Tur midibüsü faciasında araç sahibine 15 yıla kadar hapis istemi

Muğla'da 24 kişinin yaşamını yitirdiği kazada, aracın orijinal fren sistemlerini, standart dışı fren sistemi ile değiştirdiği tespiti üzerine asli kusurlu görülen midibüs sahibinin 15 yıla kadar hapsi istendi.

Tur midibüsü faciasında araç sahibine 15 yıla kadar hapis istemi
banner98
 Muğla'da, İzmir'in Buca ilçesinden Anneler Günü programı için Marmaris'e gidenleri taşıyan tur midibüsünün devrilmesi sonucu 24 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın iddianamesinde, aracın orijinal fren sistemlerini standart dışı fren sistemiyle değiştirdiğinden asli kusurlu görülen midibüs sahibi tutuklu Bülent Çetindağ’ın 15 yıla kadar hapsi istendi.

Muğla Cumhuriyet Savcısı Hakan Türkan, geçen yıl 13 Mayıs'ta 24 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin yaralandığı trafik kazasının iddianamesini tamamladı.

AA muhabirinin ulaştığı 10 sayfalık iddianamede, midibüsün sahibi Bülent Çetindağ, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak"la suçlandı. 

İddianamede, 13 Mayıs'ta Muğla-Antalya karayolunun 18. kilometresindeki Ula ilçesi Sakar Geçidi mevkisinde, hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilen, kazada yaşımını yitiren Armağan Sertbaş'ın kullandığı 03 FR 747 plakalı midibüsün, kazanın meydana geldiği son düzlükte sağ şeritten belediye otobüsünü sollayarak sağ şeride geçtiği belirtildi.

Bu esnada midibüsün, aşırı hız nedeniyle yaklaşık 200 metre sonra karşısına çıkan virajı alamayarak refüjdeki beton bloklara çarpıp devrildiği, karşı şeride geçerek asfalt zeminde sürüklendiği, sağ taraftaki demir bariyerlere çarpıp takla atarak yolun dışına çıktığı ve 20,9 metre yükseklikten şarampole düşerek, Antalya-Muğla istikameti çıkış yolunun sağ şeridine devrildiği kaydedilen iddianamede, midibüsten fırlayan bazı cisimlerin Muğla yönüne giden 35 AL 1645 plakalı otomobilin sağ tarafına çarpması sonucu ölümlü ve yaralamalı trafik kazasının meydana geldiği anlatıldı.

3 ayrı bilirkişi heyeti inceledi

İddianamede, midibüsteki 34 kişiden 24'ünün öldüğü,10'unun yaralı kurtulduğu, otomobildeki 2 kişinin ise kazayı yara almadan atlattığı bildirildi.

Kazanın sebebinin tespiti doğrultusunda araç üzerinde teknik inceleme, takograf cihazı ve kazanın meydana geldiği çevresel şartları değerlendirmek amacıyla 3 ayrı bilirkişi heyeti oluşturulduğu ifade edilen iddianamede, araç üzerinde teknik inceleme yapan heyetin raporunda, şu tespitler yer aldı:

"Soruşturmaya konu 03 FR 747 plakalı aracın 13 Mayıs’ta yaptığı tek taraflı trafik kazasının sebebinin, fren hidroliğinin boşalması neticesinde, fren sisteminin devre dışı kalması ve frenlerin tutmaması olduğu tespit edildi. Aracın fren sisteminin devre dışı kalmasının temel iki nedeni olduğu belirlendi. Buna göre, birinci neden sağ arka tekerlekte bulunan fren teker silindiri lastik sızdırmazlık contalarının yırtılmasıyla sağ arka tekerden fren hidroliğinin tamamen boşalması. İkinci neden ise aracın fren sisteminin orijinal yapısına müdahale edilerek fren sistemini güçlendirmek ve kolaylaştırmak amacıyla uygun olmayan hava tankı ek hava takviyeli servo fren sistemi takılmasıdır.

Bu işlemler aracın orijinal fren sistemini bozmuştur. Orijinal fren sisteminde ön ve arka tekerler için iki ayrı ve birbirinden bağımsız hidrolik çıkışı mevcuttur."

El frenini de kullanmış

İddianamede kazada hayatını kaybeden sürücünün aracı sürekli kullanan kişi olmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Makine Mühendisleri Odası (MMO) ve Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) gerekli yasal onay ve izinler alınmaksızın yapılan bu sistemde ana merkez pompası çıkışının ek bir bağlantı ile direkt harici takılan hava tankına verildiği görüldü. Bu tanktan alınan çıkışın ön ve arka tekerlere sadece bir hat üzerinden verildiği belirlendi. Bu işlem neticesi soruşturmaya konu kazada 4 tekerden sağ arka teker fren hattında, fren hidroliği kaçağı olması nedeniyle tüm sistemin hidroliğinin boşaldığı ve hidrolik kalmadığı için aracın hiçbir teker freninin tutmadığı anlaşıldı.

Kaza anında araç sürücüsünün el frenini de kullandığı ancak yolun eğiminin yüksek olması nedeniyle el freni sisteminin de aracı durduramadığı saptandı. Sürücünün kazada fren patladıktan sonraki eylemlerinde ve frenin patlamasında ihmali olmadığı kanaatine varıldığı, bu tespitlerin neticesinde meydana gelen kazada araç maliki asli kusurlu olarak tespit edildi."

Midibüs sürücüsüne kusur izafe edilemeyeceği vurgulandı

Aracın frenlerinin patlaması nedeniyle meydana gelen kazanın oluşumunda midibüs sürücüsü Armağan Sertbaş'a kusur izafe edilemeyeceği vurgulanan iddianamede, şunlar bildirildi:

"Dosya kapsamında yer alan teknik bilirkişi raporuna göre, Makine Mühendisleri Odası ve Türk Standartları Enstitüsünden yasal izin ve onay alınmaksızın aracın fren sistemine müdahale edilmesi ve fren sisteminde iki ayrı hatta verilmesi gereken tank çıkışının tek bir hat üzerinden verilmesinin kazaya neden olduğu, bu itibarla araç sahibi Bülent Çetindağ'ın asli kusurlu olduğunun tespit edildiği görülmüştür.

Ölen araç sürücüsünün kazanın oluşumunda herhangi bir kusurunun bulunmadığı, bilirkişi raporunda da görüleceği üzere, şüpheli araç sahibinin söz konusu aracın kendi standartları dışında fren sistemini güçlendirmek ve kolaylaştırmak amacıyla uygun olmayan ek hava tanklı servo fren sistemi taktırması neticesinde kazanın oluşumunda kendisiyle meydana gelen durum arasında illiyet bağı kurularak asli kusurlu bulunmuştur."

Olay

Muğla'da 13 Mayıs'ta meydana gelen kazada 03 FR 747 plakalı midibüs, Sakar Geçidi'nde şarampole yuvarlanarak yaklaşık 15 metre aşağıdan geçen karayoluna düşmüştü. Kazada 24 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmıştı. Midibüste bulunan, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan grubun, Anneler Günü programı için İzmir Buca'dan, Marmaris'e gitmek üzere hareket ettikleri belirlenmişti. 

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2018, 10:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0