Kayıp Olan Babasını, Gps’li Kişi Takip Sistemiyle Buldu

Elazığ’da kaybolan 75 yaşındaki Alzheimer hastasını kızı, üzerine taktığı GPS kişi takip cihazı sayesinde eliyle koymuş gibi buldu.Alınan bilgiye göre, 75 yaşında Alzheimer hastası Niyazi Kılınç camiye gitti. Aradan 4 saat geçmesine...

Kayıp Olan Babasını, Gps’li Kişi Takip Sistemiyle Buldu
banner98
Elazığ’da kaybolan 75 yaşındaki Alzheimer hastasını kızı, üzerine taktığı GPS kişi takip cihazı sayesinde eliyle koymuş gibi buldu.
Alınan bilgiye göre, 75 yaşında Alzheimer hastası Niyazi Kılınç camiye gitti. Aradan 4 saat geçmesine rağmen Kılınç’ın eve dönmemesi üzerine eşi Tülay Kılınç, telaşlanarak kızı Nazan Kara’ya haber verdi. Kara da, babasının hastalığı nedeniyle 9 ay önceden babasının cebine koyduğu GPS sistemi bulunan kişi takip cihazının yer bildirimlerine baktığında kentten 60 kilometre uzaklıktaki Maden köyünde olduğunu gördü. Telaşlanan aile, güvenlik güçlerine haber verdi. Bu sırada Kara, babasının saatte 75 kilometre hızla giden bir araçla kent merkezine doğru seyir halinde olduğunu fark ederek takibe başladı. Cihaz kent merkezi Abdullah Paşa Mahallesi 305 nolu sokakta durdu. Cihazın verdiği adrese giden Kara, babasını eliyle koymuş gibi bularak eve getirdi. Alzheimer hastası babanın, tanımadığı bir ailenin taziyesinde olduğu anlaşıldı.
Kocasının eve gelmediğinde telaşlanıp kızına haber verdiğini anlatan Tülay Kılınç, üzerindeki cihaz sayesinde kocasının nerede olduğunu rahatlıkla takip ederek faydalandıklarını ifade etti. Babasının 5 yıldır Alzheimer hastası ve orta evresinde olduğunu belirten Nazan Kara ise, "Babamın hastalığından dolayı yer yön kavramı olmadığı için birkaç defa kaybettik. Sürekli gittiği adreslerin dışında başka bir yere yöneldiği zaman evi bulmakta zorlanıyor. Bu yüzden babamın dışarı çıktığında konum bilgilerine ulaşacak rahat bir teknolojik alet aradık. Akıllı telefonumdan uygulamasını gördüğüm cihazla karşılaştık. Hemen sipariş ettim, gelir gelmez babamın cebine koyduk. Ben de telefonumdaki uygulama sayesinde babamın nerede olduğunu görmeye başladım" dedi.
HAYAT KURTARICI BİR CİHAZ
Babasının gideceği yerlerin güvenli bölge olarak oluşturduklarını, o bölgeleri çıktığı anda gelen uyarı ile hemen takip edebildiklerini aktaran Kara, "Bu bizim için çok kurtarıcı oldu. Babam kayboldu. Annem, babamın camiden eve gelmediğini söyledi. Uygulamadan baktığımda babamın kent merkezinden 60 kilometre uzaklıktaki Maden köyünde olduğun gördüm. Panik olduk, ama daha önce de başımıza benzer bir şey gelmişti. Camiden bir cenazeye katılmış olabileceğini düşündük. Hemen güvenlik güçlerine haber verdik. Onlar babamı bulmaya giderken, uygulamadan tekrar baktığımda arabayla oradan döndüğünü fark ederek takip etmeye başladım. Cihaz Abdullahpaşa Mahallesi 305. Sokak’ta nokta verdi. Biz hemen oraya gittiğimizde babamı bulduk" diye konuştu.
Kara, babası gibi Alzheimer hastası olan ve yer yön kavramı olmayanların ailesi için çok kullanışlı bir cihaz olduğunu dile getirerek, hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.
YAZILIMI TÜRK MÜHENDİSLERİNE AİT
Alzheimer hastası Niyazı Kılınç’ın üzerinde taşıdığı ve kendisinin bulunmasını sağlayan cihazın yurt dışından ithal edildiği ancak yazılımın Türkiye’de bilgisayar mühendisi Barış Dur ve elektrik-elektronik mühendisi Haluk Gökçe tarafından yapıldığı öğrenildi. Geliştirdikleri yazılım sayesinde çocuklar, engelliler ve unutkanlık hastalığı olanlar için sistemi piyasaya sunduklarını belirten Haluk Gökçe, "Kişi takip sistemleri GPS sistemi sayesinde oluşturduğumuz yazılımla çalışıyor. Kişi takip sistemi takan kişiyi, ailesi telefondan nerede olduğunu takip edebiliyor, yerini görebiliyor. Aynı zamanda bu cihazlara 2 farklı numara kayıt edilebiliyor ve karşılıklı birbirlerini arayabiliyorlar. Kişi çok zorda kaldığı zaman panik butonuna basarsa da hemen acil uyarı sistemi devreye girerek durumu aileye bildiriyor" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2016, 15:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0