Bakım - Onarım Çalışmalarının İş Kazalarına Etkileri – 2

 Geçen hafta yazımda bakım onarım çalışmalarının işletmeler açısından öneminden bahsetmiştim. Bakım onarım çalışmalarının üretimin kalitesine, randımanına etkilerine değinirken iş kazalarıyla ilişkisinden de bahsetmiştim. Bakım onarım çalışmalarında iş güvenliğinin sağlanması için neler yapılmalıdır;

         Bakım onarım çalışmaları mutlaka bir sistem dâhilinde, plan ve programlı yapılmalıdır. Günü kurtaracak, ya da ortaya çıkan arızaları hallederek günlük çalışma şeklinde olmamalıdır. Arızalar bizi yönlendirmemelidir. Yani çalışmalarda inisiyatifin bizde olması gereklidir. İşimizde yönlendirici, programlayıcı ve planlayıcı olmamız şarttır. İşini bilen, sistemli çalışan bir ünitenin çalışmalarında, hem kalite, hem randıman hem de iş güvenliği konularında olumlu sonuçlar alınacaktır. Böyle iyi sonuçları alabilecek çalışmalarda güvenli çalışmalar nasıl yapılmalıdır? Bu gün biraz bunlara değinelim.

        Bakım onarım çalışmalarında meydana gelen iş kazaları, çalışmaya başlamadan önce  yeterli emniyet tedbirlerinin alınmamış olmasından kaynaklanmaktadır.

         İş yerlerinde bakım onarım işleri için mutlaka bir sistem yerleştirilmeli, talimatlar hazırlanmalıdır.

         Sözlü emirler, yanlış duymalara ve yanlış anlaşılmalara neden olabileceğinden dolayı, insan hayatının söz konusu olduğu durumlarda güvenilir değildir.

         Etkili kontrol yazılı bir sistemle sağlanmalıdır. Ancak yazılı bir talimatın tek başına kazaları önleyemeyeceği hususuna dikkat edilmelidir.Talimatların yanında eğitim ve denetim çalışmaları asla göz ardı edilmemelidir.

         Bakım onarım çalışmalarını yapacak personelin, bakıma başlamadan önce bakım yapılacak kısımda, iş güvenliği kapsamında yeterli tedbirleri alması gereklidir. Alınan tedbirler kısım amiri tarafından denetlenmeli, tedbirler yeterli ise, onun onayı ile bakıma başlanmalıdır.

         Makinene bakıma alınmadan önce mutlaka ana şarteli kapatılmalı, elekktrik panosu asma kilit ile kilitlenmelidir. Anahtar bakım ekibinin sorumlusunda bulunmalıdır.

         Bakımı yapılacak makinenin başına her yerden görülebilecek şekilde “DİKKAT BU MAKİNEDE BAKIM YAPILMAKTADIR” yazılı ikaz levhası asılmalıdır.

         Çalışanlar çalışma esnasında gerekli kişisel koruyucu donanımlar mutlaka kullanmalıdırlar.

         Bakım onarım yapılacak makinenin emniyet donanımları sökülecekse, bakım sonunda eksiksiz olarak yerine takılmalıdır.

         Bakım onarım esnasında makinede bir değişiklik yapılmış ise, makine operatörlerine ve işletme sorumlusuna durum mutlaka bildirilmelidir. Bu bildirim yazılı olmalıdır.

         Yapılan bakım onarım çalışmaları kayıt altına alınmalıdır. Hangi makinede ne zaman nasıl bir çalışma yapıldığı, değişim yapılmış ise hangi parçaların değiştiği ve hatta bakımda çalışan personelin isimleri dahi mutlaka kayda geçilmelidir. Gerektiğinde geriye dönük bir araştırmada başvurulacak kaynak hazırlanmalıdır.

         Bakım onarımda çalışan kişilerin yaptıkları iş hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip, konusunda eğitim almış kişilerden seçilmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca bu personelin mutlaka bakım çalışmalarısırasında uyması gerekli iş güvenliği kuralları hakkında da eğitim almaları da gereklidir.

         Daha fazla yararın sağlanması amacıyla bu konuya haftaya da devam etmek istiyorum. Haftaya buluşuncaya kadar sağlıklı ve güvenli çalışmalar dilerim.

YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0