banner101

Umuda Yolculuk Erzurum’da Son Buldu

İnsan kaçakçılarının aracılığıyla yasa dışı yolla Türkiye’ye giriş yapan ve kırsalda soğuktan donup, güvenlik güçleri tarafından hastaneye kaldırılan Afganistan uyruklu iki mülteci, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.Afganistan’da...

 Umuda Yolculuk Erzurum’da Son Buldu
İnsan kaçakçılarının aracılığıyla yasa dışı yolla Türkiye’ye giriş yapan ve kırsalda soğuktan donup, güvenlik güçleri tarafından hastaneye kaldırılan Afganistan uyruklu iki mülteci, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Afganistan’da çıkan iç savaştan kaçıp “umuda yolculuk” adını verdikleri uzun bir yola koyulan Afganlı mültecilerden ikisi Ege sınırlarına ulaşamadan Doğu’da soğuk havaya yenik düştü. Alınan bilgiye göre, Afganistan’dan yola çıkarak İran’a gelen ve daha sonrada anlaştıkları insan kaçakçıları aracılığıyla Türkiye’ye geçiş yapan aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 20 kişiye yakın kaçak, Ağrı Dağı kırsalında güvenlik güçlerine yakalanmamak için izledikleri sarp ve karlı yollarda dağıldılar. Kırsalda ayağı kırılan Afgan uyruklu bir kadın ile soğuktan donmak üzere olan Muhammet Kasım isimli mülteci, güvenlik güçleri tarafından bulundu. Erzurum’da hastaneye kaldırılan Afganlı mülteciler tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatlarını kaybetti.
Afganlı mülteciler Erzurum’da Abdurrahman Gazi Mezarlığında toprağa verildi. Yaklaşık 3 yıldır Erzurum’da sığınmacı olarak yaşayan Afganlılar, hayatını kaybeden yurttaşlarını son yolculuklarına uğurladılar.
ERVAK BAŞKANI GÜZEL: “UMUDA YOLCULUK EGE’DE BOTLARDA DOĞU’DA SOĞUKTA BİTİYOR”
Erzurum’da sığınmacı olarak yaşayan çok sayıda Afganlı aileye adeta ‘babalık’ eden, maddi ve manevi destekte bulunan ve Afganlı küçük çocukların ‘dede’ diye hitap ettiği Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, mülteci sorununu dünyanın gözleri kapalı izlediği belirtti.
Suriye’den, Afganistan’dan kaçak birçok insanın umuda yolculukta hayatlarını kaybettiğini belirten Güzel, “Afganistan’daki iç savaştan kaçan mülteciler ilk olarak İran’a daha sonra Türkiye’ye yasa dışı yollarla geliyorlar. İnsan kaçakçıları bunlara aracı oluyor. Erzurum bunların geçiş için kullandıkları güzergahlardan birisi. Doğu’da çoğu soğukta donarak can veriyor. Buradan gidebilenler Ege sınırına yöneliyorlar. Ege’den botlarla geçip Yunan Adalarına oradan da Avrupa’ya geçiş yolları arıyorlar. Bu umuda yolculukta ya donuyorlar ya da denizde boğuluyorlar. Dünya bu mülteci sorununu gözleri kapalı izliyor. Bu trajediye dur denmeli.” diye konuştu.
“DÜNYA, GÖZÜ ÖNÜNDEKİ TRAJEDİYİ İZLEMEKLE YETİNİYOR”
ERVAK Başkanı Erdal Güzel, yaşanan trajediyi gündeme taşımak için şu yazıyı sosyal medya hesabında paylaştı:
“Bugün hava sıcaklığı Erzurum da eksi 30 dereceyi gösteriyor. Sıcak evlerde Allah olmayana versin veya Allah fukaranın yardımcısı olsun duaları yapılıyor. Bugün şehrimizde soğuktan donan bir sığınmacı Abdurrahman Gazi mezarlığına defin edildi. Dünya, gözü önündeki trajediyi izlemekle yetiniyor. Ülkelerinden kaçıp Hristiyan dünyasında selameti arayan Müslümanların çoğu Ege denizinde boğuluyor, kimi de bugün olduğu gibi kaçak yollardan gelirken canlarını kaybediyorlar. Hani Müslümanlar kardeşti, hani bir müminin ayağına batan dikeni başka bir mümin yüreğinde hissediyordu. Bu soğuklarda kapı çalıp, bir sıkıntınız var mı? diye soran kaç vicdan var. Okunan 1001 hatimlerin mesajı her halde sosyal hayatımıza yansımıyor.”
AFGANLI 15 YAŞINDAKİ KIZIN İFADESİ: “TALİBAN OKUMAYALIM DİYE KIZLARIN YÜZÜNE KEZZAP ATTI”
Afganistan’da çıkan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve yaklaşık 2 yıldır Erzurum’da yaşayan Afganlı ailelerden isminin açıklanmasını istemeyen 15 yaşındaki genç kız, “Afganistan’da yaşamak çok zor. İnsanlar Afganistan’da acı çekiyorlar. Kızların okula gitmesini istemiyorlar, izin vermiyorlar her gün bombalar patlıyordu. Taliban okullara gidiyor kızlar okumasın diye yüzlerine kezzap atıyordu” dedi.
Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2016, 08:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0