banner101

'' Fiyat düşmezse ithal et gelecek''

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip Üyesi Şaban Cetizli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ‘tavan fiyat’ uygulamasını değerlendirdi.

'' Fiyat düşmezse ithal et gelecek''
 Tarım Bakanı Faruk Çelik, kıymanın kilogramı için 32 lira, kuşbaşı ete ise 34 liralık tavan fiyat belirlediklerini açıkladı. Bakanlığın bu kararını değerlendiren Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip Üyesi Şaban Cetizli, bunun uygulanmasıyla ne at, ne köpek, ne de kedi kesileceğini, insanların sağlıklı bir şekilde aldığı eti tüketeceğini söyledi. Cetizli, “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla et fiyatlarının aşağı çekilmesi konusunda çalışma yapıldı. İnsanların gözüne et batıyor. Kimse bu gün kuru soğanın kilosunun 5 lira olduğunu söylemiyor. Girdi maliyetlerini düzenlemeden fiyatların geri çekilmesinin sakıncalı olduğunu ifade ettik. Toplantılar yaptık. Bakanımız rakamları açıkladı. Kıymada tavan fiyatın 32, kuşbaşı ette ise 34 lira olduğunu söyledi. Dana kesim fiyatının ise 23.3 liraya çekileceğini ifade etti. Bu fiyatlara çekilirse desteklemeler artacak dedi. Bakanımız üreticinin zarar etmemesi için gerekli çalışmayı yapacağını söyledi. Destekler artarak devam edecek. Kasaplar Federasyonu ile karşılıklı imzalar atıldı. Biz de üreticimize sahip çıkarak desteklerin artarak devam etmesi halinde bunu kabul ettiğimizi söyledik” dedi.
Mayıs sonuna kadar et fiyatlarının 32-34 TL bandında olacağını ifade eden Cetizli, “Bir anda fiyatlar aşağı çekilmez. Kademe kademe fiyatlar çekilecek. Benim de oğlumun kasap dükkanı var. Ona her kesimde bir lira aşağı çekerek fiyatı normale indirmesini söyledim. Küçük kasapların bu fiyatları birden uygulaması zor olur. Ama marketler kısa sürede bu fiyatlara uyum sağlar. Şu anda dana kesim fiyatı 24 lira. Etin kilo maliyeti 30-32 liraya geliyor. Yani kasaplar zor duruma düşer. Günde 30 kilo et satan kasapla, günde 500 kilo et satan market bir değil. Bunları ayırmak gerekiyor. İstanbul’da bazı bölgelerde kıymanın fiyatı 45 lira. Ama Kartal, Maltepe gibi semtler de kıyma fiyatları 36 lira” diye konuştu.
Fiyatların belirlenen seviyeye çekilmemesi halinde Türkiye’ye ithal etin gireceğine dikkat çeken Cetizli, “Bakanımızın kesin talimatı var. Bakanlar Kurulundan kararı çıkarttırmış. Almış yazıyı cebine koymuş. Şayet fiyatlar geri çekilmezse Türkiye’ye 50 bin ton ithal et getirileceğini söyledi. Eğer yetmezse bir 50 bin ton daha getirileceğini ifade etti. Fiyatlar o seviyeye inmezse bu sefer ithal et yüzünden kasaplar da besiciler de zarar eder” şeklinde konuştu.
KABURGADAN KIYMA DAHA EKONOMİK
Tüketiciye tavsiyelerde bulunan Şaban Cetizli, “Kıyma kaburgadan olur, onun da fiyatı düşük zaten. Löp etten kıyma olmaz. Siz o yüksek fiyatlara gitmeyin, o pirzolaları, bonfileleri almayın. İmkan el verdiği sürece onları da yiyeceksiniz. Alım gücü düşük olan insanlarımız çok. Bu gün asgari ücret bin 300 lira oldu, lakin her şeye de zam geldi. Etteki KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indirilirse zaten et fiyatları otomatikman 3 lira düşer” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2016, 16:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0