Dünyanın ilk tasavvuf filmleri festivali Bursa’da

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Yed-i Velayet Yedi Vilayet Kısa Film Festivali, vefatlarından asırlar sonra dahi dünyaya ışık tutan 7 manevi mimarı beyaz perdeye taşıdı.

Dünyanın ilk tasavvuf filmleri festivali Bursa’da
banner98
 Türkiye’de 60, yurt dışında ise 25 olmak üzere 85 üniversitenin iletişim fakülteleri ile ortaklaşa yürütülen festivalde gençler, 7 Allah dostunun konu edildiği senaryo ve kısa filmleri ile festivalde yarıştı. Ocak ayında açılan yarışmalarda senaryo kategorisinde en iyi 7 senaryo seçildi. Osmanlı’nın iki başkenti Bursa ve İstanbul’da doğal ve tarihî mekanların kullanıldığı çekimler, Fetih 1453 / Çanakkale 1915 gibi filmlerin görsel yönetmeni Cihan Karademir’in yönetmenliğinde, My Elit Yapım tarafından 200 kişilik bir ekip ile gerçekleştirildi. Genç yönetmenler kadrajlarındaki mesajları 7 Allah dostu üzerinden verdi. 14 kişilik jüri tarafından elemeden geçen filmler arasından en iyi 7 film finale kaldı ve gösterime alındı.
Bursa protokolü, sanat ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı 3. Uluslararası Yed-i Velayet Yedi Vilayet Kısa Film Festivali’nde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Çekmişoğlu, Bursa’nın tarihi ve kültürel yönüyle önemli bir şehir olduğunu dile getirerek, “Tarih ve kültür kokan bu topraklarda tarihi şahsiyetleri bağrında taşıyan Bursa’mızın Türk tarihinde çok müstesna yeri vardır. Büyük âlimler bu şehri bir çınara benzetir. Ekonominin haricinde şehrin tarihî ve kültürel hazinelerinin yeni nesillere aktarılmasında da rol üstleniyoruz. Bursa’mızın da aralarında bulunduğu 7 şehirde yaşamış 7 velinin hayatını ve mesajlarını beyaz perdeye yansıtan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” ifadesini kullandı.
“ONLARIN ÖĞRETİLERİ YOLUMUZU AYDINLATAN IŞIK OLDU”
Festival koordinatörü Eda Sürmeli ise, “Dünyanın 7 manevi mimarını beyaz perdeye taşıdığımız festivalimizde, onların öğretileri yolumuzu aydınlatan bir ışık oldu. Festivalimize ortak olan Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğüne, bize ev sahipliği yapan BTSO’ya, çeşitli kurumlarımıza, jüri üyelerimize, bütün oyuncu arkadaşlarımıza ve genç meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Bu sene filmi çekilen olan 7 veli ise Bursa’dan İsmail Hakkı Bursevi, İstanbul’dan Evliya Çelebi, Türkistan’dan Ahmet Yesevi, Malatya’dan Somuncu Baba, Tebriz’den Şems-i Tebrizi, Konya’dan Ateşbazı Veli, Şam’dan Muhiyddin İbn Arabi hazretleri oldu.
“ÖDÜLÜMÜ SAVAŞIN ÇOCUKLARI İÇİN ALIYORUM”
En iyi film ödülünü alan ‘Hayat Bu’ filminin yönetmeni Elif Yüksel, “Bedelleri her ne kadar ağır olursa olsun, sözde birçok medeniyetin yapamadığını yapan, milyonlarca insana kucak açan benim ülkem olduğu için gurur duyuyorum. Bize bu senaryoyu yazdıran yine bu duygu oldu. Biz bütün kalbimizle iyilerin her zaman cesur olduğu ve seslerini duyurabildikleri bir dünya hayal ettik. Bu gecede ve bu yolda sizin sayenizde bir adım attık. Bu ödülü, savaşın tam ortasında bazılarının roman satırlarından okuyarak öğrendiği acıyı bizzat yaşayarak tecrübe eden bütün Suriyeli kardeşlerim adına; yastığı taş, tavanı gökyüzü olan bütün savaşın çocukları için alıyorum” şeklinde duygularını ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2016, 16:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0