EKMEĞİMİZ KÜÇÜLÜRKEN ANGARYALAR BÜYÜYOR!

Mali müşavirlik mesleğinin sistematik yıpratma teknikleriyle deformasyona uğratılmak istendiğini savunan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, “Meslek mensuplarının ekmeği küçülürken, angaryaları günbegün artmaktadır. Hiçbir amaca hizmet etmeyen angaryalara karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

EKMEĞİMİZ KÜÇÜLÜRKEN ANGARYALAR BÜYÜYOR!
banner98
 Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca, BAOB Yerleşkesi’ndeki hizmet binasında,  ‘Angaryalara Hayır!’ başlıklı basın açıklaması düzenlendi. BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez’in yanı sıra Oda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer İşci, Yönetim Kurulu Saymanı Fikri Yazkili,  Yönetim Kurulu Üyeleri Asim Karaman ve Fatih Arslan’ın da hazır bulunduğu basın açıklamasına çok sayıda meslek mensubu da katıldı. Yönetim Kurulu adına basın bildirisini okuyan Oda Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, “24.08.2017 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı, web sitesinde yapmış olduğu duyuruda, fatura, e- fatura, e –arşiv, e-bilet, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu, irsaliyeli fatura,… vb. gibi diğer tüm belgelerin sayısını KDV Beyanname ekinde bir tebliğ yayımlama gereği bile duymadan mükelleflerden mali müşavirler aracılığı ile talep etmiştir. Öncelikle, muhasebe ve denetim mesleğinin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yasal muhatabı TÜRMOB ve Odalarımızdır.  TÜRMOB ve Odaların görüşü alınmadan herhangi bir taslak bile yayımlanmadan bir duyuruyla yapılan bu talep ve uygulamalar, hukuka uygun olmadığı gibi, mesleğimizi itibarsızlaştırmaktadır” dedi.

 

“MESLEK ÖRGÜTÜMÜZ HİÇ BU KADAR YIPRATILMAMIŞTI”

Mesleklerinin ve meslek örgütlerinin 1989 yılından beri hiçbir şekilde bu kadar yıpratılmadığını savunan BSMMMO Başkanı Sönmez, şöyle konuştu: “Kuralları delinmemiş, bu tarz uygulamalar ile yasal statüsünde hizmet veren meslektaşlarımız hiçbir zaman bu kadar rencide edilmemiştir. Meslektaşlarımız ve birliğimizi kamuoyu nezdinde küçük düşürmek maksatlı yapılan bu yöndeki birkaç girişimden bahsetmenin doğru olacağını düşünüyor, yine meslektaşlarımızın destekleriyle bu girişimlere bir dur demenin geleceğimiz için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek istiyorum.”

 

“ANGARYALAR GÜNBEGÜN ARTMAKTADIR”

İdarenin meslek mensuplarına karşı olan uğraştırıcı tutum ve uygulamalarının hat safhada olduğunu dile getiren BSMMMO Başkanı Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçici Vergi ve Gelir/Kurumlar Vergisi Beyannameleri’nde her dönem güncelleme yapılarak artık kayıt değeri kalmayan bilgilerin istenmesi, Muhtasar Beyanname ile SGK Prim Hizmetleri Bildirgesi’nin birleştirilmeye çalışılması bunun yanı sıra her ay Muhtasar Beyanname’de tekrar tekrar bilgi güncellemesi, Katma Değer Vergisi Beyannamesi’nde işlevini yitirmiş bazı bilgilerin ısrarla talep edilerek bu da yetmezmiş gibi, işlenen belge sayılarının girilmesinin istenmesi, İşletme Defterleri’ne BA-BS uygulaması getirilmesi ve tüm bu problemlerin yanında ‘Bazı defterlerin mali müşavirler tarafından tutulması yerine meslek odalarında tutulması’ konuları gündemimize taşınmak istenmektedir. Bu konusu yazılı herhangi bir tebliğ yayımlama gereği bile duymadan gazete haberleri aracılığıyla konu meslek kamuoyunda tartışılmaktadır. Uygulamanın karşılığı olmadığını ve kayıt dışını arttırmaktan başka bir işe yaramayacağını düşünmekteyiz. Buna benzer uygulamaların devreye konulması sonucunda, meslek mensuplarının ekmeği küçülürken, angaryaları günbegün artmaktadır. Yine; İzaha Davet Usul ve Esasları’nı düzenleyen 25 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 482 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kayıt dışının yüzde 60’ları bulduğu ülkemizde izaha davet uygulamasının mali müşavirleri de oldukça sıkıntıya sokacağını, bunun yerine kayıt dışının ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.”

 

“YAŞANACAK PROBLEMLERİN SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ”

Konuşmasında, “Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hiçbir amaca hizmet etmeyen bu ve bunun gibi yararsız uygulamalarını reddediyoruz” diyen Ahmet Hikmet Sönmez, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ticaret ve Sanayi Odalarını, Mimar ve Mühendis Odalarını, Eczacı Odalarını, Baroları, Esnaf ve Sanatkar Birliklerini ve tüm mesleki sivil toplum örgütlerini itiraza davet ediyoruz. Yaşanacak problemlerin sorumlusu biz değiliz. Bu angarya bizlerin uyguladığı diğer birçok angarya gibi gözükmekte olabilir. Ancak; idarenin psikolojik sınırlarını zorlayan bu uygulamalarının sorumlusu ve cezai muhatabı mükelleflerdir. İdarenin bu angaryalardan derhal vazgeçmesi gerektiğini hep birlikte haykırmalı ve itiraz etmeliyiz. Söz konusu belge sayısı uygulaması, başkanlık tarafından daha önce de getirilmeye çalışılmış, odalarımız ve birliğimizin yoğun tepkileri üzerine ertelenmiştir. Ancak mesleğimiz ekonomiyi ayakta tutan ülkeye faydası olan bir meslek olmaktan çıkarılmaya, Maliye Bakanlığı’na bağlı personellerin taşeron veri toplama merkezi haline getirilmeye çalışılmaktadır. Mesleğimizin sistematik yıpratma teknikleriyle deformasyona uğratılmak istendiğinin ve bu yaptırımların esas amaçlarının neler olduğunun farkındayız. Bu ve bunun gibi angaryaların derhal mesleğimizin ve meslektaşımızın üzerinden kaldırılması gerektiğini, bunun yerine getirilecek kamu yararına hizmet eden makul ve mantıklı uygulamaları destekleyeceğimiz gibi, hiçbir amaca hizmet etmeyen angaryalara karşı sonuna kadar mücadele edeceğimizi, her türlü mesleki konuda odalarımızın ve üst birliğimizin yetkili ve yetenekli olduğunu ve alınacak tek muhatap olarak kabul edilmesi gerektiğini bildiriyor, gereğini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2017, 12:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0