Balkanlarda sıra ekonomik kalkınmada

Türk Rumeli Dernekleri Federasyonu’nun (RUMELİFED) iftar yemeğine katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi ve kültürel mirasıyla yeniden buluşan, adım adım öz kimliğine bürünen Balkan ülkelerinde sıranın ekonomik kalkınmaya geldiğini söyledi.

Balkanlarda sıra ekonomik kalkınmada
banner98
 RUMELİFED tarafından organize edilen ve işadamları Feridun Kahraman ile Ali Rıza Yedikardeş’in sponsor olduğu iftar yemeği, Botanik Park’taki Rumeli Mutfağı’nda gerçekleşti. 20’ye yakın Balkan derneği yöneticilerinin aileleriyle birlikte katıldığı iftar yemeğinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar , Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Remzi Topuk, ve Bursa Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak da onur konuğu olarak yer aldı.
Yemekte Bursa ve Balkan ülkelerindeki çalışmalar ile RUMELİFED’e ilişkin görüşlerini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye ve Bursa’nın girişimleri sonucu, Balkan ülkelerinde yaşayan Müslümanların adım adım kendi tarihleriyle buluştuğunu, öz kültürlerini yaşamaya başladığını ifade etti. Balkan ülkelerindeki Müslümanlarla 80 yıl aradan sonra ilk kez 10 yıl önce Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde bir araya geldiklerini hatırlatan Başkan Altepe, ilişkileri Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de devam ettirerek sağlamlaştırdıklarını söyledi. Balkanlar’ın Osmanlı’nın öz toprağı olduğunu, bu toprakların dünya barışı açısından stratejik öneminin bulunduğunu vurgulayan Başkan Altepe, Türkiye’nin prangalarından kurtulmasıyla birlikte Balkanlar’daki Osmanlı eserlerine el attıklarını, hepsini bir bir ayağa kaldırdıklarını anlattı. TİKA’yla birlikte Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Bosna Hersek’te tarihi ve kültürel miras çalışmalarını her geçen gün yoğunlaştırarak sürdürdüklerini ifade eden Başkan Altepe, en son 2 hafta önce Üsküp’teki tarihi Arasta Camii’ni ibadete, İshak Paşa Türbesi’ni de ziyaretlere açtıklarını, Paşa Yiğit Bey Türbesi’nin restore edilmesi için çalışmalara başladıklarını vurguladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Balkan ülkeleriyle olan irtibatının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sıklaşacağının, TİKA’yla omuz omuza restore edilmedik Osmanlı eseri bırakmayacaklarının altını çizen Başkan Altepe, Ramazan Bayramı’nın ardından Bulgaristan Kırcaali’de Balkanlar’ın en büyük camisini ibadete açacaklarını duyurdu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yapılan çalışmalar neticesinde, Balkanlar’daki Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik bilincinin oluşmaya başladığını, şimdi sıranın ekonomik kalkınmayı sağlayarak güçlü olup söz söylemeye geldiğini ifade etti. Bursa’da 10 yılda tüm tarihi eserleri ayağa kaldırdıklarını, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni baştan sona yenileyerek UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne soktuklarını, BURULAŞ üzerinden yapılan uçuşlarla kenti ulaşım merkezi haline getirdiklerini, Türkiye’nin ilk yerli tramvayını Bursalı bir girişimciye ürettirerek gelecek adına çok stratejik bir adım attıklarını belirten Başkan Altepe, benzer faaliyetleri aynı süreçte Balkanlar için de yürüttüklerini vurguladı. Bugün başta Makedonya, Bosna-Hersek, Kosova ve Bulgaristan olmak üzere birçok ülkesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel miras adına çalışmalarının bulunduğunu, Balkan ülkelerinde Büyükşehir Belediyesi’ne ait halen 30’a yakın şantiyenin 7 gün 24 saat faaliyet gösterdiğini, her gün yeni bir restorasyon ya da açılışın yapıldığını belirten Başkan Altepe, şimdiden sonra sıranın ekonomik kalkınmaya geldiğini belirtti. Günümüz dünyasında haklının değil güçlünün söz söylediğini, güçlünün hüküm sürdüğünü belirten Başkan Altepe, RUMELİFED gibi derneklerin, sivil toplum örgütlerinin, Balkan kökenli işadamlarının destekleriyle buralarda ekonomik faaliyetin artmasına yönelik faaliyetler oluşturulmasını istedi. Bu gerçekleştiği takdirde Balkan ülkelerinde yaşayan Türk ve Müslüman nüfusun söz söyler hale geleceğini vurgulayan Başkan Altepe, “Burada RUMELİFED gibi derneklere büyük iş düşüyor. Bu topraklar, çok etnik ve dini yapıya sahip, herkesin gözünün bulunduğu, barış açısından stratejik topraklar. Her zaman anlatıyoruz. ‘Size ancak Türkiye’den fayda var’ diye. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Büyük bir millet büyük bir devletiz. O yüzden geçmişin izlerinin saklı bulunduğu bu coğrafyaya siz SİAD’larla birlikte, yatırımlarınızla da sahip çıkacağız. Biz bu aşamada Büyükşehir olarak her türlü göreve hazırız” diye konuştu.
Başkan Altepe, kurulalı 1 sene olmasına rağmen üye dernek sayısını 17’den 20’ye çıkaran RUMELİFED’i başarısından dolayı kutladı.
RUMELİFED Başkanı Selim Yedikardeş ise, Başkan Altepe’nin mihmandarlığında Balkanlar’da çok güzel çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Çeşitli bölgelerde aşure etkinlikleri yaptıklarını, kurbanlar kestiklerini, sünnet cemiyetleri organize ettiklerini, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle işadamlarının yurt dışındaki Türk ve İslam eserlerini yeniden hizmete almasına şahit olduklarını anlatan Yedikardeş, “Tüm bu faaliyetlerde maddi ve manevi desteklerini bizden esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye huzurlarınızda teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk da, Başkan Altepe’yi Bursa ve Rumeli yönündeki çabalarından dolayı tebrik etti. Başkan Altepe’nin organizasyonlarıyla işadamlarını hayra zorladığını belirten Topuk, “Allah razı olsun başkanım. Tüm Rumelililer size minnettar” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2014, 15:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0