banner101

Bursa Kültürünün Vazgeçilmezi Tarihi Evler Birer Birer Yıkılıyor

Bursa kültürünün vazgeçilmezi tarihi evler, tescilli olmalarına rağmen belediyeler tarafından verilen maili inhidam kararları ile yıktırılıyor. Tarihi dokunun izleri olan eski evlerin yıkılması tarihi eserleri sevenleri derinden üzüyor.Bursa’nın...

Bursa Kültürünün Vazgeçilmezi Tarihi Evler Birer Birer Yıkılıyor
Bursa kültürünün vazgeçilmezi tarihi evler, tescilli olmalarına rağmen belediyeler tarafından verilen maili inhidam kararları ile yıktırılıyor. Tarihi dokunun izleri olan eski evlerin yıkılması tarihi eserleri sevenleri derinden üzüyor.
Bursa’nın tarihi dokusunda vazgeçilmez bir yeri olan ahşap evlerde bir çok nesil büyüdü. Her köşesinde sayısız hatıralar saklı olan bu evler, sahiplerinin ölümü ile evlatları tarafından terk edildi. Bu terk ediş eski konakları bir şekilde çürümeye mahkum bıraktı. Bursalıların birbirinden kıymetli bu mirasları, eski mahallelerin köşelerinde tamir edilmeyi beklerken, tam aksine vatandaşların şikayeti üzerine belediyeler tarafından birer birer yıktırılıyor. Yerlerinde ise tescile istinaden bazen beton, bazen ise ahşap yeni binalar yükseliyor.
Ahşap mimarinin son kalan örneklerinin ortadan kalktığını belirten restorasyon uzmanı Safiyüddin Erhan, "Vatandaşlar bu binaların yaşatılması için daha çok talepte bulunacakları yerde, böyle yapmayıp belediyeye bunların kaldırılması yönünde müracaat ediyor. Belediyeler de bu müracaatlar karşısında yıkım kararı veriyor. Koruma kurulları da bu kararı tasdik ediyor. Tescilli de olsa evler yıkılabiliyor. Halbuki beton binalardan oluşan tarihi mahallelerde beton binalara yapılan sokak iyileştirme çalışmalarının bir kısmı, bu evlere yapılsa bunlar ayakta kalabilirler. Bazıları basit ahşap çatı tamiri ile bazıları hafif bakımı ile asırlarca Bursa’mızın hayat kültürüne katkı koymaya devam edebilirler. Eski eserlerin korunmasıyla alakalı belediyeler ve valilikler biraz hassasiyet gösterseler insan sağlığı için en uygun bina olan ahşap ev kültürünü yaşatma imkanı doğacaktır. Maalesef günümüzde ahşap evlerde oturmak yerine insanlarımız lüksü tercih etmektedir. Böyle olunca da bunları yapma arzusu ortadan kalkmaktadır. Yetkililerin vatandaşlara bu evlerde oturmanın insan hayatına, sıhhatine daha uygun olduğunu, beton binalardan daha isabetli olduğunu izah etmeleri halinde yeniden ahşap mimarimize dönebiliriz" diye konuştu.
Korunması için müracaat etmelerine rağmen Kuruçeşme Mahallesi’nde tarihi bir binanın ilçe belediyesi tarafından özel bir enkaz firmasına yıktırıldığını ifade eden Safiyüddin Erhan, "Bazı rivayetlere göre vali konağı, eski fotoğraflarda çatısı üstünde görülen büyük bayrağa göre eski bir konsolosluk binası olduğu rivayet edilen yapı, çok nadir görülen kıymetli bir binaydı. Bu bina da maalesef çevrenin baskısıyla ve belediyenin yıkım kararıyla geçen ay kolayca yıktırıldı. Yıkım sırasında maalesef Osmangazi Belediyesi’nin levhası vardı" dedi.
Eski eserleri sevenler, belediyelerin böyle tarihi bina ve konakları yıkmak yerine emlak vergisinden ayrılan tarihi eser fonundan kamulaştırılarak tamir etmesini istiyor. Fonda halen Bursa Valiliği’nde 15 milyon lira civarında para bulunuyor.
Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2015, 12:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0