Asansörlerde Can Güvenliği -2-

 Geçen hafta İstanbul Mecidiyeköy’deki rezidans inşaatındaki asansör kazası sebebiyle bir yazı kaleme almıştım.

Resmi incelemeden sonra da yorum yapabilirim demiştim. İlk incelemenin ön raporu açıklandı. Bilirkişi ön raporunda;

Asansörün nihai sınır kesicisinin işlevini yerine getirmediği, bundan dolayı da kabinin raylardan çıktığı kaydedilmiştir.

         Bilir kişi raporunda asansörün montajından ve bakımından sorunlu olan alt işverenle inşaatın sahibi esas iş veren müteselsilen sorumlu tutulmuştur.

         İncelemelerin devamında daha detaylı raporun yetkili makama sunulacağı yazılmıştır. Biz daha sonra detaylı raporla durumu daha iyi anlayabileceğiz.

         Asansör faciası bizlere, hayatımızın bir parçası olan, konutlardaki personel asansörleri ve iş yerlerindeki yük asansörlerinin durumlarını da irdelememiz gerektiğini hatırlattı.

         Asansörler kullanım amacına göre imal edilirler. Amacına uygun olarak da kullanılmalıdır. İnsan taşıyan asansörle yük taşımamalı, yük asansörü ile de insan taşınmamalıdır.

          Gel gör ki bu kurala hemen hemen hiç riayet edilmez. Sonunda da can ve mal ziyanına şahit olunur. Asansörlerin bize emniyet içinde hizmet etmesini istiyorsak daha özenli olmalıyız.

         18 Kasım 2008 tarih ve 27058 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Bakım Ve İşletme Yönetmeliğinde asansörlerin, can güveliğinin sağlanması amacıyla aylık bakımlarının yetkili servislere yaptırılması yükümlülüğü getirilmiştir. Bu görev konutlarda bina sorumlusuna iş yerlerinde işverenlere verilmiştir.

         Uygulamada sorumluların birçoğunun bu konuda bilgisiz ve de ilgisiz olduğu görülmektedir. Aylık bakımları yapacak firma seçerken en ucuz teklifi verenler tercih edilmektedir. Bu firmaların yetki belgelerinin olup olmadığı soruşturulmamaktadır. Yapılan bakımların kayıtları da tutulmamaktadır. Bina sorumluları şunu bilsinler ki, asansörlerde ölümlü ya da sakat kalmalı bir kaza yaşanırsa yargı önünde hesap vereceklerdir.

         2012 yılı ağustos ayında, 28384 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör yıllık kontrol faaliyetlerinde görev alacak A tipi muayene kuruluşlarınca uyulacak usul ve esaslara dair tebliğe göre;

Asansörler yılda bir kez yetkilendirilmiş A tipi muayene kuruluşu tarafından kontrolden geçirilecektir. Bu kontrol sırasında asansörün bakımında sorumlu yetkili servis sorumlusu da bulunur.

         Asansör yıllık kontrol raporu, TS EN ISO/IEC 17020 standardında öngörülen muayene raporları kriterlerine uygun olacak şekilde düzenlenir. Rapor, bina sorumlusuna, ilgili resmi kuruluşa ve bakım firmasına iletilir.

         Kontrol sonucu, asansör durumuna göre kırmızı, sarı ya da yeşil etiketle etiketlenir.  

Kırmızı etiket, asansörün, can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıdığını, işetmeden men edilerek gerekli bakımların derhal yapılması gerektiğini anlatır.

Sarı etiket, asansörde kabul edilebilir seviyede risk bulunduğunu eksikliklerin yerine getirilmesi gerektiğine işaret eder.

Yeşil etiket ise asansörün güvenli olduğunu belirtir.

Şimdi soruyorum, bu titizliğin gösterildiği kaç tane asansöre rastladınız?

İş yerlerinde kaç tane yük ve personel asansörü bu bakım ve tetkiklerden geçiriliyor? Oturduğunuz binanın asansöründe bu süreçler gerçekleştiriliyor mu?

Cevabınız hayır ise yöneticinizi uyararak göreve davet ediniz.

Gittiğimiz resmi bina asansörlerini de kontrol ederek ilgili yerlere tespitlerimizi ulaştıralım.

Toplumun sağlığını ve güvenliğini ilgilendiren her konuda şikayet eden değil duyarlı olan bireyler olmalıyız.

Şimdi görev zamanıdır.

Herkes üzerine düşeni yaparsa toplumsal acılar son bulacaktır.

Şimdiden yapacağınız çalışmalar için sizi kutluyorum.

YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0