banner101

"2300 Yıllık Surlar Artık Sır Değil"

2300 yıllık surları yeniden ayağa kaldırılıyor.

 Bursa’yı yaşayan müze haline getirmek için yapılan çalışmaların meyvesini Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle alan Büyükşehir Belediyesi, tarihi kültürel miras çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Bursa’nın Osmanlı payitahtı kimliğini öne çıkarmak maksadıyla Osmanlı eserleri bir bir ayağa kaldırılırken, Bitinya dönemine ait surlardaki hummalı çalışma da hız kesmiyor. Bugüne kadar Saltanat Kapı, Fetih Kapı, Yer Kapı ve Tahtakale Yokuş Cadde Kapısı ilk günkü ihtişamıyla yeniden ayağa kaldırılırken, Zindan Kapı ve Kaplıca Kapı’daki çalışmalar da devam ediyor. Bir taraftan burç ve kapılardaki çalışma sürürken, Saltanat Kapı’dan Bey Sarayı’na kadar olan yaklaşık 500 metre uzunluğundaki surların ayağa kaldırılması işi tamamlanma aşamasına geldi. Şehrin doğu yakasına bakan, ancak adeta bir sır gibi duran sur duvarları, artık ihtişamla Bursa’yı selamlıyor.
Şehrin doğu yakasına bakan sur duvarlarında devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas’tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bugüne kadar fark edilmeyen neredeyse kaybolmuş sur duvarlarının net bir biçimde ortaya çıkarıldığını ifade eden Başkan Altepe, sur duvarları boyunca yamaçta oluşturulan teras alanlarının Bursalıların yeni buluşma mekanı olacağını vurguladı.
Bursa’da sadece Osmanlı eserleri değil, tüm medeniyetlere ait izleri bir bir gün yüzüne çıkardıklarını dile getiren Başkan Altepe, “2300 yıl öncesinin Bursa’sını çevreleyen surlar ilk günkü ihtişamıyla yeniden ayağa kaldırılıyor. Geçmişte yol açma bahanesiyle yıkılan veya depremde zarar görüp yıkılan sur kapılarından 4’ünü ayağa kaldırdık, 2’si ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Saltanat Kapı’dan Bey Sarayı’na kadar olan kısmındaki yaklaşım 500 metre uzunluğundaki surlar da artık ortaya çıkarılırdı. Bu bölge Bursa’nın en fazla ziyaret edilen noktalarından biri olacak. Aslına uygun olarak yapılan çalışmalarda surlar orijinalinden daha dayanıklı hale getiriliyor. Daha önce sur duvarları depremde büyük sarar görmüş. Şimdi biz surları sağlam temel destekleri üzerine inşa ediyoruz. Böylece surlar asırlar boyu zarar görmeden Bursa’nın siluetinde var olacak” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2015, 12:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0