bakanlığı’nın destekleri kapsamında gelen yabancı alım heyetleri ve yerli alıcıların büyük ilgi gösterdiği fuarın güçlü iş bağlantılarına vesile olacağını ifade eden Başkan Burkay konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Burada sergilenen binlerce blok ve bir araya getirdiğimiz yüzlerce üretici, işlenmiş ürünlerle birlikte sektörümüzün 2014 yılında gerçekleştirmiş olduğu 2,1 milyar dolarlık ihracata büyük katkı sağlayacak. Fuarlarımızın da etkisiyle sektör temsilcilerimizin 2023 yılında 7 milyar dolarlık ihracat hedefine rahatlıkla ulaşacağına inanıyorum.”
“DOĞAL TAŞLAR EN GÜZEL KIYMETİMİZ”
Başbakanlık Başmüşaviri Ali Osman Koca, Bursa’ya kazandırılan Blok Mermer Fuarı’nın sektöre büyük değer kattığını belirterek, fuarı düzenleyen tüm kurumlara teşekkür etti.
Fuarın bölge ekonomisine katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, “Doğal taş kaynaklarımız bizim için büyük önem arz etmektedir. Bu fuar, sektöre büyük kazanç sağlayacak ve doğal taş çalışmalarının da tanıtılmasına yardımcı olacak” diye konuştu.
Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı ise Bursa’nın her zaman ilklerin şehri olduğunu ifade ederek, fuarın sektör için büyük fırsatları taşıdığını vurguladı.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, madencilik sektörünün Türkiye’de büyük bir hızla geliştiğini ifade ederek, “Eskiden bu sektörde yurt dışı fuarlarına gittiğimizde stant bile açamazdık. Ürünlerimizi yerlere sererdik ve bununla övünürdük. Türkiye doğal taş sektörü büyüyerek çok önemli hamlelere imza attı. Çin sayesinde dünyaya açılan sektör, önemli bir yükseliş gösterdi” diye konuştu.
12 ÜLKEDEN 148 FİRMA KATILIYOR
TÜYAP Bursa Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa Blok Mermer Fuarı ile sektörde bir ilke imza atıldığını ifade ederek, fuara 12 ülkeden 148 firmanın katıldığını kaydetti. 600’ün üzerinde desen ve renkten blokların sergilendiğini fuarın kente değer katacağını belirten Ersözlü, “1,5 yıldır İtalya, Çin, Katar ve Hindistan gibi farklı coğrafyalarda çalışmalar yaptık ve fuarı tanıttık. İlk defa fuar öncesinde satış yapıldığına bu fuarda şahit oldum” diye konuştu.
Fuarın açılışının ardından protokol üyeleri, firmaların stantlarını gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 7 ayrı salonda ve toplam 40 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen fuar 25-28 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.
Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2015, 16:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0