Geleneksel el sanatları Bursa'da buluşuyor

BURSA – Türkiye’nin 35 şehrinden 110 sanatçı ve 82 farklı sanat dalından binlerce esere ev sahipliği yapan ‘3. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali’, kentin tanıtımına ve kültürel mirasın geleceğe taşınmasına da katkı sağlıyor.

Geleneksel el sanatları Bursa'da buluşuyor
banner98
 Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile Bursa Kent Konseyi tarafından organize edilen ‘3. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali’, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Fuar Alanı’nda yapılan açılış töreni ile vatandaşlarla buluştu. Mehter Takımı’nın marşları ve Kılıç Kalkan gösterileriyle renklenen festivalin açılış töreninde, Bursa’dan 17 sanatçıya, ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı El Sanatları Sanatçı Belgesi’ verildi.

Geleneksel değerler geleceğe taşınıyor

Bursa’nın köklü bir kültürel mirasa ve sanat birikimine sahip olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, tarih ve kültür şehri Bursa’da 3.’sü organize edilen festivalin, şehrin değerine değer kattığını söyledi.

Festivalin önemine özellikle dikkati çeken Başkan Aktaş, “Tarihi İpek Yolu’nun son durağı olan Bursa, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi çarşı ve hanlarıyla sanatkârlar şehri olarak, kültürüne ve tarihine sahip çıkıyor. Halk kültürünün eşsiz örneklerini teşkil eden ancak bugünün yaşam koşullarına bağlı olarak kaybolmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarımızın yaşatılması ve geleceğe taşınmasını hedefliyoruz. Bu nedenle bu festival, ayrı bir önem taşıyor” dedi.

El emeği göz nuru binlerce eser

Bursa’daki el sanatları buluşmasına, halihazırda çalışan ustalar ve sanatçıların katıldığını söyleyen Başkan Aktaş, “Sanatçılarımız, eserlerini sergiliyor. Bu tür festival ve organizasyonlar, bir yandan sanatçıların sanatlarını icra etmelerine teşvik olurken, diğer taraftan da tarihi ve kültürel zenginliklerin gelecek nesillere aktarılmasına imkan sunuyor. ‘3. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali’ de Türkiye’nin 35 farklı şehrinden gelen 110 sanatçının 82 farklı sanat dalında binlerce eserine ev sahipliği yapıyor. Birbirinden güzel el emeği eserler, 15 Nisan Pazar gününe kadar görülebilecek. Tüm Bursalıları el emeği göz nuru eserleri görmeye davet ediyorum” diye konuştu.

İlk kez uluslararası katılım sağlandı

Festivale ilk kez uluslararası katılım olduğunu, Gümülcine ve Kırcaali’den de ustaların Bursa’ya geldiğini söyleyen Başkan Aktaş, bu durumun hem Bursa’nın tanıtımına katkı sağladığını hem de Türkiye adına özellikli bir kazanım olduğunu ifade etti.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni de ‘3. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali’nin artık kentin bir geleneği haline geldiğini, gönül coğrafyası Gümülcine ve Kırcaali’den de ustaların Bursa’da oluşunun önemine vurgu yaptı. Sanat eserlerinin, medeniyeti, sonraki nesillere anlatan şahitler olduğunu belirten Çepni, Türkiye’de kapsamlı bir etkinlikle sanatseverlerle buluşan el sanatlarına sahip çıkılmasının önemini vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş de Bursa’da özel bir festivalin gerçekleştirildiğini belirtti. Konuşmaların ardından Başkan Aktaş ve katılımcılar, fuar alanındaki stantları gezdi ve el sanatları eserlerini ilgiyle inceledi.

Festivalde ‘Ahşap Oyuncak Yapımı’, ‘Ebru’, ‘Tezhip’, ‘Çini’, ‘Bakırcılık’, ‘İğne Oyası’, ‘Telkâri’, ‘Geleneksel Türk Okçuluğu’ ve ‘Kırkyama’ gibi 82 farklı sanat dalında 110 sanatçıya ait binlerce eser sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Alana kurulan sahnede Hacivat – Karagöz ve Kukla gösterileri ile defileler de düzenlenirken, özellikli stantlarda da usta sanatçılar, gün boyu canlı performanslarını vatandaşlar için sergiliyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2018, 14:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0