Bu Nasıl Dershanecilik ?

Geleceği inşa için dershane yolunu tutan birçok öğrenci bürokrasinin kurbanı oluyor. KPSS kursuna kayıt yaptıran Şükret Doğru da bunlardan sadece biri...

Bu Nasıl Dershanecilik ?
banner98

Cenaze törenine katılmak için gittiği memleketinde bir buçuk ay kalan genç, dönüşte kayıtlı olduğu dershaneden ayrılmak istedi. Aldığı cevap karşısında şaşkına dönen Doğru, başlatılan yasal işlem sonrası 1 ay gittiği kursa 1 yıllık bedeli ödemekten kurtulamadı.

Dershane kaydından vazgeçmek isteyen birçok kişinin hayatı sözleşme metinlerindeki maddeler yüzünden kararıyor. Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) hazırlanmak için dershanenin yolunu tutan Şükret Doğru da benzer bir mağduriyet yaşadı.

‘TELAFİ DERSİ DE YOK’
Büyük mağduriyet yaşadığını söyleyen Şükret Doğru, “Aylık 110 liradan toplamda bin 100 liraya denk gelecek şekilde senetler yapıldı. İlk bir ay gittim. Bir aylık eğitimden sonra cenazemizden dolayı memlekete gitmek zorunda kaldım. Bir buçuk ay memlekette kaldıktan sonra dershaneyle görüştüm. Duyduklarım karşısında ne yapacağımı şaşırdım” dedi. Aradaki bir buçuk aylık ders kaybı sonrası telefi dersleri dahi alamayacağını öğrenen Doğru, “Çalışıyorum… Dersleri de kaçırdım. Yönetimle konuştum. ‘Ne yapalım’ diye sordum. ‘Yapacak bir şey yok. İtiraz hakkını kaybettin, zaman geçti. Kaldığın yerden devam edersin. Devam etsen de etmesen de biz parayı alırız’ dediler. Daha sonra elime icra dilekçesi geldi. Bir ay gitmeme rağmen paranın yarısını ödedim. Diğer yarısını da talep ediyorlar” dedi.

"
EVDE HUZUR KALMADI’
Her gün artan faizle ödeme yaptığını kaydeden Şükret Doğru, “Avukatla görüştüm. ‘Yapacak bir şey yok. Bu para tahsil edilecek’ dediler. 800 liraya çalışıyorum. Babam işçi emeklisi... Annemin geliri yok. Eve giren para belli. Bir de üstüne kredi borcu ödüyoruz. Aile hayatımı da olumsuz etkiledi. Huzur kalmadı” ifadelerini kullandı.

‘HİÇBİR AÇIKLAMA YOK’
Şükret Doğru, “Sözleşmeyi yaparken hiçbir açıklama yapılmadı. ‘Bu kayıttan cayarsan sonuçları bunlar olur’ demediler. Bu parayı benden bir şekilde alacaklar. Ben de ödeyeceğim. Ama benim yaşadığımı başkası yaşamasın. Başkalarının da mağduriyet yaşamaması için yetkililer bir şeyler yapsın” diye konuştu.

‘MEVZUAT YENİDEN DÜZENLENMELİ’
Özel eğitim kurumlarında benzer sorunların çok yaşandığını söyleyen Türk Eğitim-Sen Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, “Bunu doğru bulmuyorum. Bize de geliyor bu tür şikâyetler... Vatandaş verilen eğitimi beğenmeyebilir. Kursta sorun yaşayabilir. Her şey olabilir. Ancak yaşadığı ne olursa olsun ayrılmak istediğinde ayrılamıyor. Biz tüketici derneklerine yönlendiriyoruz. Oradan da tüketici mahkemelerine dava açılıyor. Mevzuatın yeniden düzenlenmesi lazım. Bunların opsiyonları yansıtılmalı. Tüketici için düzenleme yapılmalı” açıklamasını yaptı.

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2013, 14:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0