'Ben Bir Mübadil Torunuyum'

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği tarafından düzenlenen ve 1923 yılında Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesini anlatan ‘Dedelerimizin Toprakları-Ben Bir Mübadil Torunuyum’ isimli fotoğraf sergisi Göç Tarihi Müzesi’nde açıldı.

'Ben Bir Mübadil Torunuyum'
banner98
 Tuzla Rumeliler Derneği’nden sonra Bursa’da açılan sergi için Göç Tarihi Müzesi’nde tanıtım toplantısı düzenlendi. Merinos’taki müze galerisindeki tanıtıma Büyükşehir Belediye Başkanvekili Şükrü Köse, RUMELİFED Genel Başkanı Selim Yedikardeş, Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyir Türker, Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu ve Balkan göçmenleri katıldı.
Köse, gezenleri 92 yıl önce yaşanan sıkıntılara götürecek serginin hayırlı olması dileğinde bulundu. 1923 yılında gerçekleşen zorunlu tehcirle Yunanistan’daki Türkler ile Anadolu’daki Ortodoks Rumların yer değiştirdiğini, değişim sırasında ciddi sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Köse, yaşananların gündemde tutulmasının, genç nesillere aktarılmasının önemli olduğunu dile getirdi.
Kendi ailesinin de Balkan göçmeni olduğunu ve dedelerinin topraklarını asla unutmadıklarını ifade eden Köse, Büyükşehir Belediyesi olarak Balkan topraklarındaki ata yadigarı eserlerin ayağa kaldırılması konusunda yoğun faaliyetler sürdürdüklerini belirtti. Köse, mecburi göç gibi zor bir konuda inisiyatif alan Mudanya Lozan Derneği yöneticilerini tebrik etti.
Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker ise, sergideki fotoğrafların her biri en az bir asırlık tahta üzerine işlenmiş Mudanya Trilye resimleriyle Yunanistan, Selanik-Neu Moudania, Girit Kandiye, Ayos Nicolas ve Mudanya’daki mübadele dönemine ait fotoğraflardan oluştuğunu söyledi. Bursa Göç Tarihi Müzesi’ndeki serginin Büyükşehir Belediyesi, RUMELİFED, Mudanya Turizm ve Otelciler Birliği’nin katkılarıyla açıldığını dile getiren Türker, toplam 120 adet eserin teşhir edildiğini bildirdi.
Sergi 30 Ocak-30 Mart tarihleri arasında açık kalacak.
Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2015, 14:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0