banner101

BTSO Üyeleri İhracatta Sınır Tanımıyor

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı Bursa, BTSO liderliğinde yeni ve alternatif pazar arayışlarını tüm hızıyla sürdürüyor. Türkiye’ye 11 bin kilometrelik mesafedeki Sao Paulo’daki temaslarının ardından Arjantin’in başkenti Buenos Aires’e geçen Bursa iş dünyası temsilcileri, Latin Amerikalı firmalardan da yoğun ilgi gördü.

BTSO Üyeleri İhracatta Sınır Tanımıyor
 Ürettiği mal ve hizmeti dünyanın dört bir yanındaki pazarlarına ihraç etme başarısı gösteren Bursa iş dünyası, Türkiye’nin ihracata dayalı kalkınma hedefleri doğrultusunda Güney Amerika’da daha etkin bir konuma ulaşmakta kararlı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) liderliğinde yaklaşık 80 kişilik heyetle Brezilya’nın Sao Paulo kentinde ikili iş görüşmeleri ve kurum ziyaretleri gerçekleştiren BTSO üyeleri, buradaki temaslarının ardından rotayı Arjantin’e çevirdi. Başkent Buenos Aires’te ilk olarak Arjantin Ticaret ve Hizmetler Odası’nı ziyaret eden BTSO üyeleri, Oda’nın İhracat ve İthalat Komisyonu Başkanı Ignacio dos Reis ve kurum yöneticileri tarafından ağırlandı. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Çekmişoğlu ve Komite Üyesi Yusuf Ertan’ın da katıldığı ziyarette konuşan Ignacio dos Reis, Arjantin’de ticareti artırmaya dönük yeni politikaların geliştirildiğini belirterek, dış ticarette yeni bir atılıma hazırlandıklarını ifade etti. Bursa ekonomisinin güçlü bir potansiyel taşıdığını vurgulayan dos Reis, BTSO ile işbirliği içerisinde iki ülke arasında yeni işbirliklerine imza atmayı arzu ettiklerini vurguladı.

 

“GÜNEY AMERİKA PAZARINDAKİ ETKİNLİĞİMİZ ARTACAK”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Çekmişoğlu, Bursa’nın 2017 yılında 14 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, İstanbul’un ardından Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçı kenti olduğunu söyledi. Oda olarak üyelerinin dış ticaret potansiyelini artırmak istediklerini ve 2023 yılında 75 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini dile getiren Çekmişoğlu, “Bu kapsamda Arjantin’e de geniş kapsamlı ilk organizasyonumuzu gerçekleştirdik. Bursa  iş dünyası olarak Güney Amerika pazarında da etkin bir rol oynamak istiyoruz. 2017 yılında Bursa’dan Arjantin’e ihracatımız 28,5 milyon dolar iken, ithalatımız da 15 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bizler bu rakamları yeni ve güçlü ticaret bağlantıları ile çok daha yüksek seviyelere taşımak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

BTSO heyetinin Arjantin’deki ikinci gün programında ise ikili iş görüşmeleri yapıldı. Ağırlıklı olarak raylı sistemler, makine, uzay, havacılık ve savunma sektöründe faaliyet gösteren firmalarla yapılan görüşmelere Arjantinli firmalar yoğun ilgi gösterdi. 

 

“ARJANTİN’İN BURSA İLE MESAFESİ AZALDI”

Arjantin firması BK Grup Ticaret Müdürü Mariano Moster, gümrük işlemleri gerçekleştiren bir şirketlerinin bulunduğunu belirtti. BTSO tarafından organize edilen ikili iş görüşmelerini Türkiye’den gelen firmalarla yeni ticari ilişkiler kurmak için önemli bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Moster, “Arjantin’de hükümet, aldığı kararlarla ticaretin önündeki birçok engeli yavaş yavaş ortadan kaldırıyor. Buradaki görüşmeler de iki ülke ticareti için çok önemli fırsatlar sunacak. Bursa’da otomotiv, yedek parça ve makine sektörünün güçlü olduğunu biliyoruz. Arjantin’in de bu tür firmalara ihtiyacı var. Arjantin ile Bursa arasındaki mesafenin azaldığını düşünüyorum” diye konuştu.

Arjantin’de Havacılık Odası Sekreteri Roberto Luis Hodes Gerente de ikili iş görüşmelerini hem kendi firması hem de havacılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar için yaptığını söyledi. Bursa firmalarıyla verimli bir çalışma imkanının bulunduğunu gözlemlediğini ifade eden Gerente, “Yaptığımız görüşmeler, oda üyelerimizle Bursa firmalarının ticari yakınlığını da artıracak. Bu organizasyon için BTSO’ya çok teşekkür ederiz. Bir sonraki Avrupa seyahatimde Bursa’yı da mutlaka ziyaret edeceğim” dedi.

 

“BREZİLYA VE ARJANTİN’DE BÜYÜK FIRSAT VAR”

Nukon Amerika Bölge Satış Sorumlusu Metin Ertufan, Bursalı makine üreticileri olarak böylesine uzak pazarlarda bulunmanın gurur verici nitelikte olduğunu söyledi. Ertufan, “Pazarı genişletme açısından gerek Brezilya’da gerekse de Arjantin’de önemli görüşmeler yaptık. Bu pazarlarda Bursa iş dünyasını en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.   

Beka Mak Pazarlama Müdürü Mesut Akyapak, metal kesme işlemleri üzerine faaliyet gösterdiklerini söyledi. Güney Amerika’nın irtibatta oldukları ancak henüz satış yapamadıkları bir pazar olduğunu die getiren Akyapak, “Özellikle Arjantin’de ciddi bağlantılar yaptık. Kısa zamanda da bunu siparişe dönüştürmeyi umut ediyoruz. Güney Amerika pazarı canlanma yolunda. Bunu zamanında yakalamak çok önemli. Bu organizasyonu gerçekleştirdiği için BTSO’ya teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. 

B Plas Finans Direktörü Eşref Akın da BTSO’nun Brezilya ve Arjantin için gerçekleştirdiği organizasyonun firmalar için ufuk açıcı olduğunu söyledi. Hem Brezilya’da hem de Arjantin’de uçak üretimi konusunda faydalı görüşmeler yaptıklarını belirten Akın, “Burada iş fırsatları var. Önemli olan bu fırsatları işe dönüştürmek istiyoruz. Bize bu imkanları sunduğu için Odamıza teşekkür ederim” diye konuştu.

 

EKONOMİ BAKANLIĞI VE KOSGEB DESTEKLERİ 

BTSO’nun Ur-Ge projeleri kapsamındaki eğitim, danışmanlık, yurt dışı ikili iş görüşmeleri gibi etkinlikleri Ekonomi Bakanlığı tarafından destekleniyor. BTSO bünyesinde yürütülen makine, raylı sistemler, uzay, havacılık ve savunma sektörlerindeki firmalar, Brezilya ve Arjantin iş gezilerinde yer aldılar. Oda’nın Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında düzenlenen yurt dışı iş gezilerine de KOSGEB önemli destekler sağlıyor. KOSGEB, organizasyona katılan firmaların ulaşım, konaklama ve rehberlik ücretleri gibi harcamaları için yakın ülkeler için 3 bin TL, uzak ülkeler içinse 5 bin TL’ye kadar destek sunuyor. BTSO da başvuru yapan her üyeye yılda iki defa olmak üzere 1.000 TL’ye kadar destek veriyor. BTSO üyeleri, www.kfa.com.tradresinden fuarlar hakkında detaylı bilgiler alıp, sektörlerine ilişkin organizasyonlar için başvuruda da bulunabiliyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2018, 11:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0