Asansörlerde Can Güvenliği

 06.09.2014 günü sat 20 sularında Türkiye acı bir haberle sarsıldı. İstanbul Meciyeköy’de bir rezidans inşaatında asansörün 32.kattan aşağıya düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetti. Yetkililer ve kamuoyu her iş kazası faciasından sonra hareketleniyor, daha sonra olayın ateşi zamanla düşüyor. Herkes kendi bildiği yola devam ediyor. Bir dahaki iş kazasına kadar hayat normale dönüyor.

Sorumlu, yetkili ve ilgililer olayın kök sebebine inmeden dosyayı yasal sürece bırakıyorlar. Bu süreçte günah keçisi ya da keçileri cezalandırılıyor.

Oysa bu konuda mevzuatta eksiklikler var mı? Devlet denetimleri yeterli mi? Denetim sonucu hayati kusuru bulunan işyerlerine caydırıcı cezalar uygulanıyor mu? Bu konuda sicili kabarık olan işyerleri ve sahipleri iş hayatından geçici bir süre ya da süresiz men ediliyor mu?

Trafikte uygulanan ehliyetin askıya alınması, devamı suç ve hataların işlenmesi durumunda ehliyet iptali gibi bir uygulamanın da sürekli iş kazası yaşanan işletmelere uygulanması yaralı olmaz mı?

Türkiye’de en fazla ölümlü iş kazalarının inşaat sektöründe olduğu devletin istatistiklerinde tespit edilmiş bir olgudur. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü yetkilileri bu istatistikleri göz önünde bulundurarak neden çok daha fazla inşaat teftişleriyapmazlar. Mühürlenerek neden faaliyetten men etmezler? Bence bu tip şirketlerin yayın yolu ile de kamuoyuna duyurulmasında fayda vardır. Vatandaşlar bilinçlenerek bu tip iş kazası sabıkalısı şirketlerin inşaatlarından konut almama tercihini kullanmalı. Bu tür kamu baskısı ve ticari ceza,müteahhit firmaları bu konuya daha duygusal yaklaşacaktır kanısındayım.

Yapanın yanına kar kaldığı suçların olduğu bir hayatta, suçların arkası kesilmeyecektir.

Devlet her olayda özeleştiri yapmaz ve bu acılara ne yaparsak son verebiliriz çalışmalarına girmez ise, daha çok acılara şahit oluruz.

İşverenler, işyerinde iş kazası yaşmaktan çekinmedikçe, iş kazasından yılandan korkar gibi korkmadıkça o işyerinde daha çok iş kazası olacaktır.

Cezalar caydırıcı ve etkili olmadıkça, iş kazası sabıkası kabarık işletmeler teşhir edilmedikçe bu ülkede daha çok iş kazası cinayetlerinin haberleri duyulacaktır.

Bu iş kazasının özel yorumunu yetkili teknik inceleme ve müfettiş raporlarından sonra yazacağım. İlk intibalarım, asansörün teknik bakımlarının yetersiz olduğu, denetimlerin yetersiz yapıldığı, asansörün yetersiz donanımları olduğu ve işletmesinde uygunsuz kullanım olduğudur.

AYNI ŞEYLERİ YAPARSANIZ, AYNI SONUÇLARI ALIRSINIZ” deyimi gereği, bu konuda farklı bir şeyler yapmadıkça hep iş kazası facialarını yaşayacağız.

BİZLER ARTIK İŞ KAZASI FACİASI DUYMAK İSTEMİYORUZ. Herkes üzerine düşeni gecikmeden yerine getirsin.

Asansör konusuna önümüzdeki haftaya devam edeceğim. Haftaya buluşuncaya kadar bir facia daha yaşamamak dileğiyle.

YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0