Din Görevlilerinin Yoğun Mesaisi

Camilerde görevli imam ve müezzinler, Ramazan ayı ile birlikte mukabele, sohbet, Yaz Kur’an Kursu ve davet programlarıyla yoğun günler yaşıyorlar.

Din Görevlilerinin Yoğun Mesaisi
banner98
 Ramazan ayı ile birlikte Yaz Kur’an Kurslarının kapılarını açmasıyla birlikte bir din görevlisi zaman zaman 21 saati bulan çalışma temposuyla görev yapıyor. Yaz Kur’an Kursu, hatim programları, dini sohbetler, davetlerle dolu dolu yoğun bir gün geçiren din görevlileri, sabah 09.00’da Kur’an Kursu programlarıyla güne başlıyor. Saat 13:00 kadar devam eden bu kursun ardından öğle namazı ve bilgilendirme sohbetleri ile güne devam ediliyor. Öğleden sonra kursu olan din görevlileri başka bir gruba yine 3 saatlik Kur’an Kursu eğitimi veriyor. İkindi namazı ve okunacak bir cüz Kur’an ile 1-2 saatlik bir mukabele programı yapıyorlar. Daha sonra akşam namazını kıldırıp iftar için ara veriyorlar. Görevliler, yatsı namazı öncesi sohbet veriyor. Teravih namazı sonrası 4-5 saat ancak dinlenme imkanı bulan din görevlileri, sahurun ardından imsak saatiyle birlikte sabah namazı için yeniden caminin yolunu tutuyorlar. İmsak vaktinden neredeyse güneş doğumuna yakın bir vakte kadar camide kalan imam ve müezzinler, 2-3 saat verdikleri ara sonrası sabah Kur’an Kurs programları için tekrar camiye geçiyorlar.
Ramazan ayında diğer çalışanlar yarı yarıya düşürdükleri çalışma temposu ile dinlenme imkanı bulurken, İmam ve Müezzinler oruçlu olmalarının yanı sıra çalışma tempolarını arttırarak yoğun bir ay geçiriyorlar.
Din görevlilerinin bu yoğun temposunu değerlendiren İlçe Müftüsü Kazım Güzel, “Biz görevlilerimizin fedakarane gayretlerinin mükafatının Cenab-ı Hakk’ın rızası ve ahrette Cennet olduğunu düşünüyorum. Bu yaz gününün hararetinde ve sıcağında, orucun verdiği rehavette, açlık ve susuzluk nedeniyle enerjinin azaldığında, verimliliklerini ve enerjilerini en üst seviyeye çıkaracak unsur, görevlilerimizin azim ve gayretlerini artıracak hususun temelinde bu olduğunu düşünüyoruz. Yani Efendimizin ‘Sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve öğretenlerinizdir’ hadisi şerifinde ki müjdenin, yanı bu evlatlarımıza Kur’an öğreterek, ümmetin en hayırlısı olma imkanını yakalama fırsatı olarak bilecekleri ve düşünecekleri için bu duygunun onları motive edeceğini düşünüyoruz. ‘Kuran’a hizmet edenler Allah’a en yakın olanlardır’ buyruluyor. Bu şuurla ve bu beklentiyle din görevlilerimizin çalıştığına inanıyoruz” dedi.
Müftü Güzel, “Sadece bu yıl değil, geçmişten beri herkesin okulların tatil olduğu bir dönemde, çocuklarıyla gezmeye gideceği dönemde biz görevlilerimize diyoruz ki, ‘Siz Yaz Kur’an Kursları dolayısıyla izin kullanamazsınız.’ Zaten bu fedakarlığı görevlilerimiz şuana kadar hep yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. Yani Yaz Kur’an Kurslarında aldıkları 3-5 kuruş ücret asla görevlilerimizin yaptığı bu çalışmanın karşılığı olamaz. Ve hiçbir kişiyi bu kadar ücretle yazın bu sıcağında, hararetinde böyle bir fedakarlığa yöneltemez. Ama ben bunu kulluğumuzun bir parçası, hatta en önemli vesilesi ve vasıtası olduğuna inandığımız için ve böyle inanan kardeşlerimizin olduğu, bu inançla bu işi yaptıklarını bildiğimiz için biz diyoruz ki, yazın sıcağına rağmen, oruç ayındaki meşguliyete rağmen, hatim okuyacaklar, teravih kıldıracaklar, sahura kalkacaklar, iftarları olacak, orucun verdiği bir rehavet olacak ve 18-21 saate ulaşan bir koşuşturmanın içerisinde olacaklar. Bazen 3 saat, bazen 5 saat uyuyacaklar. Ama ben oradan alacakları mükafatın kardeşlerimizin yorgunluğuna da galip geleceğine, bu rehaveti de ortadan kaldıracağına, çocuklarımızla da en güzel şekilde ilgileneceklerine inanıyorum. Bizler bu noktada bu seneki Yaz Kur’an Kurslarımızın daha verimli olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
İnegöl’ün merkez Camii İshakpaşa Cami İmam Hatibi Mehmet Nuri Memiş ise “Biz öncelikle din görevlileri olarak devletin memur kadrosundayız. Ancak bizim yapmış olduğumuz bu memurluk özellikle klasik memur anlayışıyla bağdaşmamaktadır. Memurlar sabah 08.00’de gider, akşam 17.00’de evlerine dönerler. Dolayısıyla bizim din hizmetlerinin böyle bir zaman kavramı mevcut değil. Sabah saat 02.30-03.00 gibi görevimiz başlıyor. Gece 01.00’de kadar devam ediyor. Gün içerisinde özellikle Ramazan ayının gelmesiyle birlikte programlarımız, görevlerimiz yoğunluk arz etmektedir. Özellikle Yaz Kur’an Kurslarının Ramazan ayına denk gelmesi, yine Ramazan ayında mukabele programları, diğer irşad programlarını düşündüğümüz zaman bir din görevlisi günün neredeyse üçte ikisini görev yaptığı mahalde geçirmektedir. Bundan dolayı da bizler hiçbir zaman şikayetçi değiliz. Aksine böyle bir yoğunluktan dolayı mutluyuz. Keşke böyle bir yoğunluk yılın her günü olsa” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2016, 16:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0